neděle 13. června 2021

Sloučeniny mořských řas v kosmetice

Při neděli si tak procházím nejnovější kosmetické studie a narazím na několik opravdu krásných, které píšou a zkoumají nejrůznější látky v mořských řasách. Vzpomenu si na nedávno zkoušené sady od EARTH HARBOR, které je obsahují, a je mi hned jasné, že toto krásné téma musím sepsat. A taky je mi jasné, že po nastudování tohoto tématu začnu toužit po celé Earth Harbor rutině. Tak jdeme na to, snad nalákám i Vás.

Mnoho vědeckých studií prokázalo účinky bioaktivních mořských sloučenin v péči o pleť. 

Mořské řasy jsou zdrojem účinných látek s širokou škálou aplikací v mnoha oblastech. Rozdělují se do třech základních skupin: Rhodophyceae (červené řasy), Phaeophyceae (hnědé řasy) a Chlorophyceae (zelené řasy). Mořské řasy jsou brány jako mořská zelenina. Od starověku jsou používány jako alternativní lék na různá kožní onemocnění.

Mořské řasy obsahují hlavně fenolové látky, polysacharidy, pigmenty, proteiny, peptidy a aminokyseliny.


Fenolové sloučeniny z mořských řas mají prokázané antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé a další schopnosti. Mezi extrahované fenolové sloučeniny z mořských řas patří např. florotaniny, které jsou účinné proti nadměrné pigmentaci, jsou anti-age a působí jako antioxidanty.

Polysacharidy jsou nejdůležitějšími sloučeninami přítomnými v mořských řasách. Mezi zástupce patří např. ulvan, fukoidan, alginát, laminarin, agar, karagenan. Nejvíce studován je fukoidan z hnědých řas pro své antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. V poslední době mnoho studií doporučuje použití polysacharidů jako aktivních složek kosmetických produktů.

Proteiny jsou makromolekuly složené z aminokyselin a mořské řasy jsou jejich velmi dobrým zdrojem. Aminokyseliny jsou jednou z důležitých složek přírodního zvlhčovacího faktoru NMF, který napomáhá udržovat vlhkost v pleti. Mořské řasy mají aminokyseliny, jako je alanin, prolin, arginin, serin, histidin a tyrosin. Tyto aminokyseliny chrání mořské řasy před vystavením extrémnímu stresu např. v důsledku UV záření.

Řasy obsahují i velké množství pigmentů, které absorbují světlo pro fotosyntézu. Pigmenty působí jako buněčný štít před UV zářením. Zelené řasy obsahují pigment podobný rostlinám, zejména chlorofyly a, b a karotenoidy. Červené řasy mají fotosyntetické pigmenty, jako je chlorofyl a, fykobiliny a karotenoidy, většinou β-karoten, lutein a zeaxantin. Mezi hnědé řasové pigmenty patří chlorofyly a, c, fukoxantin a karotenoidy.

Mořské řasy jsou důležitým zdrojem vitaminu A, B, C, D a E, které jsou široce používány v péči o pleť. Nachází se v nich i velké množství esenciálních mastných kyselin, glykolipidů, sterolů, triglyceridů...

Struktura některých bioaktivních látek v mořských řasách


VYUŽITÍ SLOUČENIN V PRODUKTECH
V posledních letech jsou mořské řasy nejžádanějším zdrojem výzkumu zejména pro svou biologickou aktivitu a bioaktivní sloučeniny jako polyfenoly, fukoidan, florotaniny a karotenoidy.

Inhibice enzymu tyrosinázy
Tyrosináza je enzym, který katalyzuje syntézu pigmentu melaninu zodpovědného za barvu kůže. Hyperpigmentace je způsobena abnormální akumulací melaninu v kůži zejména díky nadměrnému vystavování kůže UV záření. Inhibitory tyrosinázy mohou působit na řízení hyperpigmentace nebo bělení kůže. Vědci zkoumali různé mořské výtažky a zjistili, že spousta druhů řas dokáže významně snížit obsah melaninu v kůži. Některé sloučeniny zase přímo působí na inhibici enzymu tyrosinázy (např. karotenoid fukoxanthin, polysacharid fukoidan či derivát florotanin dieckol).

O hyperpigmentaci bude v budoucnu speciální článek.

Aktivita mořských řas při inhibici kolagenázy a elastázy 
Kolagenáza a elastáza jsou enzymy, které jsou součástí degradačních procesů v pleti. Jsou zodpovědné zejména za degradaci kolagenu a elastinu, v důsledku čehož dochází k ochabování pleti a tento proces vede k vráskám. Sloučenina, která inhibuje aktivitu kolagenázy a elastázy může působit jako aktivní složka v přípravku proti stárnutí. 

Polysacharidy z mořských řas hrají hlavní roli v inhibici aktivity kolagenázy a elastázy. Výsledky všech studií naznačují, že např. florotaniny můžou působit jako účinné složky při prevenci fotoagingu (stárnutí pleti v důsledku slunečních paprsků). Některé aktivní sloučeniny jako je třeba fukosterol zase zvyšují produkci kolagenu. S podobnými účinky mořských řas se můžeme setkat i u enzymu degradující kyselinu hyaluronovou (nejsilnější bieckol). 

Schopnost fotoprotekce – antioxidační aktivita
Mořské řasy obsahují mnoho antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům. Tyto antioxidační látky zahrnují pigmenty jako je fukoxanthin, karotenoidy, aminokyseliny podobné mykosporinu a fenoly jako je florotaniny a scytoneminy. Bioaktivní složky z mořských řas jsou schopné absorbovat UV záření (účinné chromofory) a chrání lidské fibroblasty před stárnutím vyvolaným UV zářením.

Zadržování vlhkosti v pokožce
Polysacharidy mají maximální kapacitu zadržování vody, tudíž mohou v kosmetickém průmyslu působit jako humektanty. Některé polysacharidy (např. z řasy Laminaria japonica) dokonce vykázaly větší "hydratační schopnost" jak kyselina hyaluronová nebo glycerol. 

Antimikrobiální aktivita
Mořské řasy vykazovaly antifungální aktivitu při nahrazování chemické konzervace. Na kůži se zase mohou rozmnožit různé druhy bakterií, které mohou způsobovat kožní problémy. Tuto kožní nerovnováhu může dát do pořádku antimikrobiální potenciál biologických sloučenin získaných z mořských řas. Studie definovaly, že některé sloučeniny z mořských řas můžou působit jako složka produktu proti akné díky své inhibiční aktivitě proti bakteriím P. acnes, S. aureus a S. epidermidis.


Zdroje článku a více informací zde:

0 komentářů:

Okomentovat