neděle 4. února 2024

Péče o pleť během dne, měsíce, ročních období a let

Jak asi všichni víte, vyhrazuji si na svou kosmetickou rutinu opravdu velké množství času. Vše kolem mi to dovoluje, tak proč se nerozmazlovat? Chci o ni maximálně pečovat, vnímat ji a naciťovat se na ni. Proto svou kosmetickou rutinu nepřizpůsobuji jen nějakým aktuálním stavům, ale měním ji v rámci denní a noční péče, měsíčního ženského cyklu, ročního období a budu ji měnit i během následujících let podle jejich potřeb. Nebo alespoň momentálně tu myšlenku mám. Možná si někdo může říct, že jsem blázen, ale takto to prostě mám. Snažím se vyslyšet všechna její volání, využívat aktivní látky v pravý čas, podpořit její ochranu v hodiny, kdy to opravdu potřebuje a spoustu dalšího. Pokud vás moje kosmetická péče zajímá, pokračujte dál. Doufám, že alespoň pár z vás jede na stejné vlně jako já! Hahah.


PÉČE O PLEŤ BĚHEM DNE 🌤️💫

Velmi respektuji cirkadiánní režim mé kůže. A vlastně nejen kůže. V ranní rutině podporuji její denní ochranný mód (kvůli vnějšímu prostřední, UV záření,...) a večer ji řádně připravuji na regeneraci. Během dne je pleť odolnější, tvoří více kožního mazu, má nejsilnější pH ochranu a nejnižší rychlost činností na buněčné úrovni (dělení, opravy atd…). S nástupem večerních hodin (především vlivem produkce melatoninu) přechází pleť do regeneračního módu, kdy roste teplota pleti, její prokrvení, propustnost bariéry, penetrace látek pletí. Dále dochází k nárůstu rychlosti dělení, opravy, hojení a regenerace buněk.

Mé osobní postupy:

  • v ranní péči volím zejména antioxidanty a UV ochranu
  • naopak ve večerní rutině se zaměřuji na nejrůznější repair, protipupínkové, anti-age aktivní produkty a suroviny
  • ranní péče o pleť pro mě začíná již předchozího dne večer (důkladné odlíčení, vyčištění, péče..)
  • ráno a zejména večer produkty do pleti zapracovávám v podobě masáže
  • během dne je velmi fajn dát si 10-20 minut face yogy či podobných cvičení na obličejové svaly, svaly na krku...
  • peelingy provádím při večerní rutině

Pokud by Vás zajímalo více poznatků z oblasti pleť a její cirkadiánní rytmy, můžete si přečíst jeden z mých dřívějších článků.

KOŽNÍ CIRKADIÁNNÍ SYSTÉM


PÉČE O PLEŤ BĚHEM MĚSÍCE 🌕

Pečovat o pleť během ženského měsíce si opravdu užívám. Nejen, že vnímám svou pleť, ale díky ní se dokážu i více orientovat ve fázích mého cyklu. Přizpůsobuji svou pleťovou rutinu ovulaci, menstruaci a fázím před nimi. Díky změně hormonů v ženském těle dochází během přirozeného cyklu ke změnám pleti. Cyklus může ovlivňovat citlivost, tvorbu kožního mazu a pupínků. Jindy je však pleť v úžasném šťavnatém a prozářeném stavu. Proto volím rutinu takovou, aby pleť byla spokojená. V období ovulace ji samozřejmě s velkou radostí podpořím líčidly. Protože prostě ta šťavnatost, ta přirozená ovulační symetrie obličeje. Mňau 🥰 Tyto změny na pleti však platí pouze pro ženy neužívající hormonální antikoncepci.

Mé osobní postupy:

  • během menstruace dbám na dostatečnou hydrataci a výživu pleti, většinou se vyhýbám aktivnějším látkám, volím jemnější čištění
  • po menstruaci až do období ovulace pleť podporuji různými rozjasňujícími produkty, avšak je cítit, že toho nepotřebuje tolik a je sama o sobě ve velmi dobré formě, nejraději nosím make-up
  • v luteální fázi dbám na velmi důkladní čištění (včetně hloubkově čistících masek, peelingů) a používám produkty více zaměřené na redukci kožního mazu, protipupínkové záležitosti
  • v období před menstruací si na svou mastnější pleť dovolím i tonika s alkoholem


Pokud by Vás více zajímalo téma ženský přirozený cyklus a pleť, můžete si přečíst jeden z mých dřívějších článků.

ŽENSKÝ CYKLUS A STAV PLETI


PÉČE O PLEŤ BĚHEM ROČNÍCH OBDOBÍ A LET 🌱🍁

I díky změnám ročních dob se mění naše pleť. Někdy je potřeba více investovat do hydratace a výživy, jindy zase do SPF ochrany před sluníčkem. Dále přizpůsobuji měsícům v roce i mé čištění pleti, je rozdílné zejména v létě a v zimě. Jsou měsíce, kdy se více zaměřuji na redukci jizviček, skvrnek a jiných barevných nedokonalostí. Jsou měsíce, kdy se snažím používat minimálně kyselinkové peelingy a některé měsíce si je zase velmi užívám. Co se týká změny kosmetické péče o pleť v rámci let – jsem si vědoma degradace kolagenu a elastinu v pleti. Uvědomuji si úbytek hydratace, vznik vrásek... Proto rozhodně plánuji přizpůsobit kosmetickou péči i těmto dnům.

Mé osobní postupy:

  • ročním obdobím přizpůsobuji především své čištění a SPF ochranu (v zimě ji nemám tak často jako v letních dnech)
  • velmi dbám na ochranné balzámové vrstvičky, aby z pleti neutíkala voda, zároveň nezapomínám na řádnou hydrataci
  • postupně zařazuji více anti-age produkty, začala jsem u očního okolí
  • více a více chci pleť masírovat či praktikovat face yogu, aby pleť neochabla


Pokud by Vás více zajímalo téma jak ovlivňují zimní dny naši kůži, můžete si přečíst jeden z mých dřívějších článků.

JAK OVLIVŇUJÍ NAŠI PLEŤ CHLADNÉ ZIMNÍ DNY?


0 komentářů:

Okomentovat