čtvrtek 2. dubna 2020

Exfoliace pleti

Exfoliace pleti (= odlupování odumřelých buněk rohové vrstvy) je přirozený proces pleti. Exfoliace je to jedno velké téma, které se dá popsat v jednom článku, ale jakmile to člověk začne studovat podrobněji, tak to teprve stojí za to! A nebyla bych to já, když bych nešla do hloubky. První článek na toto téma však bude velmi obecný. Napíšu Vám něco o přirozeném odlupování buněk a pak zmíním i kosmetickou exfoliaci, roztřídím jednotlivé exfolianty do skupin a napíšu krátkou charakteristiku.  A příště se k nim rozepíšu více. Tak hurá do toho! 

PŘIROZENÁ EXFOLIACE PLETI

Vzestupná migrace buněk od bazální do rohovějící vrstvy prochází řadou chemických modifikací (měkké velké buňky se mění na ploché povrchy z keratinu). 28 dní je standardní migrace buněk pokožkou, s věkem však rychlost klesá (věk 50+ až 37 dní). Po těchto dnech pak dochází k přirozené exfoliaci odumřelých buněk. K odlučování buněk z rohové vrstvy probíhá neustále. V průběhu celých dnů. Proces přirozené exfoliace však může být narušen nejrůznějšími faktory (hormonální výkyvy, strava, životní styl a další) a ty mohou vést k ucpaným pórům, nerovnoměrné pokožce, vzniku akné, ale i matně vypadající pokožce a šupinatění. Kvůli těmto problémům, kdy jsou buňky ovlivněny mnoha faktory a častokrát zůstávají dlouho na pleti, se začaly používat kosmetické exfolianty – peelingyPeelingy se dělí na dvě velké skupiny, a to na mechanické a chemické.

Více informací o keratinizaci najdete v článku o pokožce.

MECHANICKÁ EXFOLIACE

Mechanické peelingy obsahují malé částečky, které odumřelé buňky odstraní. Proces mechanické exfoliace spočívá v mechanické masáži obličeje produktem, a tak dochází k odlupování buněk rohové vrstvy. 

Patří sem scruby obsahující plastové částečky (konvenční kosmetika), jojobové kuličky, rozemletou kávu, meruňková jadérka, ovesné vločky, sůl nebo cukr. Dále kosmetické kartáčky, konjac houby, mikrovláknové hadříky,...

Mechanické peelingy jsou doporučovány spíše lidem s odolnější kůží. Dávejte si pozor na drsnější a dlouhé drhnutí.

CHEMICKÁ EXFOLIACE

Za chemickou exfoliaci můžeme považovat chemické peelingy/masky, které se na pleť aplikují a po uplynutí určité doby se smyjí vodou. Existuje však i řada výrobků, které si uživatel může nechat po aplikaci na obličeji celý den či noc. Látky v chemických exfoliantech mají tu schopnost, že rozpouští vyloučený buněčný materiál mezi buňkami a tím podpoří „odchod“ buněk z pleti nebo dochází k rozkladu buněk. Jsou jemnější jak mechanické exfolianty, fungují lépe, ale mají svá rizika. Mezi chemické peelingové látky patří zejména hydroxykyseliny.

Hydroxykyseliny jsou karboxylové kyseliny, které mají ve svém řetězci jeden atom vodíku nahrazen hydroxylovou skupinou –OH. Některé druhy jsou rozpustné ve vodě, některé zase v organických rozpouštědlech či hydrofobní látce. Hydroxykyselin existuje velká řada a některé z nich se právě používají v kosmetice k exfoliaci pleti. 

Hydroxykyseliny mají tu vlastnost, že dokáží narušit “vazby” mezi odumřelými keratinocyty vrchní vrstvy pokožky a ty pak mají větší možnost pleť opustit. Jelikož se jedná o kyseliny, tak jejich pH je logicky kyselé. Většinou ještě kyselejší, než je povrch naší pleti (pleť 4,5,- 5,5; kyseliny 3-4).

Dělí se na AHA, BHA a PHA

 ❣️ Alfahydroxykyseliny – AHA 
AHA jsou rozpustné ve vodě a působí především na povrchu pokožky. Mají pozitivní vliv na NMR (přirozeně zvlhčující faktory pleti). A jsou ideální pro normální až suchou pleť. Spravují celkový tón pleti a působí anti-age. Jsou odvozeny z rostlinných cukrů (kromě kyseliny mléčné). 

Kyselina glykolová (glycolic acid) - vyskytuje se přirozeně např. v cukrové třtině, řepě, ananasu, melounu či hroznech. Pleť projasňuje a má pozitivní vliv na produkci kolagenu ve škáře. Může se používat i při problémech s akné v rámci suché pleti. 

Kyselina mléčná (lactic acid) - produkt mléčného kvašení cukrů. Kyselina mléčná je jemnější jak kyselina glykolová a má hodně podobné účinky.

Kyselina jablečná (malic acid) - se vyskytuje v trpkých plodech. Taktéž podporuje hydrataci pokožky a pozitivně ovlivňuje produkci kolagenu.

Více informací o AHA kyselinách si můžete přečíst v tomto navazujícím článku.

❣️ Betahydroxykyseliny – BHA
BHA jsou kyseliny rozpustné v olejích, tucích (hydrofobních látkách). Působí na povrchu kůže, ale dostávají se i hlouběji do pleti, do kožních pórů. Jsou vhodné pro normální až mastnou, problematickou pleť s akné. Častokrát pomáhají v boji s rozšířenými a ucpanými póry.

Kyselina salicylová (salicylic acid) – bezbarvá krystalická látka, běžně se nachází v kůře vrby (kosmetické výrobky s extraktem z vrby bílé). Má antibakteriální účinky a dostává se hluboko do pórů. Napomáhá tak v boji s černými tečkami a ucpanými póry. 

❣️ Polyhydroxykyseliny – PHA (patří sem i bionické PHA)
PHA podporují obnovu kožních buněk a stimulují odlučování těch odumřelých. Díky charakteristickým skupinám v molekule na sebe vážou vodu, a tím pokožku hydratují. Patří sem např. glukonolakton (gluconolactone) a kyselina laktobionová (lactobionic acid).

Více informací o BHA a PHA kyselinách si můžete přečíst v tomto navazujícím článku.

Neméně zajímavé jsou pak chemické exfolianty jako retinoidy - deriváty vitamínu A, některé enzymy - např. papain (v papáji), bromelain (v ananasu) a další...

0 komentářů:

Okomentovat