neděle 27. června 2021

Betaglukany v kosmetice

Slyšeli jste už někdy o betaglukanech? Jsou to přírodní látky, konkrétně polysacharidy, které se nachází v obilovinách (oves, ječmen), mořských řasách, houbách (shiitake, reishi, coriolus) nebo třeba v kvasinkách. Betaglukany jsou tvořeny jednoduchými glukozovými jednotkami, které jsou pospojovány beta-glykosidickými vazbami. Tvoří polymery různých velikostí. Betaglukany z různých zdrojů mají různé typy vazeb, způsoby větvení a molekulovou hmotnost. 

Betaglukany patří mezi nejčastější přírodní aktivátory makrofágů (nesou specifické receptory betaglukanů), což jsou přirozené součásti imunitního systému kůže. Tvoří první obrannou linii pleti při napadení mikroorganismy a podobně. Makrofágy se po aktivaci promění ve vysoce aktivní buňky, které ničí všechno cizorodé a nevítané v kůži. Produkují taktéž cytokiny, aktivují specifické buňky imunitního systému (T a B buňky). Kosmetika s obsahem betaglukanů cílí především na tyto imunitní makrofágy, ale i na jiné obranné kožní buňky. 

Betaglukany mají regenerační vlastnosti, které zahrnují revitalizaci imunitních buněk v pokožce, regeneraci buněk produkujících kolagen a posílení schopnosti pokožky zvládat nepříznivé účinky životního prostředí. Podporují hojení ran a jsou silnými antioxidanty, tudíž chrání pleť před volnými radiály a oxidačním stresem. Posilují ochranu pleti před poškozením UV paprsky. Díky své struktuře mají významný zvlhčující účinek, napomáhají hydrataci pleti. Snaží se o snížení suchosti, svědění a výskytu atopických onemocnění. Mají za cíl podpořit šťavnatost, jemnost a obecné zdraví pleti. Studie navíc ukázaly, že betaglukany navzdory své větší molekulární velikosti dokážou proniknout hlouběji do pleti. V kosmetických produktech se můžeme již setkat i s hydrolyzovanými (“nastříhanými”) betaglukany. 



Betaglukany z ovesných vloček

Vědecké studie naznačují, že ovesný betaglukan je filmotvorný, zvlhčující a promotor hojení ran. I při popálení. Ovesný betaglukan má kromě imunomodulačních také antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Podporuje hydrataci, ochraňuje pleť před poškozením UV zářením. Antioxidanty společně s protizánětlivými vlastnostmi, mohou blokovat tvorbu volných kyslíkových radikálů vyvolaných UV zářením a aktivovat protizánětlivé a antiage mechanismy v pleti. 


Betaglukany z kvasnic
Betaglukan z pekárenských kvasnic je velmi silným stimulátorem imunitního systému se schopností aktivovat makrofágy, neutrofily a další buňky, které na svém povrchu nesou specifické receptory betaglukanů. Jsou schopny chránit fibroblasty a keratinocyty před vyčerpáním antioxidačních molekul vyvolaným UVA zářením. Polysacharid také nespecificky stimuluje proliferaci keratinocytů, což vede ke zvýšení rychlosti obnovy stratum corneum při poranění a podobně. Silně inhibují peroxidaci squalenu (zodpovědný za ucpávání pórů). Významně snižuje podráždění pokožky způsobené detergenty, alkoholem, retinolem atd. 


Betaglukany z mořských řas 

To, že jsou mořské řasy přímo nabité aktivními látkami už většina z vás ví. Významný podíl betaglukanů nese a v posledních letech se hodně studuje LAMINARIN. Podle výzkumů má řadu výhod, díky kterým výborně funguje jako surovina v kosmetických produktech.

Laminarin je obsažen ve spoustě rodů hnědých řas, ze kterých se můžou účinné látky extrahovat (např. Laminaria digitata, japonica, hyperborea). Některé extrakty jsou rozpustné ve vodě, jiné zase ne. Obecně mají imunomodulační, protizánětlivé, antivirové, protinádorové, antioxidační a další úžasné schopnosti. 

Stejně jako betaglukany z jiných zdrojů chrání buňky před stárnutím vlivem UV záření. Laminarin poskytuje "fotoochranu" snížením oxidačního stresu a zvýšením antioxidačních enzymů včetně superoxiddismutázy, glutathionperoxidázy a katalázy. Studie ukázaly, že lokální aplikace krémů na bázi laminarinu zlepšily proces hojení ran a zrychlily proces tvorby kolagenu. 




Zdroje informací:

0 komentářů:

Okomentovat