pátek 4. února 2022

Jak ovlivňují naši pleť chladné zimní dny?

Velmi chladné dny jsou již tu, a proto bych se ráda podrobněji podívala na téma zimní péče o pleť. V letních teplých slunečných dnech nás mohou potrápit nejrůznější otázky ohledně péče... Jak se starat o svou pleť, když je každý den na sluníčku, když se jí tvoří pigmentové skvrny, když se nám tvoří více kožního mazu?? A samozřejmě, že i spoustu dalších. V zimním období přichází otázky, které bych ráda v dnešním článku objasnila a dala vám pár tipů, které můžete vyzkoušet, aby Vaše pleť byla ve skvělé kondici i v chladných zimních dnech.


Změny v pleti během chladných dnů

Jaro, léto, podzim a zima přichází každý rok s určitými vzory počasí. Každé roční období má svůj vlastní rozsah teplot a vlhkosti a tyto výkyvy ovlivňují vaši pokožku. Jak se léto mění na podzim, pravděpodobně jste si všimli, jak se vzduch ochlazuje a je sušší. Když přijde zima, vše zesílí a dostaneme ještě chladnější vzduch, nižší teploty a studenější silnější vítr.

S nástupem chladných zimních dnů dochází zejména ke ztrátě vody z pokožky do okolí (i díky přirozenému poklesu tvory NMF v pleti). A to díky suchému vzduchu, studenému větru, nízkým teplotám a přechodům ze zimy do vytápěných prostorů se suchým vzduchem. V důsledku toho se kůže stává sušší až dehydratovaná, křehčí a citlivější. Její kožní bariéra je narušena a může viditelně trpět. Tyto kožní problémy se mohou rozjet až v nejrůznější kožní onemocnění. Navíc s rostoucím věkem ubývá v pleti ceramidových jednotek, které tvoří ochranou bariéru pleti. To vede k sušší pleti, která je náchylnější na dehydrataci a k podráždění. Nedostatek vlhkosti taky omezuje funkce enzymů, které pokožka potřebuje k udržení zdravé kožní bariéry.

S přibývajícími roky také dochází u žen k poklesu hormonu estrogenu, kůže se stává méně elastická a má tendenci produkovat méně mazu. A je zcela běžné, že pokožka začne být velmi reaktivní.  Chladnější počasí a vítr přináší nedostatek vlhkosti, a to může způsobit i popraskání kůže a nepříjemné podráždění nejen v oblasti obličeje, ale zejména rukou. Suchost, dehydratace může také vést k nahromadění kožních buněk, které můžou ucpat vaše póry, způsobí prasknutí nebo vzplanutí kožního onemocnění. Nižší množství vitamínu D, jak v letních měsících, může způsobit matný a zašedlý vzhled naší pokožky.

A v neposlední řadě tu máme i větší množství oděvů, které přichází do styku s naší pletí. Bohužel, i toto má vliv na stav naší pleti. Především vlasy, ale i pleť nám může „elektrizovat“, vytvářet se na ni určitý náboj, který ji určitým způsobem ovlivňuje.


Rady, jak se lépe starat o pleť v zimním období.


1. Pokud máte pocit, že Vaše pleť je sušší, dehydratovaná, napnutá určitě vyzkoušejte změnu čističe. Zvolte jemnější variantu gelu, pěny, emulze. Pokud běžně používáte klasické mýdlo, tak to na chvíli odložte a sáhněte po něčem jemnějším. V rámci INCI čisticích produktů si hlídejte především tenzidy a volte ty méně silné (např. nahraďte gel s kokosulfáty emulzí s cukernými glukosidy). A vyhněte se umývání obličeje teplou vodou.

Za sebe z čističů doporučuji např. čistící emulzi Hemptouch či čistící gel/emulzi od SantaVerde.

2. Jestliže jste zvyklí na ranní čištění pomocí pěnivého čističe a Vaše pleť vykazuje známky "nekomfortu", je suchá, mdlá, hned po ránu napjatá... zkuste vyřadit čistič z ranní péče a vsaďte třeba jen na tonikum, pleťovou vodu, hydrolát, který nanesete na vatový tamponek a jemně jím otřete pleť. Věřte, že obzvláště suššímu typu pleti tento krok velmi prospěje!

3. Všichni víme, že „zimní pleť“ je velmi náchylná na dehydrataci. Přecházíme neustále z teplých prostorů budov do chladného počasí. V našich domovech topíme a na kůži výrazně působí suchý teplý vzduch. Proto do svých rutin určitě zařaďte řádnou hydrataci

Určitě doporučuji hydratační rozjasňující esenci Hemptouch či hyaluronový fluid Original Atok.

4. Jakmile je venku chladno, větrno, prší, sněží, mrzne tak bychom měli pleť chránit tukovou vrstvičkou. Využívejte schopnosti mastnějších produktů, olejů, másel, balzámů a podpořte tak výživu, ale hlavně hydrataci Vaší pleti. Chraňte ji, zaslouží si to. Můžete vyzkoušet i nějaký produkt s ceramidy (obzvláště hodně suchá pleť).

Já mám na zimu velmi ráda hutnější krémy od Martiny Gebhardt.

5. Co se týká peelingů, tak zkuste vyřadit mechanické částečkové záležitosti a vsaďte raději na chemickou, enzymatickou exfoliaci. Dopřejte Vaší pleti peeling s kyselinami (pokud ji dobře snáší) a enzymy z různých druhů ovoce. Pleti tak dopřejete nejen příjemnou exfoliaci, ale tyto suroviny ji i vyživí a napomohou její hydrataci.

6. A na závěr SPF ochrana. I v zimě se k naší pleti dostávají UVA paprsky, které zapříčiňují její předčasné stárnutí. Je každého volba, zda v zimě SPF ochranu bude nosit, ale já ji doporučuji. V dnešních dnech se dají pořídit i tónované SPF produkty, které zároveň slouží jako lehký make-up, BB krém. Ochranný krém před sluníčkem však určitě nezapomeňte aplikovat ve vyšších nadmořských výškách.

Mým favoritem je Mádara a její opalovací krém na obličej SPF 30.

0 komentářů:

Okomentovat