sobota 12. června 2021

Vitamín C a jeho deriváty

O vitamínu C momentálně slyšíte a čtete na každém kosmetickém kroku. Je to tak, že? Nebo mám takový pocit pouze já? O jeho účincích na pleť je většina z vás již seznámena, avšak i já se chci tomuto vitamínu pověnovat a zároveň vám sepsat recenzi na vitamín C, který jsem si pořídila. Vybírala jsem produkt s jeho obsahem velmi dlouho, a nakonec jsem si udělala radost a vybrala noční sérum od Jane Scrivner. Do své rutiny jsem ho chtěla zařadit ze zvědavosti, jaké bude mít účinky na moji problematičtější pokožku s různými flíčky a jizvami. Zda po používání bude má pleť více rozjasněná a jizvičky aspoň malinko vyhlazenější. Začneme ale od začátku a nejdříve pár slov o samotném vitamínu C.


VITAMÍN C

Vitamín C (aktivní LAA – kyselina L-askorbová) patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě (ano, ve vodě, tudíž není možné, aby se zcela přirozeně vyskytoval třeba v šípkovém oleji, jak je často uváděno i u kosmetických odborníků) a je velmi citlivý na světlo. V naší pleti se vyskytuje zcela přirozeně, podporuje antioxidační systém. To znamená, že naši pleť chrání před tvorbou volných radikálů, především v důsledku UV záření (působením UV paprsků na pokožku klesá množství vitamínu C v pleti) a dalších faktorů. Je to velmi silný antioxidant, který dokáže zneutralizovat vytvořené volné radikály a redukuje tak možný oxidační stres kůže, který má za následek rozpad kolagenových jednotek v pleti. Zoxidované formy vitamínu C jsou již neaktivní, avšak velmi dobře se opět aktivují pomocí patřičného enzymu za přítomnosti glutathionu (velmi silný antioxidant).

Vitamín C a jeho nejrůznější deriváty se podílejí na rozjasnění pleti, na vyrovnání jejího tónu, mají anti-age a protizánětlivé schopnosti. Cčko má velký vliv na syntézu kolagenu v pleti, zcela přirozeně se totiž v pleti začleňuje do jeho novotvorby a celkové podpory. Spousta studií potvrzuje jeho účinky. Zároveň má své uplatnění pří zvýšené pigmentaci kůže. Funguje na úrovni přerušení klíčových kroků melanogeneze (nepůsobí toxicky na melanocyty). Interaguje s aktivním místem tyrosinázy (enzym podporující tvorbu melaninu) a inhibuje tak její působení -> snížená tvorba pigmentu melaninu v kůži. Má také protizánětlivé vlastnosti, protože inhibuje faktor, který aktivuje řadu prozánětlivých cytokinů. Velmi dobře působí na akné, podporuje hojení a předchází zánětlivé hyperpigmentaci.

Velmi dobře spolupracuje s vitamínem E, který je naopak rozpustný v tucích. Tyto dva vitamíny poskytují dokonalou synergii a vzájemně posilují své účinky na pleť. Tato kombinace se zaměřuje jak na hydrofilní, tak hydrofobní části buňky. Společně s UV filtry působí skvěle proti poškození pleti UV paprsky.

V kosmetických produktech se můžete setkat s vitamínem C ve formě kyseliny askorbové, avšak nee pouze s ní. Do svých receptur značky přidávají nejrůznější deriváty vitamínu C a i tak propagují svou kosmetiku s vitamínem C (i když tam vlastně úplně tak není). Tím nechci říct, že by deriváty vitamínu C byly v kosmetice špatné, to vůbec, avšak pokud chcete pravý vitamín C, tak hledejte v INCI označení ascorbic acid.


DERIVÁTY VITAMÍNU C

Vedle kyseliny askorbové se můžeme potkat s opravdu velkým množstvím derivátů této kyseliny. Tyto deriváty se začaly používat zejména kvůli vyšší stabilitě (kyselina askorbová na světle oxiduje na kyselinu dehydroaskorbovou DHAA a dojde i k změně barvy na žlutou). V INCI produktů můžeme najít deriváty jako ascorbyl palmitate, magnesium ascorbyl palmitate, ascorbyl glucoside, ascorbyl tetraisopalmitate, sodium ascorbate, sodium ascorbyl phosphate a další... 

Tyto deriváty mají stejné účinky jako vitamín C, akorát jsou stabilnější, nepodléhají oxidaci, dá se s nimi pracovat při vyšších hodnotách pH. Některé jsou rozpustné v olejích, některé ve vodě, tudíž se dají zakomponovat do spousty kosmetických receptur. Jsou však prozatím méně prozkoumané.


CIRCADIAN VIT C od JANE SCRIVNER

Zapouzdřený cirkadiánní vitamín C od Jane Scrivner mě hned po prvním použití překvapil. Zároveň je to první produkt, ke kterému přistupuji s velkým respektem. Cítím z něj jeho velkou sílu, proto ho používám max. 2x týdně. Sérum je baleno do 50 ml airless balení. Dávkování je pro mě takové náročné (velké dávky a pumpička je taková ztuhlejší), ale dá se to zvládnout. Po aplikaci séra se na pleti vytvoří taková bílá emulze (z původní nažloutlé), která se však velmi hezky vstřebá do pleti. Po použití séra je do rána pleť velmi jemná a vidím i znatelně zmenšené póry a pupínky. To mě velmi překvapilo, nečekala jsem takový efekt i na jiné problémy s pletí. Rozhodně pozoruji i vyrovnání barvy pleti po jizvách a celkové rozjasnění pleti. I mé okolí si toho všímá a vlastně mě na to upozornilo a zajímalo se. Uvidím ještě po spotřebování celého balení.

Circadian Vit C obsahuje spoustu úžasných ingrediencí jako je rýžová voda, extrakt myrothamnus flabellifolia, vitamín E, kyselinu salicylovou, nejrůznější rostlinné oleje a másla, extrakty, dokonce i kurkumu a spoustu dalších surovin. 

INCI: Aqua, oryza sativa (rice) bran water, hydrolysed corn starch octenylsuccinate, glycerine, isoamyl laurate, (o) argania spinosa (argan) kernel oil, (o) simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, (o) butyrospermum parkii (shea) butter, caprylic/capric triglyceride, (o) myrothamnus flabellifolia leaf (resurrection) extract, prunus armeniaca (apricot) kernel oil, glyceryl stearate citrate, xanthan gum, polyglyceryl-3 stearate, benzyl alcohol, sclerotium gum, hydrogenated lecithin, lecithin, ascorbic acid, pullulan, isoamyl cocoate, citrus nobilis oil, citrus reticulata peel oil, sodium hydroxide, citrus sinensis peel oil, salicylic acid, hydrated silica, silica, citrus aurantifolia peel oil, sorbitan trioleate, tocopherol, terminalia ferdinandiana (murunga) fruit extract, sorbic acid, lavandula angustifolia (lavender) oil, curcuma longa (curcumin) root oil, illicium verum fruit/seed (star anise) oil, daucus carota sativa (carrot) seed oil, citric acid, sodium benzoate, citrus paradisi peel (grapefruit) oil, potassium sorbate, pelargonium graveolens (geranium) leaf oil, litsea cubeba (may chang) fruit oil, cistus ladaniferus (labdanum) oil, apium graveolens (celery) seed extract, linum usitatissimum (linseed) seed extract. *benzyl alcohol, *limonene, *linalol, *geraniol, *citral, *citronellol. 

Více informací o enkapsulovaných ingrediencích a lipozomech si můžete přečíst v příspěvku na Instagramu.

0 komentářů:

Okomentovat