pondělí 16. března 2020

Odlíčení a čištění pleti

Odlíčení a čištění pleti tvoří základ večerní péče o pleť. Odličovací a čisticí kosmetické produkty nás dokáží zbavit veškerého make-upu, malovátek, SPF ochrany, potu, přebytečného mazu a dalších nečistot, co se na naši pleť nachytaly během celého dne. Proto pokud se malujete, nejdříve sáhněte po nějakém ODLIČOVACÍM MASTNĚJŠÍM PRODUKTU. Můžete vsadit na odličovací mlíčka, oleje či jiné make-up removery. Odličovací produkty mastnější či olejové/balzámové povahy se aplikují na suchou pleť, aby došlo k dokonalému rozpuštění make-upu, SPF ochrany a nečistot. Po odstranění make-upu může být pro některé typy pleti dostačující už pleť jen “dočistit” tonikem či květovou vodou. Druhá skupina lidí však sáhne automaticky po čisticím produktu, který pleť hloubkově dočistí. Vhodné čisticí produkty jsou např. emulze, gely a pěny.

Pokud se nelíčíte či nepoužíváte SPF ochranu, můžete hned sáhnout po čisticím produktu, nebo i tak poskytnout pleti dvoufázové čištění (odlíčení + čištění).

Ranní čištění pleti může probíhat dvěma způsoby. Buď použijete stejný čistič jako večer (či nějakou jinou jemnou formu), nebo můžete pleť pouze očistit květovou vodou/tonikem na vatovém tamponku. Druhý způsob čištění je vhodný zejména pro ty, kteří trpí na velkou suchost kůže a častou dehydrataci.

Postup odličování a čištění pleti se může lišit u každého jedince. Vždy bude záležet na typu a aktuálním stavu a potřebách pleti. Někomu může stačit jeden produkt, někdo bude používat dva různé. Opravdu nezapomínejte na to, že naprosto nejdůležitější je vyslyšet vaši pleť! Když to napíšu tak, jak to vnímám... I když všelijací odborníci radí, abyste pleť čistili tak a tak, neustále se naciťujte na sebe a svou kůži. Také je potřeba brát v potaz, že jednotlivé produkty různých značek mohou mít jiné postupy používání a vlastnosti. Vše záleží na složení produktu.

🫧 CO SE DĚJE NA PLETI PŘI ČIŠTĚNÍ?

Při čištění pleti emulzemi, gely, pěnami dochází za pomoci tenzidů k částečnému či úplnému odstranění kožního ochranného filmu a může dojít i k narušení pH bariéry. Naše pleť je po použití čisticího produktu „nahatá“ a je více náchylná k poškození a zánětům. Můžou do ní lépe prostupovat bakterie a jiné nežádoucí látky. Čištění pleti je však zásadní při péči o pleť!

Např. tvrdý čistič (třeba na bázi SLS) silně narušuje kožní bariéru, může způsobit ztrátu vody z pokožky (TEWL) a taky ztrátu přirozených hydratačních a ochranných faktorů a lipidů (NMF). Jemnější čistič pleť taky do značné míry narušuje, ale je ke kůži o hodně šetrnější.  

Obecně se doporučuje volit čistič s vyváženějším pH. Co je to vyvážené pH? Hodnota pH zdravé pleti se pohybuje v rozmezí 4,5-5,5 (mírně kyselé). A proto bychom měli i čistič volit v tomto rozmezí. Klasická mýdla třeba bývají více zásaditá (až kolem pH=9). Neznamená to však, že pravá mýdla nemůžou některému typu pokožky sednout a vyhovovat. Každý čistič svým vlastním způsobem méně či více narušuje ochrannou bariéru a pH pleti.

Metoda, která snad vůbec nenarušuje kožní bariéru a pH pleti, využívá rostlinných olejů a másel. V tomto případě se jedná o "čištění" na principu “nepolární olej rozpustí nepolární nečistoty” bez většího zásahu do pleti. O metodě čištění oleji se více můžete dozvědět ZDE. Tato metoda však není pro každého.

Ráda bych k tomuto tématu ještě přidala fakt, že voda z vodovodu vysušuje. Takže jakmile používáte společně s přípravkem k odlíčení a čistění pleti vodu, tak se pleť může více zcela přirozeně vysušovat. Je to nejen kvůli tomu, že má naprosto jiné pH jak pleť, ale především kvůli tomu, že ve většině případů dáváte na pleť tvrdou vodu. Tvrdá voda obsahuje nejrůznější minerály (např. Mg, Ca), které pak např. společně s mýdlem vytváří soli, které pleť taktéž vysušují.

