úterý 1. března 2022

Neiontové tenzidy v kosmetice - GLYKOSIDY

Neiontové tenzidy jsou povrchově aktivní látky, které ve vodném prostředí neionizují a jejich rozpustnost ve vodě je dána přítomností hydrofilních skupin. Neiontové tenzidy nemají v molekule žádný náboj. Jejich vlastností je využíváno především při přípravě šamponů, sprchových gelů a čističů na pleť.

Mezi nejznámější neiontové tenzidy patří glykosidy. Glykosidy (alkylpolyglykosidy APG) jsou tvořeny jako všechny tenzidy hydrofilní a hydrofobní částí. U glykosidů hydrofilní i hydrofobní část molekuly pochází z obnovitelných rostlinných surovin. Jsou rychle a dokonale biologicky rozložitelné

Hydrofobní část molekuly je tvořena mastným alkoholem, který se vyrábí z rostlinných tuků (např. kokosový olej – triacylglycerol se transesterifikuje na methylester a ten se hydrogenuje na mastný alkohol). 

Hydrofilní část molekuly pochází ze škrobu (kukuřičný, pšeničný, bramborový), dextrózy nebo lze použít i čistou glukózu. 

Obecně se tedy jedná o reakci mastného alkoholu derivovaného z rostlinných tuků s cukrem. Hydrofilní konec je tvořen cukrem a hydrofobní konec alkylovým řetězcem různé délky. Dají se však připravovat i synteticky – mastné alkoholy se získávají z petrochemických suroviny (tyto syntetické suroviny se však nemohou používat v přírodní certifikované kosmetice). Mají pěnivé, čistící a emulgační vlastnosti. Jsou stabilní v neutrálních a alkalických roztocích, ale nestabilní v roztocích silných kyselin, ve kterých hydrolyzuje na cukerné a mastné alkoholové skupiny.


Alkylpolyglykosidy se průmyslově vyrábí jednostupňovou nebo dvoustupňovou syntézou. Jednostupňová syntéza je reakcí cukru s mastným alkoholem v přítomnosti kyselých katalyzátorů při zvýšené teplotě. Při dvojstupňové syntéze nejprve reaguje glykosid (např. škrob nebo dextróza) s butanolem v kyselém prostředí za vzniku butylpolyglykosidu. Ten se následně transacetalizuje mastným alkoholem.



Cosmetic Ingredient Review (CIR) posoudil v roce 2013 bezpečnost 19 alkylglykosidů používaných v kosmetice a dospěl k závěru, že tyto složky jsou bezpečné, nedráždivé při použití v určených koncentracích. Glykosidové hydrolázy v lidské kůži pravděpodobně rozloží tyto látky a uvolní příslušné mastné kyseliny a glukózu, z kterých jsou vytvořeny.

Ve složeních šamponů, pleťových čističů jsou často směsi tenzidů. Jsou v produktech obsaženy v různých koncentracích a poměrech. Tyto tenzidy by mohly dráždit pouze extrémně citlivé jedince, jinak zcela výjimečně. Všemi typy a stavy pleti jsou skoro ve všech případech akceptovány.

Je velmi důležité všechny tenzidy vlasové i pleťové péče z pokožky důkladně umývat, aby na ní neulpívaly a neměly tak možnost ji případně u citlivých jedinců (nebo u jedinců s narušenou kožní bariérou) podráždit. Správné umývání je základ.


Nejčastější glykosidové tenzidy používané v kosmetice:

🌸 COCO-GLUCOSIDE
1. Syrový, EWG = 1

  • jemná neiontová povrchově aktivní látka odvozená z kokosového oleje a ovocného cukru, schválený např. ECOCERTem
  • cukerný tenzid, nevysušuje, nedráždí, je vhodný i pro citlivou a dětskou pokožku
  • biologicky odbouratelný
  • v produktech slouží jako mycí tenzid, pěnivá složka, emulgátor
  • coco-glucoside je považován za nejmírnější z alkylglykosidů
  • https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/701535-coco-glucoside/


Základní surovinou pro výrobu coco-glucosidu je kokosový olej. Kokosový olej se rafinuje a hydrolyzuje na mastnou kyselinu, případně transesterifikuje na methylester mastné kyseliny. Katalytickou redukcí meziproduktu vodíkem pak vzniká mastný alkohol. Ten reaguje s glukózou (případně butyl glucosidem) v kyselém prostředí za vzniku coco-glucosidu.

Chemická struktura coco-glucoside.


Jako příklad složení tu mám šampon a gel od slovinské značky Hemptouch.

INCI: AQUA, COCO-GLUCOSIDE, GLYCERIN, POLYGLYCERYL-3 CAPRATE, CANNABIS SATIVA WATER, CLYCERYL OLEATE, PCA CLYCERYL OLEATE, XANTHAN GUM, SODIUM SALICYLATE, CANNABIS SATIVA SEED OIL, BISABOLOL, CITRUS BERGAMIA PEEL OIL EXPRESSED, CHAMOMILLA RECUTITA OIL, SALVIA SCLAREA OIL, TOCOPHEROL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, CHLORELLA VULGARIS POWDER, CITRIC ACID, SODIUM LEVULINATE, SODIUM ANISATE,  LIMONENE, LINALOOL


🌸 LAURYL GLUCOSIDE
1. Syrový, EWG = 1

  • jemná neiontová povrchově aktivní látka vyrobena z lauryl alkoholu a glukózy
  • nevysušuje, nedráždí, je vhodný i pro citlivou a dětskou pokožku
  • podporuje čistící a pěnící schopnost produktu
  • biologicky odbouratelný, šetrný k životnímu prostředí
  • https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/703445-lauryl-glucoside/


🌸 CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE
1. Syrový, EWG = 1


🌸 DECYL GLUCOSIDE
2. Syrový, EWG = 2

  • mírná neiontová povrchově aktivní látka, která se připravuje reakcí glukózy z kukuřičného škrobu s mastným alkoholem dekanolem získávaným z kokosu
  • nevysušuje, nedráždí, je vhodný i pro citlivou a dětskou pokožku (nástrahy, možné dermatitidy uvedené na stránkách EWG)
  • biologicky odbouratelný
  • skvělá pěnivost tenzidu
  • https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/701883-decyl-glucoside/


Hodnocení surovin jsou čerpaná z knihy Víta Syrového Tajemství kosmetiky a databáze EWG Skin Deep. EWG je pouze orientační, především věřím panu Syrovému. Tyto cukerné tenzidy ve složeních kosmetických čistících produktů vidím velmi ráda!


Zdroje:
http://www.w.chemicke-listy.cz/docs/full/1999_07_421-427.pdf
https://cs.wikipedia.org/wiki/Alkylpolyglykosidy#cite_note-:0-1
https://online.personalcarecouncil.org/ctfa-static/online/lists/cir-pdfs/PRS586.pdf
https://www.cosmeticsandtoiletries.com/research/literature-data/article/21835913/foaming-for-formulators-cocoglucoside

0 komentářů:

Okomentovat