pátek 8. března 2024

HYDROLÁT, KVĚTOVÁ VODA, PLEŤOVÁ VODA ČI TONER?

Věřím, že spousta z vás může být zmatena z toho množství různých vodiček, tonerů, hydrolátů a podobných produktů určených k TONIZACI PLETI. Na začátek je dobré zmínit to, že jednotlivé značky nejsou v tomto názvosloví kosmetických výrobků jednotné. Ledabyle se zaměňují tonika s pleťovými vodami, pleťové vody s květovými a podobně. V jejich složení můžete najít aktivnější suroviny, které pleť např. hydratují. Ale nee každý výrobek to tak má. Výrobky můžou, ale nemusí obsahovat alkohol. Pojďme se na to téma podívat více do hloubky, ať v něm máte jasno.


PROČ TONIZOVAT PLEŤ?

  • Tonizační produkty pleť po odlíčení a čištění ještě lehce dočistí.
  • Pleť tonizují a pomáhají vyrovnat po čištění její pH.
  • Napomáhají vstřebávání dalších produktů do pleti. Připravují pleť na nejrůznější aktivní látky.
  • Některé tonizační produkty jsou bohatší na aktivní ingredience, tudíž mohou poskytovat i hydrataci či můžou pečovat o problematickou kůži. V tomto případě se už nebaví pouze o čistých hydrolátech.


🌸 KVĚTOVÉ VODY A HYDROLÁTY

Nejzákladnějším produktem používaným k tonizaci pleti jsou KVĚTOVÉ VODY a HYDROLÁTY. Můžete je znát pod jmény jako růžová, levandulová voda či hydrolát. Tyto produkty vznikají parní destilací částí rostlin. Produktem takové destilace je obohacená voda s menším množstvím éterického oleje. K dostání jsou buď v této čisté podobě či bývají některými značkami zakonzervované.

Květové vody a hydroláty mají neskutečné množství využití. Nejen že se mohou používat k tonizaci pleti, ale i vlasů a pokožky celého těla. Můžete je používat do vlasů, do doma vyráběných pleťových masek. Jsou dobrými pomocníky i při lehkém ranním „čistění“ pleti. Když jsou ve výborné kvalitě (certifikované, bio kvalitě), tak mají své místo i v kuchyni a hydrolaterapii.


Příklady INCI:

100 % čistá růžová voda – Rosa Damascena Flower Water, Citronellol*, Geraniol* 

(*přirozená součást růžové vody), potenciální alergeny (Citronellol, Geraniol) by měly být dle pravidel INCI vždy uvedeny

100 % čistá levandulová voda – Lavandula Angustifolia Flower Water, Geraniol*, Linalool*

(*přirozená součást levandulové vody)



🌸 PLEŤOVÉ VODY A TONIKA

Vedle květových vod a hydrolátů tu máme nejrůznější PLEŤOVÉ VODY a TONIKA. Z těchto názvů produktů nevyčtete skoro nic. Proto je dobré v takových případech (ve vlastním zájmu) trošku prostudovat složení. Doporučuji to vždy, když si hodláte pořídit takový produkt. Zjistíte tak hlavně, zda daný výrobek obsahuje alkohol či je vhodný i na sušší, citlivější pleť. 


INCI dostupnější pleťové vody (200 ml 189 Kč):

Aqua, Panthenol, Lavandula Angustifolia Oil, Gluconolactone, Sodium Benzoate, Calcium Gluconate, Linalool* (*součást přírodních éterických olejů)

Voda, zklidňující panthenol a levandulový olej, hydratační surovina a konzervanty. 


INCI hydratačního tonika s certifikací Ecocert (200 ml 449 Kč):

Aqua, Glycerin, Centaurea Cyanus Flower Water, Melissa Officinalis Water, Betaine, Chamomilla Recutita Flower Extract, Sodium PCA, Sodium Levulinate, Hydrolyzed Glycosaminoglycans, Propanediol, Sodium Benzoate, Lactic Acid, Sodium Hyaluronate, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Rhamnose, Glucose, Glucuronic Acid.

Již na suroviny bohatší tonikum, které obsahuje větší množství hydratačních složek.


INCI tonizační esence s certifikací BDIH a dalšími (155 ml 1570 Kč):

Aloe Barbadensis Leaf Extract, Artemisia Annua Extract, Artemisia Annua Extract, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, Glycerin, Gluconolactone, Galactomyces Ferment Filtrate, Lilium Tigrium Extract, Helichrysum Arenarium Extract, Scutellaria Baicalensis Root Extract, Paeonia Suffruticosa Root Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Lactobacillus/Chrysanthemum Sinense Flower Ferment Filtrate, Lactobacillus/Nelumbo Nucifera Flower Ferment Filtrate, Lactobacillus/ Taraxacum Officinale (Dandelion) Rhizome/Root Ferment Filtrate, Brassica Oleracea Capitata (Cabbage) Leaf Extract, Ipomoea Batatas (Potato) Extract, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract, Lithospermum Erythrorhizon Root Extract, Sorbitan Oleate, Xanthan Gum, Aniba Rosodora (Rosewood) Wood Oil, Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil, Citrus Aurantium Amara Flower Oil, Rosa Damascena Flower Oil, Geranium Maculatum Oil.

Ano, i takto může vypadat složení tonika. To už je úplně o něčem jiném než první příklad, že?? Takovým tonikem si už nebudete pouze dočišťovat pleť. Já osobně bych ho nedala ani na tamponek :D.


Micelární voda nemá s tonizací pleti nic společného!

Micelární voda, stejně jako jiné odličovací a čisticí produkty, obsahuje povrchově aktivní látky, které jsou při vyšší koncentraci schopné tvořit útvary zvané MICELY. Micely díky své struktuře mají schopnost na sebe navázat jak hydrofilní (vodné), tak hydrofobní (tukové) látky na pleti. Jsou schopny odstranit všechny nečistoty, make-up, ale i ochranný lipidový film. Jsou podobné dalším produktům, které se po odlíčení a vyčištění pleti umývají vodou (gely, emulze, pěny...). Bez závěrečného umytí na pleti zůstávají obsažené povrchově aktivní látky (micely), které můžou nehezky narušit zdraví naší pleti. Takže micelární vodu vždy smývat! Různé micelární vody se liší svým složením. Některé jsou jemnější, některé silnější. 


Mé oblíbené tonizační produkty:


0 komentářů:

Okomentovat