🫧 CO TO JSOU POVRCHOVĚ AKTIVNÍ LÁTKY? 
JEJICH ROZDĚLENÍ A FUNKCE.

Ve většině čistících výrobků najdeme nejrůznější povrchově aktivní látky, které mají tu čisticí schopnost. 

Povrchově aktivní látka = TENZID je obecně organická sloučenina, která má schopnost hromadit se na fázovém rozhraní soustavy a snižovat její mezifázovou energii. Usnadňuje tím rozpuštění a odstraňování nečistot. A my vidíme pěnu. Molekuly tenzidů jsou typické svou polární i nepolární povahou (část řetězce je polární a část nepolární). Nepolární část se pak váže na nepolární část soustavy (nečistoty na obličeji, maz) a polární na polární část (voda). A vytváří se tzv. micely, které jsou schopny dostat nečistoty z pleti.


Proces odstraňování nečistot z pleti

I obyčejné tuhé či tekuté mýdlo je tenzid. Snad základní aniontový tenzid. Tenzidy dělí na aniontové, kationtové, amfoterní a neiontové. Některé jsou agresivnější a některé zase jemnější.

🛀 Aniontové tenzidy jsou nejrozšířenější. Ve vodě mají záporný náboj a patří sem např. sodium laureth sulfate.

🛀 Kationtové tenzidy se hojně používají ve vlasových kondicionérech. Ve vodě mají kladný náboj. Patří sem např. cetyltrimethylammonium bromide. Děsivý název, já vím.

🛀 Amfoterní tenzidy se řídí podle pH vodného roztoku. Můžou mít jak kladný, jak záporný náboj. V této skupině je např. cocamidopropyl betaine.

🛀 Neiontové tenzidy jsou z výše uvedených ty nejjemnější. Neionizují. Patří sem např. coco-glucoside.


Skupiny tenzidů: 
Pravá mýdla – slovní spojení sodium/pottasium -ate nebo rostlinný olej + hydroxid; pění
Sulfátysodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, ammonium laureth sulfate; velmi silné tenzidy, můžou pokožku až vysušovat/dehydratovat, hodně pění, obsaženy zejména v konvenční kosmetice
Glykosidydecyl glucoside, coco glucoside; jemné tenzidy, využívá jich přírodní kosmetika
Tenzidy na bázi cukrusucrose cocoate; velmi jemné
Isethionátysodium cocoyl isethionate, sodium lauroyl methylisethionate; mírné tenzidy
Amfoterní tenzidycocamidopropyl betaine, sodium cocoamphodiacetate; mírnější tenzidy
… a další skupiny


🫧 JAKÁ METODA ČIŠTĚNÍ NA JAKÝ TYP PLETI?

V následujících odstavcích najdete pouze má doporučení, tipy a zkušenosti, které mám.

Nejdříve bych začala kosmetickými výrobky, které prodávají konvenční značky. Většina čističů je na bázi silnějších tenzidů, které Vaši pleť vysušují, dehydratují a poškozují. A později je pak velmi náročné pleť vrátit opět do normálu a rovnováhy. Proto tyto výrobky nedoporučuji žádnému typu pleti. Přijde mi absolutně zbytečné je takto dráždit.

Je nejspíše zcela pochopitelné, že čím je pleť sušší a citlivější, tím jemněji bychom ji měli čistit. Měli bychom vynechat výrobky na bázi silných tenzidů a možná i ty, které se kombinují s vodou. Na sušší a citlivější pleť raději doporučuji pleťová čisticí mléka. Naopak mastná pleť většinu pleťových mlék moc nemusí. Přijde si po nich nedostatečně vyčištěná a upatlaná. Pro mastnou pleť jsou vhodnější čisticí gely, emulze a pěny.

Olejová metoda čištění
je snad pro každého. Ale je velmi důležité zvolit ten správný olej pro daný typ. Sušší pleť by měla sáhnout po oleji s vyšším obsahem kyseliny olejové a mastnější pleť zase vsadit na oleje s větším množstvím kyseliny linolové. Na bázi olejů jsou vystavěny ještě tzv. hydrofilní oleje (neplést si). Tyto kosmetické produkty již obsahují povrchově aktivní látky.

Hydroláty, pleťové vody a tonika jsou vhodná na dočištění pleti. Tonikum s mírným obsahem alkoholu může používat mastnější typy pleti, ostatní typy bez alkoholu. Micelární voda není vhodná na čištění pleti.

A to by bylo o čištění prozatím vše. V případě otázek se na mě klidně obraťte. Pište na Instagram či na e-mail kapkakrasy@gmail.com. A třeba na vše společně přijdeme! 

0 komentářů:

Okomentovat