čtvrtek 17. prosince 2020

Ajurvédské bylinky a aknózní pleť

Na aknózní pleť jsem toho vyzkoušela opravdu mraky. A to doslova. Nejrůznější mastičky, vodičky, vitamíny a antibiotika od kožních lékařek. Taky hormonální antikoncepci, kterou jsem velmi rychle vysadila. Nejrůznější kosmetické produkty z drogerií a lékáren. Až jsem postupně úplně přešla na přírodní kosmetiku, ke které se přidal i zdravější životní styl. Zamyslela jsem se nejen nad vnější léčbou, ale i nad vnitřní očistou mého organismu. Jak na fyzické, tak na psychické úrovni. No a v rámci očisty organismu a jeho posílení mě velmi lákala ajurvédská medicína a její zázračné bylinky. A samozřejmě, že jsem neodolala. Když si vše zpátečně přehrávám, tak mi přijde, že po očistné kúře těmito bylinkami, ke mně přišly nejvýznamnější výsledky a zlepšení stavu mé problematické pleti. A proto bych Vám ráda o této mé cestě chtěla něco napsat a budu doufat, že pomůže i někomu z vás.

Ajurvédských bylin je velká spousta, co si budeme. Ráda bych vám ale sepsala krátkých seznam těch, které by měly být nápomocné při léčbě akné. A nakonec vám doporučím i konkrétní výrobek, které jsem dlouhodobě užívala já. Hurá na to!

Některé z bylinek jsou výborným antioxidantem, některé velmi pozitivně působí na trávicí ústrojí či játra. A některé se zase snaží vyrovnat ženskou hormonální rovnováhu. 


🌼 Bazalka posvátná a praváOcimum sanctum a basilicum

Bazalka pravá má zelené lístky a bazalka posvátná zeleno-purpurové. V ajurvédě je významnější bazalka posvátná, která je významným antioxidantem, má pozitivní vliv na fyzickou pohodu a celkovou vitalitu organismu. Je přezdívána i dalšími jmény jako třeba bylina dlouhověkosti nebo můžete znát pojmenování Tulsi. Bazalka harmonizuje nejrůznější procesy v těle a pomáhá mu, aby se vyrovnalo se všemi druhy stresu (existuje spojitost mezi stresem a vznikem akné). Obsahuje velkou spoustu bioaktivních látek a její složení a účinky na tělo jsou zkoumány dodnes. Ačkoliv neobsahuje žádný stimulant, tak dodává tělu energii. Podporuje normální funkce dýchacího systému. Další zajímavé informace o této bylince si můžete přečíst v tomto článku.


🌼 Mořena srdčitáRubia cordifolia

Mořena srdčitá podporuje zdravý stav pokožky, působí jako antioxidant a má vliv na imunitní systém a normální činnost jater. Dr. Frej na svých stránkách zmiňuje nejvýznamnější schopnost mořeny, a tou je pročištění krve, proto pomáhá zánětlivým nemocem krve, které se na pleti projevují v podobě pupínků, ekzémů a lupénky. Mořena srdčitá je vhodná i u ženských problémů jako jsou různé poruchy menstruace, silné krvácení či napomáhá v období klimateria. Zároveň podporuje činnost jater a ledvin.


🌼 Kurkuma dlouháCurcuma longa

Kurkuma podporuje normální funkci jater, krevního oběhu a podporuje správné zažívání a trávení potravy. Působí zejména na zažívací, oběhový a dýchací systém. Dá se považovat za přírodní antibiotikum. Má antioxidační (až 5x silnější jak vitamín E), protizánětlivé (snižuje bolest a zánět), protikřečové a další účinky. Můžete se setkat i s účinnou látkou z kurkumy - kurkumin, který je velmi silný antioxidant, chrání játra a je doporučován i jako nápomocná látka při léčbě rakoviny. V rámci pokožky ji udržuje zdravou a vláčnou. Čistí krev a tím opět napomáhá při léčbě akné a jiných kožních onemocnění.


🌼 Chebule srdčitáTinospora cordifolia

Chebule srdčitá napomáhá metabolismu tuků a krevního cukru, má pozitivní vliv na játra, močové a pohlavní cesty, pokožku a imunitu. Je nazývána i jako nektar nesmrtelnosti. Chebule napomáhá regeneraci jater, vykazuje protizánětlivé a protikřečové účinky. Je další bylinou, která čistí krev, tudíž se velmi často vyskytuje v přípravcích, které podporují zdravou a krásnou pleť.


... a další bylinky jako:

Křídlok santilovýPterocarpus santalinus

Emblika lékařskáEmblica officinalis

Vrcholák myrobalánový a tříslovinnýTerminalia belerica a chebula

Chřest hroznovitýAsparagus racemosus


Tyto pomleté bylinky se dají nejčastěji pořídit v podobě kapslí či jako ajurvédské čaje. Já osobně mám výbornou zkušenost s kapslemi značky Ecce Vita, konkrétně s lahvičkou B-Skin (Beautiful Skin).  Tyto kapsličky obsahují zmíněnou bazalku posvátnou, křídlok santilový, mořenu srdčitou, kurkumu a chebuli srdčitou. V balení najdete 60 kapslí této směsi, dávkování je 1-2 kapsle denně společně s jídlem. B-Skin byl první doplněk stravy, který mi pomohl od velkých podkožních boláčků v oblasti čelistí a krku. A že jsem na ně trpěla opravdu ve velkém. Po 3/4 roční kúře má pleť byla k nepoznání. Bylo na ní pouze pár pupínků, celkově vypadala zdravější, projasněnější. A ano, myslím si, že hlavně díky kapslím B-Skinu, takže s čistým srdcem ho doporučuji každému, kdo má problémy s pletí. Důležité je však opravdu dlouhodobé užívání bylinek. Za 2 měsíce nic nepoznáte, takže to chce alespoň půl roku a pořádnou dávku trpělivosti.


Zkoušela jsem i Triphalu (zejména očista trávicího sysému) a čisté Šatavari (podpora a vyrovnání hormonů). U B-Skinu jsem však vydržela nejdéle.


Více informací se můžete dočíst na webu Ecce Vita a Dr. Freje. Tyto dvě stránky jsou i zdrojem informací k jednotlivým ajurvédským bylinám. A kdyby vás ještě více zajímala ajurvéda, její vliv na tělo a spoustu dalšího, tak doporučuji i knížky od Dr. Freje, např. Zdravé střevo, Zánět a další. 

0 komentářů:

Okomentovat