středa 6. září 2023

Král karotenoidů, červený diamant – ASTAXANTHIN

Už jste o něm určitě nemálo slyšeli a četli. V souvislosti nejen s kosmetikou, ale hlavně v rámci doplňku stravy. Jeho popularita velmi roste, a to zejména pro jeho vysoké antioxidační, protizánětlivé a fotoprotektivní vlastnosti. Začneme však opět od základů. 

Astaxanthin patří do skupiny pigmentů zvané karotenoidy. Konkrétněji se jedná o mořský xantofyl rozpustný zejména v tucích. Může být biosyntetizován mikrořasami, bakteriemi i kvasinkami. Pro většinu účelů se extrahuje z jednobuněčné mikrořasy Haematococcus pluvialis, která je velmi bohatá na astaxanthin, tudíž je nejlepším a zároveň nejčistší zdrojem. Toto červené barvivo se v řasách tvoří v důsledku stresu. Astaxanthin je uvolňován jako „zachránce“, který řasy chrání před negativními vlivy vnějšího prostředí jako je UV záření, zvýšená slanost vody, změna teploty atd... Zcela přirozeně prodlužuje život řasám v drsnějších podmínkách. Zároveň je zodpovědný i za zbarvení krevet, krabů, humrů. Díky těmto vlastnostem a schopnostem se astaxanthin začal zkoumat pro jeho vliv na lidské tělo i jako kosmetická surovina.


Astaxanthin sdílí vlastnosti jiných karotenoidů (např. betakaroten, lutein) akorát je o hodně účinnější. Vykazuje vyšší antioxidační aktivitu díky svému jedinečnému chemickému složení. Má strukturu, která se dokáže dokonale vázat na fosfolipidovou membránu buněk. Tím dokáže chránit celou buňku před negativními vlivy. 

Vysoká antioxidační aktivita astaxanthinu je důležitá zejména pro vychytávání volných radikálů, které se v kůži tvoří např. v důsledku vystavení UV záření. UV záření je pro náš život důležité (zejména složka UVB kvůli tvorbě vitamínu D v těle), ale při nadměrné expozici může dojít až k velmi závažným kožním problémům. V prvé řadě tu máme popálení a záněty způsobené UVB paprsky, dále fotostárnutí kůže, které zahrnuje suchost a ochabnutí kůže, degradaci kolagenu, elastinu, ztrátu vlhkosti pleti. Na to pak navazuje tvorba jemných linek, vrásek a pigmentových skvrn. No a v neposlední řadě může velká dávka UV záření v dlouhodobém horizontu způsobit závažnější zdravotní problémy.

Vnitřní užívání astaxanthinu přináší hned několik benefitů. Pro mě bylo zlomové zjištění, že užívaný astaxanthin má schopnost se dostat do všech vrstev kůže. Díky tomu dokáže být nápomocný při ochraně kůže před slunečními paprsky. Navíc jeho antioxidační aktivita je opravdu prokázaná a neskutečná. Astaxanthin má omlazující účinek na pokožku, snižuje záněty, posiluje imunitu celého těla a působí velmi pozitivně na zdravé oči a zrak. A těch pozitivních účinků na celé tělo je mnohem více. Studie na lidských jedincích prokázaly, že 6 mg denně astaxanthinu po dobu 6-8 týdnů výrazně redukuje ztrátu vlhkosti pleti, snižuje výskyt pigmentových skvrn a zmenšuje jejich velikost, zlepšuje elasticitu a texturu kůže. Zároveň byla naměřena i vyšší MED, což znamená, že je potřeba vystavit kůži vyššímu množství UV záření, aby kůže viditelně zčervenala. A to je prostě báječné!


Mé zkušenosti s vnitřním užíváním astaxanthinu.

K vnitřnímu užívání jsem vybrala značku Trime – Prolife lahvičku a se suplementováním jsem začala pár týdnů zpět. Od přírody mám světlejší kůži a musím si velmi dávat pozor, abych se nespálila. Hlavně při prvních ostřejších paprscích sluníčka. Zcela běžně si mažu minimálně obličej, ramena, dekolt a záda opalovacím krémem. Obzvlášť v poledních hodinách bych se chytla během pár minut, kdybych se nechránila SPF. Mám pocit, že suplementování astaxanthinu mi velmi pomohlo posílit přirozenou ochranu kůže před slunečními paprsky. Nabyla jsem dojem, že molekuly astaxanthinu „vystoupaly“ do vrstev kůže, pozdravily se tam s kožním barvivem melaninem a společně ruku v ruce mě ochraňují, jak jen je potřeba. Má kůže se přirozeně po pobytu na sluníčku více zabarvila (jsem opálená jako nikdy nebývám), ale bez jakéhokoliv spálení! Od té doby, co pojídám astaxanthinové kapsličky jsem nebyla začervenalá ani spálená. A to je pro mě opravdu zázrak! Zároveň jsem nesuplementovala ani každý den a účinek se dostavil. Jsem velmi mile překvapena. V takové účinky jsem ani nedoufala. Prostě jsem to zkusila a jsem ohromena. Zároveň cítím, jak je má pleť posilněná (astaxanthin společně s kosmetickou značkou Lumi prostě válí) a všimla jsem si i vlivu na zrak. Jsem od přírody slepounek s kontaktními čočkami, avšak díky astaxanthinu mám ostřejší zrak, což jsem nečekala už vůbec. Ničemu jinému to nemůžu přisuzovat.


Závěrem je pro mě velmi důležité zmínit, že informace v tomto článku získávám pouze z vědeckých studií, článků a načerpávám vlastními zkušenostmi. Nejsem odborník, nejsem výživový poradce či lékař, abych Vám více v tomto ohledu radila. Každopádně pokud Vás tato zajímavá přírodní látka zaujala, určitě si o ní načtěte více či ji osobně vyzkoušejte. Třeba budete překvapení stejně jako já.


Zdroje článku:


0 komentářů:

Okomentovat