sobota 6. dubna 2024

Čím chránit svou pleť před sluncem? Antioxidanty!

Slunné dny se velkou rychlostí blíží. I když je sluníčko pro nás životně důležité, tak jeho ostré paprsky můžou být nebezpečné pro naši kůži. Je důležité používat ochranné SPF krémy, ale o těch si dnes povídat nebudeme. Zdrojů informací ohledně opalování je již nespočet a každý si v nich musí najít TO své. TO, co s ním vnitřně souzní a jaké produkty mu vyhovují. Je to jen na nás. Já osobně používám opalovací krémy s minerálními UV filtry, nejčastěji na bázi oxidu zinečnatého.

V těchto odstavcích bych však chtěla zmínit jinou skupinu ochranných ingrediencí a tou jsou ANTIOXIDANTY 🫐. Antioxidanty jsou v kosmetice důležité, v každém produktu najdete většinou minimálně jeden antioxidant. A v teplých slunečných dnech doporučuji, abychom jich do svých kosmetických rutin zařadili více. Ptáte se proč?


Vlivem silného slunečního záření (a nejen jeho příčinou, faktorů je více) může na naší pleti přibývat větší množství volných radikálů, které přispívají nejen k předčasnému stárnutí pleti, vzniku hyperpigmentace, podráždění pokožky, ale i k závažnějším problémům s pletí. Antioxidanty se snaží tyto volné radikály zneutralizovat či zvrátit škody, které způsobily. Náš přirozený antioxidační systém kůže se s těmito volnými radikály snaží statečně poprat, ale někdy na ně nestačí. Pokud volné radikály přemohou schopnost těla je regulovat, nastává stav známý jako oxidační stres. Volné radikály tak nepříznivě mění lipidy, proteiny a DNA a spouštějí řadu lidských onemocnění. Proto je vhodné používat kosmetické produkty s obsahem antioxidantů. Některé produkty jich obsahují méně a některé jsou přímo tvořené na tyto pro pleť náročnější dny.

Důležité je poznamenat, že antioxidanty poskytují pleti ochranu před sluníčkem, ale jinou, než UV filtry v opalovacích krémech. Silný antioxidační produkt nenahrazuje opalovací krém. Aby nedošlo k nějakému omylu. Antioxidanty a UV filtry však společně vytvoří posílenou ochranu kůže před poškozením kůže sluníčkem.


🫐 PŘIROZENÝ ANTIOXIDANČNÍ SYSTÉM KŮŽE 🫐

Tělo je nepřetržitě vystaveno oxidantům. Endogenní zdroje vznikají jako důsledek tělesných metabolických cest, např. mitochondriální dýchání produkuje superoxid a peroxid vodíku. Exogenní oxidanty pocházejí ze znečišťujících látek v životním prostředí, jako je kouř, smog, UV záření, strava... V reakci na tato oxidační činidla je k dispozici řada systémových antioxidantů kůže, jejichž funkcí je vychytávat reaktivní druhy kyslíku a předcházet tak poškození makromolekul. Antioxidační ochranu poskytuje, např. glutathion (GSH), kyselina močová, základní vitamíny E a C, enzymy jako je např. superoxid dismutáza, kataláza a GSH peroxidázy.

Vitamín E je hlavním lipofilním antioxidantem v kůži a je to nejčastěji používaný přírodní antioxidant v topických přípravcích. Nachází se ve všech částech kůže. Hraje zásadní roli v ochraně biomolekul před oxidačním stresem. V kůži je a-tokoferol převládající formou vitamínu E. Je uložen do dělících se keratinocytů a pohybuje se nahoru do nově vytvořených vrstev, což vede ke gradientové distribuci a-tokoferolu se snižujícími se koncentracemi směrem k povrchu kůže. Na druhé straně je vitamin E vylučován mazovými žlázami a do rohovějící vrstvy se dostává zvenčí.

Vitamín C je jedním z nejdůležitějších ve vodě rozpustných antioxidantů, který je v kůži obsažen ve velkém množství. Kyselina askorbová může vychytávat mnoho typů radikálů. V kůži se vitamín C nachází ve všech vrstvách. Tvoří podobný gradient jako vitamín E s klesajícími koncentracemi směrem ven. Jedním z prvních objevů přínosu vitaminu C v kůži bylo zjištění, že stimuluje syntézu kolagenu v dermálních fibroblastech.


SÍŤ ANTIOXIDANTŮ KŮŽE

Antioxidační síť popisuje schopnost antioxidantů navzájem se recyklovat a regenerovat oxidované formy, čímž poskytuje další úrovně ochrany. Proces je tedy synergický a čistá antioxidační ochrana je vždy větší než součet jednotlivých účinků. Hlavní systémové antioxidanty vitamín E, vitamín C a GSH jsou přítomny v různých buněčných částech a všechny mají schopnost vzájemné interakce.

Vitamín E je hlavní antioxidant rozbíjející řetězec, chrání biologické membrány před peroxidací lipidů, což je obtížný úkol vzhledem k tomu, že poměr molekul fosfolipidů k vitaminu E je asi 1500:1. Vitamín E se však nikdy nevyčerpá, protože se neustále recykluje. Když se vitamín E oxiduje, vytvoří se radikál, který je opět regenerován např. vitamínem C, koenzymem Q10 či glutathionem. Interakce mezi vitamíny E a C byly prokázány v různých místech.

Glutathion je hlavní intracelulární antioxidant. Jeho oxidovaná forma je neustále enzymaticky recyklován na GSH pomocí GSH reduktázy, čímž poskytuje konstantní množství GSH. Je také známo, že GSH může přímo recyklovat vitamín E, stejně jako ubiquinol (koenzym Q10), další lipofilní antioxidant.


JAKÉ SILNÉ ANTIOXIDANTY VYHLEDÁVAT VE SLOŽENÍ KOSMETIKY?

🫐 DRAČÍ KREV

🫐 ASTAXANTHIN a jiné sloučeniny z mořských řas

🫐 EXTRAKT ZE ZELENÉHO ČAJE EGCG

🫐 NIACINAMIDE

🫐 VITAMÍN C a E

🫐 KURKUMA

🫐 KOENZYM Q10

🫐 LYKOPEN, LUTEIN, BETAKAROTENY

🫐 RESVERATROL, EXTRAKTY Z BOBULÍ


A další. Existuje opravdu velká spousta používaných kosmetických ingrediencí bohatých na antioxidanty. Toto je pouze výčet pár z nich. Každá surovina se liší hodnotou své antioxidační aktivity. Zároveň bych chtěla upozornit, že se jedná v mnoha případech o velmi aktivní ingredience, takže je potřeba vyzkoušet, jak bude produkt spolupracovat s pletí, zda si společně sednou. A na závěr chci připomenout, že produkty jsou koncipované různě, takže některé jsou určené spíše na ranní použití a některé spíše na noční repair pleti.


Pokud Vás toto téma zajímá více, doporučuji si přečíst následující články:

POLYFENOLY V KOSMETICE

KRÁL KAROTENOIDŮ, ČERVENÝ DIAMANT – ASTAXANTHIN

0 komentářů:

Okomentovat