neděle 14. února 2021

Polyfenoly v kosmetice

Přírodní kosmetické produkty jsou plné úžasných surovin. Mezi jedny z nejúčinnějších aktivních látek patří fenolické suroviny, které zastávají a podporují hned několik funkcí a procesů v pleti. Fenolické látky se dělí na dvě skupiny, tu obsáhlejší tvoří polyfenoly. Vedle polyfenolů je tu i menší skupina jednoduchých fenolů, kam patří např. deriváty kyseliny benzoové a skořicové.

Skupinu jednoduchých fenolů tvoří hlavně fenolové kyseliny. Zástupcem je třeba kyselina kávová, která vykazuje silné antioxidační vlastnosti. Dále i kyselina ferulová, protokatechová či rozmarýnová.

Polyfenoly jsou bioaktivní rostlinné sloučeniny, které se v rostlinách produkují jako reakce na nejrůznější stresové situace (infekce, poškození, UV záření...). Tyto molekuly ve své struktuře obsahují více jak jednu fenolovou hydroxylovou skupinu, která je navázána na jedno či více benzenových jader.

Než se dostanu k vlastnostem polyfenolů, tak bych ještě chtěla zmínit přirozený antioxidační systém kůže. Do tohoto systému jsou zahrnuty nejrůznější enzymy a neenzymatické antioxidanty, které reagují na faktory, které způsobují např. předčasné stárnutí pleti a různá poškození kůže. Patří sem glutathion peroxidáza (reduktáza, kataláza), superoxid dismutáza, vitamín C a E, ubichinol a další antioxidační látky. No a polyfenoly obsažené v kosmetice se snaží těmto přirozeným sloučeninám napomáhat.


Volné radikály a antioxidanty

Existuje spousta faktorů, které vyvolávají v lidském organismu vznik volných radikálů a škodlivého oxidačního stresu. Patří mezi ně např. konzumace alkoholu, kouření, nevhodná strava, nedostatečný pohyb, znečištěné prostředí, sluneční záření, záněty, infekce a spoustu dalšího. Vzniklé volné radikály jsou útvary, kterým chybí jeden elektron. Tento elektron hledají v živých buňkách, napadají je, poškozují a častokrát způsobují řetězovou reakci. Na druhou stranu antioxidanty jsou látky, které mají elektron navíc a ten můžou darovat volnému radikálu, aby jej zneutralizovaly. Tělo některé potřebné antioxidanty produkuje samo, avšak většinu musíme přijímat v potravě/kosmetice. I když tu teď píšu o volných radikálech jako o něčem špatném, tak se nenechte zmást. Volné radikály jsou v organismu nezbytné a potřebné pro jeho správnou funkci. Jakmile však dojde k nerovnováze a volných radikálů je v lidském těle příliš, vzniká škodlivý oxidační stres. V rámci pleti dochází k předčasnému stárnutí a ke závažnějším kožním problémům (až k rakovině kůže).

Polyfenoly jsou velmi významně nápomocné při antioxidačních procesech nejen v kůži.

Mezi polyfenoly patří nejvíce se vyskytující flavonoidy, které se dělí na spoustu dalších podskupin. Dále i stilbeny (sem patří třeba resveratrol), lignany (honokiol) a taniny (EGCG).

Chemická struktura polyfenolů nese značné redukční schopnosti, kterých využívá u „ničení“ volných radikálů, kterou mohou v kůži vznikat dříve zmíněnými způsoby. Kromě antioxidačních vlastností fenolové extrakty inhibují aktivitu proteáz, které podporují rozklad kožních proteinů jako je kolagen a elastin (úplně jednoduše řečeno). Mají tedy velmi významné anti-age účinky a vedle nich vykazují i protizánětlivou, antimikrobiální a fotoprotektivní aktivitu. Dokáží posílit kapilární stěny. 

Hlavními zdroji polyfenolů je ovoce, snad veškeré bobule, zelenina, koření, olejnatá semena, čaj… Mezi nejvýznamnější zdroje patří červené hroznové víno bohaté na resveratrol a extrakt z čaje bohatý na EGCG (epigallokatechin-3-gallát). U hroznového vína obecně platí, že čím jsou bobule tmavší, tak tím v nich najdeme více flavonoidů a antokyanů. Čím světlejší, tím klesá jejich antioxidační aktivita.


EGCG

Epigallokatechin-3-gallát je tanin, který se vyskytuje hlavně v listech zeleného čaje (Camellia sinensis). Má protizánětlivé, antioxidační a fotoprotekční vlastnosti. Usnadňuje hojení ran a vykazuje antibakteriální schopnosti na některé kmeny bakterií (zejména Streptococcus sp. a Escherichia coli). EGCG působí proti poškození kůže způsobené UVA a UVB zářením, má anti-age účinky a dokáže stimulovat růst vlasů. Ve spoustě vědeckých experimentů významně zpomaloval stárnutí buněk. Snižuje peroxidaci lipidů, což je kožní proces, který podporuje ucpávání pórů. Redukuje erytém a inhibuje aktivitu enzymu, který rozkládá kolagen.


RESVERATROL

Bohatými přírodními zdroji resveratrolu jsou červené hrozny, bobule jako brusinky, borůvky, černý rybíz. Tato sloučenina existuje ve dvou izomerních formách cis- a trans-resveratrol (3,4´,5-trihydroxy-cis či trans-stilben). V rostlinách většinou najdeme směs těchto dvou izomerů.

Resveratrol je znám především pro své anti-age a protizánětlivé účinky. Díky své chemické struktuře působí jako antioxidant vychytávající volné radiály. Má vliv na oxidaci lipidů v pleti, chrání antioxidační buněčné enzymy, omezuje proces degradace kolagenu a elastinu v kůži. Zároveň studie prokazují, že podporuje syntézu kolagenu ve fibroblastech. Zlepšuje pevnost a pružnost pokožky, vyhlazuje jemné vrásky. Resveratrol snižuje zarudnutí a záněty pleti. Redukuje erytém a chrání keratinocyty před UV zářením.

Resveratrol při výzkumech ukázal i značné antibakteriální a zesvětlující vlastnosti. Jeho antibakteriální povahu dokáže uplatnit hned u několika kmenů mikroorganismů, mezi které patří i bakterie způsobující akné P. Acnes. A k tomu působí proti vzniklým zánětům a dokáže redukovat kožní maz. Také byl prokázán jeho vliv na aktivitu tyrozinázy, tudíž dokáže v určité míře snížit hyperpigmentaci. Inhibuje syntézu melaninu.

V rámci ochrany kůže před stárnutím nesmím zapomenout ani na estrogenové účinky resveratrolu. Díky své struktuře má schopnost vázat se na estrogenové receptory buněk kůže => má další velké plus při novotvorbě strukturních proteinů a látek, které kůže během stárnutí přirozeně ztrácí.


Existuje nesmírně moc zajímavých antioxidačních zástupců, kterým se budu podrobněji věnovat na Instagramu a zde na webu.


Zdroje článku:
http://www.medical-technologies.eu/upload/plant_polyphenols_-_adamska.pdf
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ics.12218
https://www.mdpi.com/2079-9284/2/3/259
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737899/

0 komentářů:

Okomentovat