čtvrtek 18. srpna 2022

Extrakty z hub v kosmetice

Je již nějakou chvíli známo, že spousta hub a jejich složky (např. fenoly, polyfenoly, terpenoidy, selen, polysacharidy, vitamíny a jiné organické sloučeniny) jsou prospěšné pro kůži a vlasy. Tyto sloučeniny mají vynikající antioxidační, protivráskové, rozjasňující, hydratační a další účinky na pleť. Počet druhů hub na Zemi se v současnosti odhaduje na 150 000, přesto snad jen 10 % bylo identifikováno. Houby jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny, minerály a vynikající zdroje β-glukanu, selenu, thiaminu, riboflavinu, niacinu, kyseliny panthotenové, listové a dalších úžasných látek. Jsou více a více vyzdvihávány v medicíně pro jejich imunomodulační, antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální, protiplísňové, antivirové a další schopnosti. A v těchto dnech ani kosmetické odvětví nemůže být pozadu a vsází na ně více a více. Jak já je ráda vidím ve složeních produkt! Zatím spíše málo, ale dají se najít.


Mezi tyto houby patří Shiitake, Maitake, Reishi, Cordyceps a rosolovité houby jako Tremella, které se tradičně používají v zemích východní Asie, jako je Čína, Japonsko a Korea. Různé druhy hlív jsou zase více uznávány v západních zemích. Mezi další oblíbené houby patří Agaricus subrufescens, Coprinus comatus, Hericium erinaceus, Mycoleptodonoides aitchisonii, Phellinus linteus, Schizophyllum commune a Volvareilla volvacea...

Stále existuje spousta dalších druhů hub, které by mohly mít významný potenciál pro použití nejen v kosmetickém průmyslu.


HYDRATAČNÍ ÚČINEK

Extrakt z tremelly. Určitě jste o něm již slyšeli. Díky obsaženým polysacharidům má naprosto skvělé hydratační účinky. Studie dokonce zjistily, že při určitých koncentracích má tremella schopnost zadržovat více vody jako samotná hydratační královna – kyselina hyaluronová. Zároveň také extrakt dokáže inhibovat tvorbu melaninu a zesvětluje již vzniklé skvrny na kůži. 

Polysacharidy z hub obecně mají výborný hydratační účinek. Jsou to molekuly sacharidů s dlouhým řetězcem složené z opakujících se monosacharidových jednotek spojených glykosidickými vazbami.


ANTI-AGE EFEKT

Existuje mnoho studií s potvrzenou antioxidační aktivitou hub. Extrakty prokazují antioxidační účinky a schopnost vychytávat volné radikály. Tento účinek koreluje zejména s obsahem fenolických sloučenin v houbách. Některé houby dokonce podporují funkci přirozených antioxidačních enzymů pleti (superoxid dismutáza).


Extrakty z některých hub mají schopnost snižovat aktivitu elastázy a kolagenázy, které se podílí na degradaci elastinu a kolagenu v pleti. Inhibiční aktivity extraktů na kolagenázu a elastázu byly srovnatelné s epigalokatechingalátem (EGCG, extrakt ze zeleného čaje). 


BĚLÍCÍ A ROZJASŇUJÍCÍ SCHOPNOSTI

Mnoho hub vykazovalo aktivitu inhibice tyrosinázy. Enzymu, který podporuje tvorbu barviva melaninu, tudíž vznik barevných nedokonalostí na pleti. 


Fenolické a polyfenolické sloučeniny jsou aromatické hydroxylované sloučeniny, které mají jeden nebo více aromatických kruhů s jednou nebo více hydroxylovými skupinami, které se běžně vyskytují v mnoha houbách. Tyto sloučeniny vykazují širokou škálu biologických účinků. Např. kyselina kojová se běžně vyskytuje v několika houbách, působí jako přírodní zesvětlovač pleti. Předpokládá se, že kyselina kojová pomáhá inhibovat produkci melaninu na povrchu pokožky, čímž zesvětlí nové kožní buňky, které se tvoří po exfoliaci odumřelých.

Flavonoidy jsou nejběžnější a nejrozšířenější skupinou rostlinných fenolických látek. Ukázaly, že jsou vysoce účinnými lapači většiny typů oxidačních molekul. 

Terpenoidy vykazují protizánětlivé vlastnosti. Pigmenty extrahované z hub posilují pokožku, karotenoidy přirozeně pohlcují volné radikály a chrání pleť před UV zářením.

Důležité vitamíny skupiny B jsou přítomny ve všech houbách a nejčastěji se používají v kosmetických přípravcích na pleť, vlasy a nehty, protože mají hydratační, vyživující a anti-age účinky.


Věřím, že prozkoumání hub bude pokračovat a vědci přijdou s dalšími úžasnými vlastnostmi a účinky nejen na kůži.

V souvislosti s extrakty si můžete přečíst i článek o betaglukanech a imunitě pleti.

Zdroje:

0 komentářů:

Okomentovat