středa 9. března 2022

Aniontové tenzidy v kosmetice - SULFÁTY

Anionaktivní tenzidy jsou povrchově aktivní látky, které ve vodném prostřední disociují a získávají záporný náboj. Anionaktivní tenzidy tvoří více jak polovinu světové produkce tenzidů. Nejrozšířenější skupinou anionaktivních tenzidů jsou sulfáty. Sulfáty jsou tvořeny jako všechny tenzidy hydrofilní a hydrofobní částí (váží se na olej i vodu -> čistící schopnosti). Běžně se s nimi setkáváme ve složeních šamponů, mycích prostředků na tělo, pleťových čističích ale i v zubních pastách. Sulfáty velmi účinně odstraňují z pokožky nečistoty, kožní maz a bohatě pění. Jedná se o velmi silné tenzidy, které se připravují nejčastěji z ropy ale i z rostlinných zdrojů (derivování mastných kyselin z olejů), jako je kokosový a palmový olej. 

Sulfáty jsou velmi diskutované téma v kosmetickém odvětví. Jejich čistící schopnosti jsou naprosto excelentní, avšak podívejme se na jejich „nebezpečnou“ povahu. Kvůli jejich síle mohou způsobit nejrůznější druhy podráždění, pleť mohou při dlouhodobém používání vysušovat, dehydratovat... Tyto stavy pleti pak mohou podporovat závažnější onemocnění kůže jako je akné, ekzémy a podobně. Sulfáty mohou při dlouhodobém používání negativně ovlivňovat ochrannou bariéru kůže, podporovat transepidermální ztrátu vody, narušovat přirozený mikrobiom kůže a podporovat průnik dalších kosmetických surovin do pleti (bohužel ve většině případů těch nehezkých). 

Co se týká vlasů, tak v jejich případě může docházet k velmi drsnému odstraňování olejů a mazu. Sulfáty mohou způsobit, že vlasová pokožka bude suchá, dehydratovaná a podrážděná. Jsou úzce spojeny s poškozením vlasového keratinu. Oslabené vlasové proteiny mohou vést k lámavosti a trvalému poškození vlasů.



Cosmetic Ingredient Review (CIR) vyhodnotil dostupné vědecké údaje a dospěl k závěru, že laurylsulfát sodný a laurylsulfát amonný jsou bezpečné ve formulacích určených pro přerušované, krátké použití, po kterém následuje důkladné opláchnutí z povrchu pokožky. Food and Drug Administration (FDA) a Environmental Protection Agency (EPA) uvedly, že sloučeniny jako SLS a SLES jsou považovány za bezpečné v nízkých dávkách.


Nejčastější sulfáty používané v kosmetice:

🌸 SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
3-. Syrový, EWG = 1-2

  • silná povrchově anionaktivní látka úžasných čistících schopností a tvořící bohatou pěnu, má malou molekulu schopnou dostat se do vrstev pleti -> schopnost podráždit ji
  • SLS se vyrábí zpracováním laurylalkoholu (běžně odvozeného třeba z kokosu, ale i ropného původu) oxidem sírovým a následnou neutralizací uhličitanem sodným
  • má potenciál dráždit pokožku obličeje, těla i vlasů, oči a plíce
  • za mě není tento levný tenzid vhodný pro žádný typ ani stav pleti, zejména však pro suchou, citlivou či dětskou pokožku...
  • CIR vyhodnotil vědecká data a dospěl k závěru, že SLS je bezpečný, pokud se používá ve formulacích produktů určených ke krátkodobému použití a dojde k důkladnému opláchnutí z pokožky a vlasů. V produktech určených pro dlouhodobý kontakt s pokožkou by koncentrace SLS v produktu neměla překročit 1 %. Koncentrace v produktech se však pohybují od 0,01 % do 50 %.
  • Některé studie ukázaly obavy z toxicity systému nereprodukčních orgánů a jeho bezpečnost pro životní prostředí, zejména pro vodní organismy. Není prokázaným karcinogenem.
  • https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/706110-SODIUM_LAURYL_SULFATE/


🌸 AMMONIUM LAURYL SULFATE (ALS)
3. Syrový, EWG = 1

  • povrchově aktivní látka, emulgátor a látka vysokých pěnivých schopností
  • má velmi podobná rizika jako SLS – může způsobit podráždění pokožky obličeje, těla i vlasů, očí a plic, dlouhodobé používání může způsobovat změnu ochranné bariéry pleti, kožního mikrobiomu (měl by být však o krapet „šetrnější“ jak SLS – ALS má větší složitější molekulu)
  • opět tento tenzid nedoporučuji žádnému uživateli, zejména nee pro suchou a citlivou pleť, dětskou pokožku
  • vsází na něj však některé „přírodní značky“, pojem „přírodní“ není bohužel definován
  • https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/700374-ammonium_lauryl_sulfate-AMMONIUM_LAURYL_SULFATE/



🌸 SODIUM LAURETH SULFATE (SLES) a AMMONIUM LAURETH SULFATE (ALES)
4. Syrový, EWG = 1-3





🌸 SODIUM COCO SULFATE (SCS)
2. Syrový, EWG = 1-2

  • aniontová povrchově aktivní látka, emulgátor a pěnu tvořící surovina
  • hojně využívaný sulfát v přírodní kosmetice, je schválen některými certifikáty přírodní kosmetiky
  • vyrábí se především z kokosového oleje stejným procesem jako SLS (používá se však široká škála mastných kyselin)
  • je velmi podobný SLS – je jeho jemnější, šetrnější variantou, avšak má potencionálně stejná rizika podráždění a vliv na kůži, nedoporučuji pro citlivé jedince a miminkovskou pokožku
  • https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/706033-SODIUM_COCO-SULFATE-SODIUM_COCOSULFATE-SODIUM_COCOSULFATE/


Jaký je rozdíl mezi SLS a SCS?

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Coco Sulfate (SCS) si jsou velmi podobné. Mají stejný proces přípravy. Proces tvorby sodium lauryl sulfate začíná izolací jedné konkrétní mastné kyseliny z kokosového oleje nazývané kyselina laurová (může být připravena i z ropy). Kyselina laurová se přeměňuje na laurylalkohol, který se poté převede na laurylsulfát. V posledním kroku se laurylsulfát neutralizuje a výsledkem je sodium lauryl sulfate.

Proces výroby sodium coco sulfate je téměř stejný jako výše popsaný pro SLS s výjimkou toho, že místo izolace pouze jedné mastné kyseliny (kyseliny laurové), je SCS vyroben ze směsi mastných kyselin v kokosovém oleji. Tudíž označení "sodium coco sulfate" je vlastně "směs sulfátů" sestávající z sodium lauryl sulfate, sodium caprylic sulfate, sodium stearyl sulfate, sodium oleic sulfate... 

Kokosový olej se skládá z plus mínus 50 % kyseliny laurové. To znamená, že sodium coco sulfate může ve skutečnosti obsahovat až 50 % sodium lauryl sulfate, což z něj činí jemnější formu SLS. Je vyhodnocen jako potencionálně méně dráždivá složka, avšak produkty, co SCS obsahují, by se neměly prohlašovat za "SLS free".




Hodnocení surovin jsou čerpaná z knihy Víta Syrového Tajemství kosmetiky a databáze EWG Skin Deep. EWG je pouze orientační, především věřím panu Syrovému. Sulfátům ve složeních kosmetických čistících produktů se většinou vyhýbám. U pleťových čističů úplně, v případě šamponů zvládnu občas respektovat sodium coco sulfate.

Zdroje:

0 komentářů:

Okomentovat