sobota 23. července 2022

Složení vlasových kondicionérů a masek

Během mytí vlasů je zbavujeme uvízlých nečistot, odstraňujeme mastnotu na pokožce a na částech vlasů blízko pokožky. Na mytí vlasů můžeme používat obecně šampony. Nejdůležitějšími surovinami v šamponech jsou povrchově aktivní látky – tenzidy, které naše vlasy čistí od nečistot a mazu (pro příklad – SLS). Psali jsme si o nich už i při čištění pleti. Existuje několik skupin tenzidů, některé jsou silnější, některé slabší. Zcela obecně povrchově aktivní látky obsažené v šamponech snižují povrchové napětí mezi vodou a olejovou strukturou. Dokážou odmastit a vyčistit vlasovou pokožku a vlas (jak je vám asi jasné, klasická voda by to nezvládla), díky tomu, že jsou tvořeny hydrofilní-polární (váže se na vodu, kterou vlasy umýváme) i hydrofobní-nepolární částí (nečistoty se váží na tuk). Dochází k „propojení“ vody a nečistot, mazu... 

Šampony se aplikují pouze na pokožku, nee do délek. Nechávejte šampon po délkách pouze stékat. Po umytí je keratinová kutikula (bohatá na kyselé cysteinové skupiny) více deprotonovaná (jsou jí odebrány kladné ionty, vodík+), což dodává vlasům záporný náboj. Naše vlasy jsou po umytí prostě „negativní“. Noo, a proto by měly přijít na řadu kondicionéry, masky... aby se vlasy zase “hodily do pohody”. Kondicionéry a masky mohou obsahovat různé kosmetické ingredience, které vlasy „zneutralizují“, zvýší jejich hydrofobnost, usměrní, ochrání, podpoří výživu a hydrataci... Podporují lepší rozčesávání vlasů, jejich lesk, hebkost, naprosto výjimečnou strukturu. Existuje několik základních skupin kosmetických surovin, které se v kondicionérech používají. Tyto skupiny mají různé mechanismy působení. Každá skupina je charakteristická svou přilnavostí k čistému vlasu a vymývací kapacitou. 

Po délkách vlasů se přirozeně zvyšuje jejich poškození, narůstá negativní náboj a zhoršuje se jejich kvalita. A proto kondicionéry a masky aplikujeme do délek.


Skupiny ingrediencí používaných ve vlasových kondicionérech a maskách:

📌 SILIKONY

Silikony jinak řečeno polysiloxany jsou anorganicko-organické polymery tvořeny řetězcem –Si–O–, na který jsou navázány organické substituenty R (substituenty R určují, o jaký silikon se konkrétně jedná). Tato chemická struktura má velmi stabilní, odolný, inertní charakter. Silikony se připravují synteticky a jsou používány už desítky let. V oblasti výroby kosmetiky se staly velmi populárními surovinami. Zejména díky jejich úžasným vlastnostem, o kterých si povíme za chvíli.

Dle rozpustnosti ve vodě jsou řazeny do třech základních skupin: silikony rozpustné (částečně rozpustné) ve vodě, silikony nerozpustné ve vodě a silikony těkavé.

O silikonech v kosmetických produktech se vedou nemalé diskuse. Na téma silikonů si můžete přečíst nespočet studií, nejrůznějších článků. Lidé, co chtějí používat pouze pravou přírodní kosmetiku, se jim však ve svých produktech vyhýbají. Nevyhledávají je. Avšak pak je druhá skupina uživatelů, kteří si velmi spokojeně užívají jejich vlastnosti a účinky na pleť a vlasy. Proto si pojďme povědět o tom, proč si je někteří zamilovali, a proč je někdo v INCI nechce.

Jelikož jsou silikony záležitostí především vlasů. Nejrůznější zástupci se vyskytují jak v šamponech, tak kondicionérech, maskách a dalších vlasových stylizačních a pečujících výrobcích. Ve vlasové kosmetice se můžeme setkat se zástupci všech tří, dříve zmíněných skupin, avšak největší službu nám udělají silikony, které nejsou rozpustné ve vodě. Ulpí na vlasech, vytvoří na nich hydrofobní obal, vyhladí je, zjemní a dodají jim lesk. S každým takovým mytím mají silikony potenciál se vrstvit a vrstvit. Přijde nám, že vlasy jsou zdravé, zacelené dokud...


PROČ NEPOUŽÍVAT PRODUKTY NA BÁZI SILIKONŮ?

I přes úžasné schopnosti silikonů se jim uživatelé přírodní kosmetiky vyhýbají. Z jakých je to však důvodů? Dlouhodobé používání silikonů ve vlasové kosmetice způsobuje slábnutí, křehnutí, suchost a lámavost vlasů. Krátkodobá expozice splní své, ale dlouhodobější používání vlasům prostě neprospívá. Silikony se vrství a přes jejich obal se nedostává k vlasům žádná vlhkost a další živiny z kosmetických surovin. Může se tak stát, že po delší době jsou vaše vlasy bez života, suché a velmi lámavé. U pleťové kosmetiky se bavíme o podobném efektu. K pleti se nedostávají prospěšné látky, obsažené v produktech. Dokonce se může pleť ucpávat a tvořit se tak náchylné pleti pupínky. A jejich ložiska. Pleti ani vlasům nedávají samy o sobě vůbec žádné živiny. U dalších skupin silikonů se bavíme i o potencionálním znečištění 1,4-dioxanem, jelikož jsou z části tvořeny PEGy. Těkavé silikony jsou spojovány s dalšími možnými neblahými vlivy na lidské zdraví. A v neposlední řadě tu máme i jejich vliv na životní prostředí. Jsou totiž neodbouratelné v přírodě a mohou se kumulovat.

