sobota 21. ledna 2023

Jak na suchou, svědivou a podrážděnou pokožku hlavy?

PROČ VZNIKAJÍ PROBLÉMY S VLASOVOU POKOŽKOU? 

Nikdo z nás nemá radost, když se objeví suchá, svědící, problematická pokožka hlavy. Pokožka se může začít loupat, svědit a je to opravdu nepříjemná záležitost. Tyto problémy s vlasovou pokožkou mohou vznikat z několika důvodů. V tom horším případě se může jednat o onemocnění kůže (dermatitidy, psoriáza..). Na vině však můžou být i hormonální změny, strava a životní styl. Můj článek však bude v „lehčím“ stylu. Ráda bych vám vysvětlila, proč se pokožka může stávat problematickou v souvislosti se změnou ročního období, jak upravit vlasovou péči, aby byla kůže více spokojená a na závěr napíšu i pár konkrétních osobních tipů, co byste mohli vyzkoušet. Je dost možné, že některé zmíněné produkty budou nápomocné a vhodné i pro pravá kožní onemocnění.

Naše kůže na zimu ztrácí více "vlastní" hydratace.

Ve zkratce, protože příčinu poklesu vlhkosti kůže v zimě bychom mohli rozebírat dlouhé hodiny.

V naší pleti se vyskytuje velmi důležitý protein filaggrin. Množství tohoto proteinu v kůži během chladných dnů klesá. Díky tomu klesá i funkčnost pokožky a může docházet k úniku vlhkosti (navazující problémy s přirozeným zvlhčujícím faktorem NMF – složky NMF jsou produkty rozkladu proteinu filaggrinu). Snížení nebo nedostatek NMF souvisí se suchostí kůže, šupinatěním, odlupováním a svěděním. Studie prokázaly významnou korelaci mezi hydratací pokožky a obsahem aminokyselin, ze kterých je z části NMF složen, a které nejsou k dispozici tolik, když klesá prvotního proteinu filaggrinu. Zároveň nízká vlhkost narušuje schopnost hydrolytických enzymů štěpit filaggrin na NMF, což taky přispívá k vysušování pokožky. A s tím souvisí ještě spousta a spousta dalších věcí.


VHODNĚJŠÍ KOSMETICKÉ PRODUKTY – VÝBĚR ŠAMPONU.

Co je z mého kosmetického pohledu naprosto nejdůležitější, když nás v chladných dnech z ničeho nic začne zlobit vlasová pokožka? Dle mého názoru by se v ten okamžik každý měl zamyslet na svou vlasovou kosmetikou, zejména nad šamponem. Stejně jako tomu je u pleti – čistící produkt může být v zimě na kůži „až moc“. Stejně jako tomu je u čistících gelů a pěn na tvář – vlasová pokožka může být díky roční době šamponem více vysušována, šampon může natolik odstraňovat kožní maz, že kůže může být snadněji dehydratovaná. Je tomu tak jak u pleti, tak u vlasové pokožky. Jak bylo zmíněno v předchozím odstavci, naše kůže ztrácí část vlastní hydratace, a právě proto může být aktuálně šampon „až moc“ vysušující, dráždivý, lupy podporující atd...

Pokud momentálně používáte klasické šampony z drogerie, která jsou založené z opravdu velké části na sodium lauryl/laureth sulfátu a podobně, vyzkoušejte nějakou přírodnější variantu. Na trhu je spousta „přechodových značek“, které vytváří příjemný můstek při přechodu z klasické konvenční kosmetiky na tu přírodní. Z přírodního sortimentu pak můžete vyzkoušet např. šampony na bázi sodium coco-sulfátu či cocamidopropyl betainu.

Jestli jste uživatelé přírodní kosmetiky již nějakou dobu a dostaví se problémy s vlasovou pokožkou, vyzkoušejte jemnější produkty na bázi glykosidů či glutamátů. I když je každé složení koncipované jinak, jinak vyvážené ostatními surovinami a měli bychom brát v potaz složení jako celkem, častokrát změna šamponu v rámci čistícího tenzidu stačí, aby byla pokožka minimálně v lepší kondici.

Nezapomínejte na to, že je zcela normální, že když si pořídíte extra jemný šampon, tak je jeho pěnivost nižší a určitě musíte vlásky umývat dvakrát.

Z mého pohledu a zkušeností je fajn na chvíli vyřadit i šampuky (mám na mysli tuhé šampony na bázi třeba kokosových tenzidů, nikoliv pravá tuhá mýdla na bázi zmýdelněných olejů), pokud je používáte, či je aspoň střídat s jemnou tekutou záležitostí.


JAKÝCH DALŠÍCH KOSMETICKÝCH PRODUKTŮ VYUŽÍT?

