neděle 10. května 2020

Hydratace pleti

Voda tvoří velkou část naší pleti, zdroje uvádějí až 80 % obsahu pokožky a škáry. Ve škáře je o hodně více vody jak v pokožce. Voda v pleti je zadržována vylučovanými hydrofobními látkami – mazem; avšak i tak dochází k její přirozené ztrátě (Trans Epidermal Water Loss - TEWL). Proto je důležité abychom jakýkoliv typ pleti hydratovali. Jak vnější formou – hydratačními produkty, tak hlavně v rámci pitného režimu, příjmu vody ze zeleniny a ovoce.

S věkem vody v pleti ubývá a vznikají tak jemné linky a vrásky. Voda má spojitost s úbytkem glykosaminoglykanů, které na sebe vodu vážou a drží ji v pleti. Při jejich úbytku se nemá voda v pleti na co dlouhodoběji navázat. Správně a zdravě hydratovaná pleť je příjemně šťavnatá, jak já říkám naducaná, nacucaná. Kůže nijak nepne, nevytváří se suchá místa, je dostatečně pružná a má zdravý tón a barvu.

Jakmile však pleť ztrácí vlivem nejrůznějších faktorů vlhkost, začíná být dehydratovaná. Buď mírně, či ve větší míře. Na úvod je potřeba ještě zmínit, že je zásadní rozdíl mezi pletí suchou a dehydratovanou. 

Suchá pleť trpí nedostatkem mazu, kdežto dehydratovaná pleť trpí nedostatkem vody v pleti. Každá pleť může být dehydratovaná, i ta mastná. Mastná pleť má nadměrnou tvorbu mazu, ale nemusí mít dostatek vlhkosti. 

Častokrát se mastná pleť snaží „dohánět“ nedostatek vlhkosti tvorbou většího množství mazu. Toto se např. stává v moment, kdy je pleť vysušována agresivními čističi, či jsou na ni používány produkty s vysokým obsahem alkoholu.

Všechny typy pleti zkrátka potřebují hydratovat!

Přirozená ochrana pleti před dehydratací:

Vyloučené kožní lipidy (lipidový film)
Lipidový film snižuje odpařování vody. Slouží jako relativně okluzivní vrstva nad keratinózní vrstvou. Tato vrstva je kombinací mastných produktů na povrchu kůže a zahrnuje zejména kožní maz vylučovaný mazovými žlázami a různé produkty degradace lipidů, které se vytvářejí během procesu zrání kůže. Jak epidermální buňky stoupají pokožkou vzhůru, dochází v nich k chemickým změnám. Nakonec dojde k buněčné smrti a vznikají různé degradační produkty, částečně lipidové.

Natural Moisturizing Factor (NMF) - přirozený hydratační faktor
Nejrůznější sloučeniny vytvořené v kůži, které zachovávají obsah vody v keratinové vrstvě. Patří sem např. močovina, kyselina mléčná, volné AK a další látky. 

Důvody dehydratované pleti:

Pleť je ovlivňována nespočtem nejrůznějších faktorů, které ji můžou poškozovat, narušovat, dehydratovat a spoustu dalšího. Dehydratace pleti je dočasný stav pleti, který se může s dny, ročními obdobími, věkem a podobně měnit. Jak již bylo zmíněno, dehydratace se váže k obsahu vlhkosti v pleti. K obsahu vody v pleti. 

Jakýkoliv typ pleti může vykazovat známky dehydratace v zimním období, kdy je kůže vystavena mrazu, větru, suchému teplému vzduchu z topení. Dehydrataci může způsobit i nesprávné čištěné pleti, kdy je dlouhodobě narušena ochranná bariéra pleti (třeba kvůli špatně zvolenému čističi). Mastná pleť může trpět na dehydrataci v moment, kdy je nadměrně umývána a odmašťována alkoholovými toniky a podobně. 

Hydrataci pleti samozřejmě ovlivňuje i pitný režim, strava, životní styl a hormonální změny v těle. A spoustu dalšího.