NÁZVOSLOVÍ SILIKONŮ

Silikony nejčastěji končí na koncovky: -CONE, -SILOXANE, -CONOL.

Co jsem procházela běžně dostupné produkty, tak nejčastěji se můžeme setkat se zástupci:
DimethiCONOL, CyclopentaSILOXANE, DimethiCONE Copolyol, CyclomethiCONE, AmidomethiCONE, PEG-7 AmodimethiCONE, Bis-amidopropyl DimethiCONE a záležitosti jako SILICONE Quaternium-26.


📌 KVARTÉRNÍ AMONIOVÉ SOLI-QUATS

Látky, které zvládnou neutralizovat záporný náboj čerstvě umytých vlasů. Jsou to velmi funkční kondicionizační suroviny. Některé se používají i jako konzervanty. Můžou však působit negativně na kůži, způsobovat alergie a mají špatný vliv na životní prostředí. Nejsou biologicky odbouratelné. Patří sem např. Behentrimonium/Cetrimonium chloride/bromide/methosulfate nebo různé Quartenium-XX.

Kvartérní amoniové soli jsou kladně nabité ionty NR4+, kde R jsou alkylové či arylové skupiny. Negativní část soli většinou tvoří halogen - chlorid, bromid. Vznikají procesem zvaným kvartenizace. Jsou to látky, které se dokáží navázat k umytým záporně nabitým vlasům pomocí elektrostatických interakcí. A i po umytí ve vlasech zůstávají. 

Tyto kosmetické suroviny nejsou schváleny a podporovány pravými přírodními/bio značkami. Vít Syrový řadí všechny tyto látky a jim podobné do 3. a horší kategorie. Databáze EWG Skin Deep většinou do 4. a 5. skupiny.

✅ Avšak certifikáty přírodní kosmetiky schvalují např. Distearoethyl Dimonium Chloride a Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride. Patří mezi estery quats a je lepší "přírodní alternativou" dříve zmíněných quats. Schvaluje je např. COSMOS ORGANIC.

Databáze EWG Skin Deep je má v 1. kategorii, avšak pan Syrový je nechává ve 3. kategorii.

📌 AMIDOAMINY

Amidoaminy se připravují především z mastných kyselin rostlinných olejů procesem zvaným amidace (reakce s 3,3-dimethylamidopropylaminem DMAPA).

Příklad přípravy:

Mastné kyseliny kokosového oleje reagují s DMAPA za vzniku Cocamidopropylu Dimethylaminu (amidoaminu). Tato reakce je mezikrokem při výrobě Cocamidopropyl Betainu CAPB.

Mají vysokou kondicionizační schopnost, patří mezi kationtové povrchově aktivní látky. Napomáhají lepší rozčesatelnosti, vlásky uhlazují, zacelují, působí jako antistatická činidla. Jsou pro mě něco jako „přechodové“ suroviny. Stejně jako je Cocamidopropyl Betaine. Mezi amidoaminy patří např. Behenamidopropyl Dimethylamine.

Jejich nebezpečí spočívá v kontaminaci DMAPA, stejně jako tomu je u Cocamidopropyl Betainu.

✅ Ve vlasové kosmetice akceptuji a uznávám amidoaminy Babassuamidopropyl Dimethylamine a Brassicamidopropyl Dimethylamine. Nedohledala jsem žádné informace o jejich škodlivosti. EWG Skin Deep = 2-4.


📌 MASTNÉ ALKOHOLY

Jedná se o alkoholy mastné (tukové) povahy. Nemají nic společného s klasickým „vysušujícím“ ethanolem. Pozor na to, ať si to nezaměňujete. Vyhlazují povrch vlasu. Do této skupiny patří např. cetearyl alcohol.


📌 HYDRATAČNÍ SUROVINY

Dodávají vlasům více hydratace, avšak mají vyšší vymývací schopnost. Proto jsou velmi vhodné do bezoplachových produktů. Příklad glycerin, sodium hyaluronate, aloe vera...


📌 PROTEINY

Proteiny zcela obecně „vyplňují mezírky“ ve vlasové struktuře. Většinou se vyskytují v hydrolyzované formě. Mají pozitivní vliv především na suché, poškozené, barvené, vysoce porézní vlásky. Např. hydrolyzed soy/wheat protein.


📌 ROSTLINNÉ OLEJE, MÁSLA a VOSKY

Tukové ingredience vlasy vyživují, zacelují, uhlazují, dodávají jim lesk a hebkost.


Ve složeních produktů se můžeme setkávat i s dalšími látkami jako jsou kationtové tenzidy na bázi aminokyselin (např. Brassicyl Isoleucinate Esylate), Brassica Alcohol – mastný alkohol z řepkového oleje, inulin a spoustu dalších...

Článek o kationtových aminolipidových složkách.


Příklad složení s účinnými kondicionizačními látkami:

0 komentářů:

Okomentovat