čtvrtek 26. září 2019

Squalane

Squalane (tzv. suchý olej) se v dnešní době vyrábí z rostlinných olejů. Dříve se bohužel získával z jater žraloků (fňuk). Díky jeho struktuře se velmi dobře vstřebává do pokožky, protože je podobný našemu přirozenému kožnímu mazu (proto jsem si ho možná oblíbila, stejně jako jojobový olej). Nehydrogenovaná forma squalanu se přirozeně vyskytuje v lipidových vrstvách kůže, zabraňuje ztrátě vlhkosti a pružnosti pleti. Díky své struktuře má vysokou afinitu ke kožním buňkám.

V pleťové kosmetice je používán zejména jako zvlhčovač pleti. Zjemňuje ji a vyhlazuje. Některé studie mluví o tom, že squalene tvoří 25 % kožního mazu. Může být vyroben i synteticky. Při použití ve výrobcích pro péči o vlasy slouží jako vlasový kondicionér a antistatický prostředek. 

Squalane/Squalene
Squalane a squalene jsou téměř totožné látky, mají pouze odlišnou strukturu a stabilitu. Squalane dostáváme ze squalene procesem zvaným hydrogenace, kdy z nenasyceného oleje vznikne olej nasycený (stabilnější, lepší pro naši pleť). Prvotní squalene je produkován našimi vlastními kožními buňkami, je také v olivách, cukrové třtině, pšeničných klíčcích, rýžových otrubách a žraločích játrech. Má opravdu rychlou schopnost proniknout kůží (až 2 mm za sekundu). Je to antioxidant, zabraňuje stárnutí kůže a podporuje růst buněk. 

Zdroj obrázku: https://formulabotanica.com/difference-between-squalene-and-squalane/ 

SQUALANE S KAMÉLIÍ OD SALOOSU

Přírodní českou kosmetickou značku Saloos z Břeclavi určitě všichni znáte. Je to značka, která se zabývá především rostlinnými oleji a oleji éterickými. Saloos je ryze český výrobce certifikované bio kosmetiky a produktů pro aromaterapii. Firma byla založena v roce 1993, tudíž funguje už více jak 25 let. Jako první značka v České republice dokázala splnit podmínky certifikace CPK. Saloos kosmetika je založená na aromaterapii, která vnímá rostlinné esence jako látky, které blahodárně a hluboce ovlivňují lidskou duši, emoce a zdraví.

Výrobek od Saloosu vedle squalanu obsahuje ještě další suroviny jako:
olej z kamélie, arganový olej, jojobový olej, mrkvový olej, extrakt z rakytníku, ibišku, lékořice, myrty, kadidla a další.
Moc pěkné suroviny! A squalane je opravdu na prvním místě INCI. 

Suchý olej se opravdu krásně vstřebává do pokožky, nemáte po jeho aplikaci pocit mastnoty. Před použitím si pleť ještě navlhčím květovou levandulovou vodou, abych vstřebávání podpořila. Olej naprosto překrásně voní, pleť vyhlazuje a vyživuje. Proto je tento výrobek vhodný i pod make-up jako vyhlazující báze. Je vhodný pro všechny typy pleti. Pomáhá snižovat výskyt vrásek, je nekomedogenní (neucpává póry) a poradí si i s poškozenými konečky vlasů.

Firma Saloos má ve svém sortimentu i čistý squalane či squalane s koenzymem Q10. Další přírodní kosmetické značky, které ho využívají jsou např. Original ATOK nebo německá luxusní kosmetika AnneMarie Börlind. 

0 komentářů:

Okomentovat