úterý 8. října 2019

Historie kosmetiky

A dnes trošku do HISTORIE.
Existují dvě teorie vzniku označení "kosmetika". První je taková, že vzniklo od slova "kosmeo", což znamená "umění se zdobit". Druhý původ je z latiny a to ze slova "cosmos", což je v překladu vesmír.

🧡 Pravěk
Ano, už i v pravěku kosmetika existovala. Pravěcí lidé si z tuků vyráběli nejrůznější mastičky, extrahovali nejrůznější výtažky a šťávy z rostlin a vnímali přírodní barviva. Tyto ingredience používali převážně proti chladu a horku, ale i na štípance od hmyzu a proti parazitům. V rámci obřadů začali s prvními malůvkami na obličej. Znali už jednoduché hřebeny a ozdoby do vlasů. V této době byla ideálem krásy velmi známá Věstonická Venuše s kyprými tvary těla.

🧡 Starověk
Ve starověku se kosmetika posunula hodně dopředu. Začaly se používat masky z medu, včelího vosku, olivového oleje a moruše. Jak na obličej, tak na vlasy. Starověcí lidé nezapomínali ani na dentální hygienu. Zuby si čistili například dřívkem, či myrhou s popelem. V tomto období se velkém začala používat i přírodní barva henna, kterou známe do dnešních dnů. Barvili si vlasy, obočí a chloupky vytrhávali prvními pinzetami. Ženy si drtily přírodní minerály na oční stíny (např. malachit, hematit). Vyráběly si i první rtěnky a lesky na zkrášlování rtů. První pudry byly vyráběny v Číně z rýže. Rozvoj kosmetiky ve starověkých oblastech rozepíšu níže.

🧡 Středověk
Ten byl ohledně kosmetiky dost pozastavený. Na zkrášlování a hygienu lidé moc nedbali. Používali pouze vonné látky, aby bohužel přebili nepříjemné pachy.

🧡 Novověk
S novověkem se rozmohla alabastrová pleť a tmavé rty, na což používali pudr a líčidla. Kosmetiku dokonce začali používat i pánové, kteří si například malovali rty rtěnkou. Pěkné výrazné rty poukazovaly na vznešenost a váženost. Od této doby se kosmetika už jen rozrůstala. Rozmohla se móda paruk, i u mužů. A tak dále a tak dále, až do dnešních dnů.



Vývoj kosmetiky ve STAROVĚKU

První významnou oblastí byla Čína, ve které ženy využívaly byliny k výrobě obkladů a masek, např. ženšen. Z rýžového prášku si vyráběly první pudry a k bledým tvářím patřily výrazné červené rty. Ženy si už také barvily obočí a vlasy.

V Indii si lidé vyrobili první pasty na zuby. Hlavní ingredience past bylo pomleté koření jako muškátový oříšek, pepř či zázvor. Kartáčky měli vyrobené z větviček a přichází na řadu i depilace chloupků pomocí smoly ze stromu.

Když zabloudíme v historii do starověkého Egyptu, tak ani tu kosmetika zdaleka nezaostávala. Spousta kosmetických vychytávek byla převzata do světa právě ze starověkého Egyptu. Ku příkladu třeba masky z medu, mastičky z oliv a již využívali i růžových okvětních lístků. Egypťané se myli několikrát denně, očišťovali se vodou, sodou a pískem. Natírali se vonnými oleji a mastmi. Ženy si v této době malovaly výrazné vrchní oční linky, u spodní linky byl trend zelená barva. Královna Kleopatra třeba milovala koupele v oslím mléce.

V Římě byl první kadeřnický salon, kde si Římané mohli např. nechat udělat první trvalou. Řekové i Římané stejně jako Egypťané milovali lázně (koupele střídavě v teplé a studené vodě). Po koupeli přicházelo na masáže nejrůznějšími oleji (mandlový, sezamový). V Římě měla každá dáma vyškolené otrokyně, které jí dělaly manikúru, pedikúru, účesy, líčily je a staraly se jim o pleť. Římanky usínaly s pleťovou maskou na obličeji a krku. Ráno byly smývány kozím nebo oslím mlékem.

0 komentářů:

Okomentovat