pátek 29. května 2020

Vitamín A a jeho deriváty retinoidy

Vitamín A je rozpustný v tucích, tzn. že se v těle ukládá např. v tukových tkáních a v kosmetice se vyskytuje v hydrofobních produktech či jejich částech (v olejích, máslech). Zahrnuje 3 základní formy, a to alkohol RETINOL, aldehyd RETINAL a kyselinu RETINOVOU. Obecně se deriváty vitamínu A nazývají RETINOIDY

Existují 3 generace retinoidů. První generaci tvoří přírodní monoaromatické retinoidy, které mají stejnou biologickou aktivitu jako vitamín A. Patří sem retinol, tretinoin, isotretinoin, alitretinoin. A pak jsou dvě generace syntetických retinoidů, v kterých je cyklohexen nahrazen benzenem, a jsou buď monoaromatické či polyaromatické zacyklené. Př. acitretin, adapalene.

Přirozeně se vitamín A vyskytuje ve dvou formách:  VITAMÍN A1 (retinol) a VITAMÍN A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A přijímáme v potravě (živočišné potraviny jako játra, tuňák, rybí tuk) nebo vzniká v těle nejčastěji z provitamínu A beta-karotenu či jiných karotenoidů. Karotenoidy jsou obecně pigmenty, nejčastěji v odstínech žluté, červené. Jejich zdrojem je hlavně ovoce a zelenina. Karotenoidy působí jako antioxidanty a jsou nezbytné pro zdravé oči a celkový zrak. Mezi karotenoidy patří např. i lykopen a lutein.
 
Karotenoidy se zpracovávají především v játrech a vzniká z nich vitamín A, který se ukládá do zásob. K jeho mobilizaci je nutný zinek. 

KOSMETICKÉ VYUŽITÍ a VLIV NA PLEŤ

Nejjemnějšími deriváty používanými v kosmetice jsou estery vitamínu A (retinyl palmitate, acetate). Estery jsou dobře snášeny všemi typy kůže, avšak jejich účinnost není ve většině případů viditelná.  Silnější formou je retinol a retinal, což jsou velmi účinné deriváty, vše záleží na jejich koncentraci. Nejsilnějším derivátem je kyselina retinová, která je nejúčinnější, ale dokáže pleť nejvíce podráždit. Výsledná účinnost tedy záleží na typu derivátu a jeho koncentraci.


Vitamín A podporuje správnou keratinizaci, podporuje exfoliaci buněk, tvorbu kolagenu, hydrataci pleti. Používá se v anti-age produktech na jemné linky, hlubší vrásky, ale i na akné, jizvy a skvrny na pleti. Působí jako antioxidant. Snaží se redukovat kožní maz a udržovat póry čisté. Podporuje přirozený tón pleti a projasňuje ji. Je antibakteriální a antimikrobiální. 

Retinol napomáhá správné obnově buněk, pleť regeneruje, omlazuje. Zlepšuje stav jizev a skvrn. Při vyšší koncentraci působí jako účinný exfoliant, odlupuje odumřelé buňky, projasňuje pleť. Retinal je ještě účinnější forma. Kyselina retinová je velmi silná, čistá je k dostání pouze na lékařský předpis. Pleť může velmi podráždit, vysušit. Používá se např. při léčbě akutních a závažných stavů akné (tretinoin). Naopak estery jsou nejméně účinné retinoidy. To lze vysvětlit mechanismem vedoucí k přeměně např. retinyl palmitate na aktivní tretinoin. První krok zahrnuje štěpení esterové vazby, následuje konverze retinolu na tretinoin pomocí dvoustupňového oxidačního procesu. 

PROCES V PLETI

Retinoidy se přirozeně vyskytují v kůži. Jejich lipofilní molekuly v kosmetice jsou schopny projít přes buněčné membrány dovnitř do buněk. Jakmile jsou uvnitř, umí se vázat na buněčné receptory pro ně určené a specifické. Probíhá zde nejčastěji oxidace až na nejvíce aktivní formu – kyselinu retinovou, která se váže na buněčné receptory buňky.

Např. 
Retinol se nejdříve přemění na kyselinu retinovou oxidační proces ve dvou krocích. Proces začíná v moment, kdy je volný retinol kombinován se specifickým cytoplazmatickým proteinem, který váže retinol. Výsledný komplex je substrát pro retinoldehydrogenázu – enzym, který katalyzuje přeměnu retinolu na retinaldehyd. Retinaldehyd je oxidován na kyselinu retinovou retinaldehydemoxidázou.

PŘÍRODNÍ ALTERNATIVA VITAMÍNU A – BAKUCHIOL

Bakuchiol je přírodní a bezpečná alternativa vitamínu A (bez náznaků citlivosti, pálení, loupání, zarudnutí pleti či jiného podráždění kůže). Je to fotostabilní, lipofilní, žluto-hnědá látka, která se získává z indické rostliny Psoralea corylifolia (rostlina „babchi“). Konkrétně se jedná o monoterpen extrahovaný z listů a semen. Působí jako antioxidant, stimuluje tvorbu kolagenu, vyhlazuje jemné linky a snaží se bojovat se vznikem vrásek. Bakuchiol je stejně jako deriváty vitamínu A vhodný na aknózní pleť, podporuje exfoliaci pleti, pleť vyživuje a umí ji prozářit. Je antibakteriální a protizánětlivý. Narozdíl od vitamínu A je bezpečný i v těhotenství! Tradiční čínská medicína a ajurvéda jeho účinků využívá už pěknou řádku let. Více informací na webu Nature-Store, kde ho můžete i pořídit v čisté podobě. 

Zdroje článku:

0 komentářů:

Okomentovat