středa 5. října 2022

Správné formulace denních a nočních krémů

Určitě vám někdy přišla na mysl otázka, zda není rozdělení pleťových krémů na denní a noční zbytečné. Zda to z části není pouze tah formulátorů kosmetiky, prodejců a marketingu. Já samotná si před několika lety položila tuto otázku a do dnešních dnů se s ní setkávám. Přijde mi proto důležité, podívat se na toto téma trošku důkladněji, aby bylo všem jasno, jak to tedy je. A můžu vám hned na začátek říct, že odpověď není zase až tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát.

Na začátek bych určitě připomněla cirkadiánní systém naší kůže.

Cirkadiánní rytmy pleti mají vliv na buněčnou obnovu a dělení kožních buněk, na ztrátu vlhkosti, teplotu tkáně, produkci mazu a opravy v buňkách… Ve dne je pleť zcela obecně více v ochranném módu (kvůli vnějšímu prostřední, UV záření, běžnému dennímu režimu...), tudíž více dbá na ochranu pleti. Během dne je odolnější, tvoří více kožního mazu, má nejsilnější pH ochranu a nejnižší rychlost činností na buněčné úrovni (dělení, opravy atd…). S nástupem večerních hodin (především vlivem produkce melatoninu) přechází pleť do regeneračního módu, kdy roste teplota pleti, její prokrvení, propustnost bariéry, penetrace látek pletí. Dále dochází k nárůstu rychlosti dělení, opravy, hojení a regenerace buněk. Na druhou stranu je během večera a noci pleť velmi náchylná na podráždění, na vyšší ztrátu vlhkosti ze svých vrstev a má nejmenší možnosti opravovat poškozenou bariéru pleti.



SPRÁVNĚ FORMULOVANÉ DENNÍ PRODUKTY

Jak už z předchozího odstavce vyplývá, ranní rutina by měla být zaměřena na ochranu pleti před vnějšími vlivy. Kvalitní a dobře sestavené produkty ranní péče by měly obsahovat kosmetické složky, které pleť chrání zejména před volnými radikály a UV zářením. Vybírejme proto v rámci denní péče produkty, které podporují hydrataci, výživu a ochranu pleti. Zejména rostlinné oleje a másla, hydratační suroviny, složky bohaté na antioxidanty a v neposlední řadě fyzikální UV filtry.

Vyvarovala bych se denních produktů se silnějšími aktivními látkami. Pro vaši pleť to může být nebezpečně (např. v kombinace se sluníčkem) a zároveň pleť nedokáže tolik využít účinků ingrediencí na pleť. Je důležité se vždy informovat, zda vámi zakoupený produkt je lepší používat na den či noc. A úplně nejlíp uděláte, když si informaci najdete samotní.


SPRÁVNĚ FORMULOVANÉ NOČNÍ PRODUKTY

Na druhou stranu noční produkty by měly obsahovat reparační složky a aktivní látky, které dokáže naše pleť během "nočních oprav" lépe využít (v noci je rychlost opravy a růstu buněk o hodně rychlejší jak přes den, aktivní látky lépe penetrují do pleti). Neměla by opět chybět ani kvalitní výživa a hydratace. Noční krémy obnovují a opravují "poškození", co se na pleti objevila po celém dni. Na noc doporučuji i všechna aktivnější séra (např. s obsahem kyselin, vitamínu C, vitamínu B3...).

Nezapomínejte však na to, že pokud používáte pouze na večer třeba AHA kyseliny, tak je potřeba přes den i tak chránit pleť SPF krémem. Vše je provázané, musíme nad naší pleťovou rutinou přemýšlet a volit správné produkty.

Spíše v odpoledních hodinách bychom měli provádět i veškerou péči v podobě masek a peelingů.


UNIVERZÁLNÍ KRÉMY NA DEN I NOC

Spousta značek však tvoří univerzální krémy na den i noc. Jak je to právě s nimi?

Hlavní je prokrémování - výživa a hydratace. Správně poskládané univerzální pečující produkty jdou více "přírodním" směrem. Jejich základem jsou hlavně rostlinná másla, oleje, květové vody, jemnější extrakty... z hydratačních surovin ve složeních najdeme zejména glycerin, aloe vera, někdy i kyselinu hyaluronovou a její sůl. Pokud má produkt složení tohoto typu, nebála bych se použít ráno i večer. Budu však upřímná... na kosmetickém trhu jsem již objevila i takové produkty, které bych k univerzálnímu používání nedoporučila nikomu. Složení mi přišlo až moc diskutabilní, zda je vhodné pro denní i noční péči. V tento moment je to pro mě bohužel špatná formulace produktu. A občas mi přijde, že někteří výrobci netuší, jaký může mít dopad takové složení na pleť. Bohužel.


Buďte vnímaví k produktům, k jejich složením a používání. A zejména k Vaší pleti.

0 komentářů:

Okomentovat