Po umytí vlasů je pro mě naprosto zásadní použít hydrolát či vlasové tonikum. Ještě do vlhkých, lehce vysušených vlasů vstříkávám na vlasovou pokožku vodičkový produkt. Žádné mastné, olejové struktury, pouze lehké vodičky, které mají velký potenciál vlasovou pokožku zklidnit, podpořit její hydrataci, vyživit. Často podporují i výživu vlasových folikulů a tím pádem růst vlasů. A nejlepší na tom je, že s nimi už můžete vlasy v klidu nechat uschnout, vyfoukat a produkt působí na vlasové pokožce celou dobu. A když máte pocit, že i mezi mytími není pokožka v pořádku, více svědí atd.., můžete vodičkový produkt aplikovat i tak. Za chvíli většinou uschne a pokožka je zase klidnější.

Když se podíváme ještě na péči před samotným mytím... samozřejmě, že můžete vyzkoušet i olejový zábal na pokožku (já většinou míchám rostlinný olej s esenciálním olejem rozmarýn, či si občas udělám zábal z černuchového oleje) či aloe vera gel. Nebráním vám ani vyzkoušet vlasový peeling na pokožku, ale ten jsem osobně nezkoušela. Na trhu jsem bohužel nenašla takový, který by vyhovoval mým požadavkům v rámci složení. Pokud byste měli nějaký osvědčený, určitě mi ho pošlete. Z mého pohledu to však raději s peelingem nepřehánět. Nemyslím si, že je řešením.

A na závěr – vlasy fénuji. I když se to může zdát zvláštní a spíše činnost podporující suchou kůže, vůbec mi to tak nepřijde. Právě naopak. Když si správně nastavíte fén, fénujete vlasy v dostatečné vzdálenosti, tak z mého pohledu to vlasům spíše prospěje. Já osobně si fénuji vlasy od hodně mladých let, nedokážu si svůj život bez fénu představit a mé vlasy jsou velmi dlouhé, kvalitní a rostou neustále nové. Když pominu těch pár šedin, tak jsem na ně velmi pyšná.



KONKRÉTNÍ PRODUKTY, KTERÉ BY MOHLY POMOCI.

Než vám zmíním konkrétní produkty, které si myslím, že by vám mohly pomoci, ráda bych vám ukázala ještě složení produktu, který bývá často jako jeden z mnoha doporučován na problematickou pokožku vlasů, na lupy atd..

INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, PEG -7 Glyceryl Cocoate, Fumaric Acid, Sodium Hydroxide, Parfum, Glycol Stearate, MIPA C12-15 Pareth Sulfate, Salicylic Acid, Laureth-2, Polyquaternium-10, Citric Acid, PEG -200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Hexyl Cinnamal, Sodium Benzoate, Benzyl Salicylate, Tetrasodium Etidronate, Linalool, Tocopherol, Caprylic/Capric Triglyceride, Ethylparaben, Ascorbic Acid, Ascorbyl Palmitate.

Poznáte, o jaký produkt by se mohlo jednat?

Šampon proti lupům Alpecin Medicinal, který údajně odstraňuje lupy z pokožky hlavy a zklidňuje svědění. Je tak jemný, že ho můžete používat každý den. Hahah. Stačí se podívat na druhou složku složení – Sodium Laureth Sulfate – a ani bych tento produkt nezkoušela. A to nemluvím o dalších složkách.


Ani produktům z lékárny bych moc nevěřila.

INCI šamponu proti lupům od značky Bioderma: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, PEG-60 Almond Glycerides, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Citric Acid, Coco-Betaine, Sodium Citrate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Piroctone Olamine, PEG-90 Glyceryl Isostearate, Polyquaternium-10, Pyridoxine Hcl, Salicylic Acid, Undecyl Alcohol, Zinc Gluconate, Palmitamide Mea, Sodium Hydroxide, Mannitol, Xylitol, Laureth-2, Rhamnose, Fructooligosaccharides, Caprylic/Capric Triglyceride, Laminaria Ochroleuca Extract, Fragrance (Parfum), [BI 547].


Jestliže nepoužíváte ještě přírodní šampony, zkuste nejdříve přejít na přírodní složení a uvidíte, jak na to budou vaše vlasy reagovat (např. značka Urtekram). Pokud již používáte přírodní produkty a trápí vás neustále problémy s vlasovou pokožkou, mohli byste vyzkoušet následující:

Pokud byste měli nějaké další zaručené tipy na produkty a postup péče o problematickou pokožku vlasů, sem s nimi! Určitě existují další dobré výrobky a vychytávky, jak si se suchostí a svěděním poradit. 

Hodně štěstí!


Zdroje:
https://practicaldermatology.com/articles/2012-jul/understanding-the-role-of-natural-moisturizing-factor-in-skin-hydration

0 komentářů:

Okomentovat