Složky kosmetiky podporující hydrataci:

Okluzivní látky – zadržují vlhkost v pleti
Okluzivní suroviny vytvářejí na pokožce mastnou vrstvu, která obohacuje přirozený lipidový film pokožky, který zabraňuje odpařování vody. Keratinová vrstva se zvlhčuje a stává se plně nasycenou vodou. Tyto produkty jsou účinnější, pokud se aplikují přímo po mytí. Zachycují vrstvu vody.

Patří sem konvenční vazelína, parafíny (dlouhé řetězce, které neprostoupí pletí), živočišné tuky – lanolin, rostlinná másla a oleje (mají různou velikost molekul). Tyto složky kosmetiky samy o sobě NEHYDRATUJÍ!

Hydratační látky – dodávají vlhkost do pleti
Hydratační suroviny (humektanty) na sebe dokážou navázat vodu. Jsou jako takové „nasáklé houby“ ve vrstvách pleti. Humektanty se většinou dostávají hlouběji do pleti (záleží na jejich velikosti a struktuře). Patří sem kyselina hyaluronová, glycerin, aloe vera, sodium PCA, kyselina mléčná, močovina a tak dále. Více o hydratačních vlastnostech látek v tomto článku.

A jak to funguje v praxi?
Uvedu příklad, jakým způsobem to dělám já.
Po odlíčení a vyčištění pleti aplikuji na pleť hydratační sérum a toto sérum poté „zafixuji“ směsí olejů, aby vlhkost v pleti vydržela. Pokud nechcete používat hydratační sérum, tak pod oleje používejte minimálně květové vody a zafixujte je též. Pod oleje a másla (suroviny hydrofobního charakteru) používejte vždy alespoň květovou vodu. Když byste je dlouhodobě používali „na sucho“, tak můžete pleti pouze uškodit. Takže na toto opravdu pozor! Je tu i možnost smíchat hydratační sérum s pár kapkami oleje - pleť po aplikaci nezůstává lesklá a mastná.

Pár tipů pro nacucanou pleť:

💙 Chraňte přirozené ochranné funkce pleti (lipidový film, NMF) - za mě nejdůležitější bod!
Zbytečně pleť nedrhněte, nevysušujte, nepoužívejte na ni silně pěnivé prostředky (např. s obsahem SLS) a vodičky na bázi velkého množství alkoholu. Pokud je vaše pleť od přírody mastnější, můžete si k ní "více dovolit", ale i tak k ní buďte šetrní. Se sušším typem pleti zacházejte opravdu opatrně. V obou případech si kosmetiku vybírejte velmi pečlivě.

💙 Zařaďte do každodenní péče nějaký hydratační produkt. Pro mě toto byl opravdu správný krok vpřed, co se týká šťavnatosti pleti. Zkuste nějaké sérum, fluid jako extra péči pod krém/olej. Nebo na začátek vsaďte třeba na aloe vera. Pokud je Vaše pleť v dobré kondici, je přirozeně zdravá, akorát hydratovaná, můžete sáhnout po květových vodách.

💙 Oleje a olejové produkty aplikujte vždy na vlhkou pleť! Vyzkoušejte květové vody a hydroláty. Určitě si je zamilujete. Aplikace olejů a másel na suchou pleť může způsobit problémy s nedostatečnou vlhkostí v kůži.

💙 Můžete vyzkoušet i jiné hydratační produkty, třeba pleťové masky, peelingy s obsahem AHA kyselin a podobně. Rozmazlujte se ♥.

💙 V zimním období pleť chraňte více, zaslouží si to. Vyzkoušejte bezvodá pleťová másla či masti. Avšak počítejte s tím, že tyto produkty pleť "pouze" ochraňují před nepříznivým mrazivým počasím, vyživují ji, regenerují, hojí, ale NEHYDRATUJÍ!

💙 Nezapomínejte na dostatečný pitný režim a stravu bohatou na zeleninu a ovoce.

0 komentářů:

Okomentovat