středa 8. dubna 2020

Stres a akné

Od mala jsem byla vždy děsně velký stresař. Dokázaly mě vystresovat jak školní věci, tak události doma s rodinou či kamarády. Většina věcí, událostí se nedala řešit v klidu. Myslím si, že to začalo již dříve, ale hodně to umocnila puberta. Asi bych toto stádium života nazvala „dívčí pubertální permanentní stres“. Tento stres neměl špatný vliv nejen na mou psychiku, sebevědomí, ale i na pleť. Kolem 14. roku se mi začaly tvořit nehezké pupínky po celém obličeji. Samozřejmě, že akné stresového původu bylo doprovázeno i hormonálním (nee, že by to nebylo vše provázáno), protože prostě puberta. Hormony lítají sem a tam. A nejdou ukočírovat. Po pubertě však přicházela další a další stresová období, kterým se většina z nás nevyhne...

Když nad vším teď tak přemýšlím a studuji to hlouběji, tak mi dochází, jak je všechno propojené. Škoda, že jsem to nevěděla dříve. Třeba by s tím šlo i něco udělat. Každopádně, když bych to věděla, tak bych neměla za sebou cestu, co mám, a nesdílela bych to teď s Vámi. A tak doufám, že alespoň někomu z Vás má slova pomohou. 

A teď už bych na to šla trošku odborněji. Ráda bych Vám v tomto článku vysvětlila spojitosti právě mezi stresem a aknózní pletí. Tomuto tématu jsem se věnovala dlouhou dobu, tak snad Vám to zde zvládnu jednodušeji shrnout. Všechno začíná u nadledvinek.


Nadledvinky jsou párové endokrinní žlázy v lidském organismu, které produkují pohlavní hormony, ale i hormony jako je adrenalin, kortizol a další. Jsou velmi důležité při ženských cyklech a při rozmnožování. Jejich kúra je napojená na hypofýzu, která řídí vylučování hormonů. Syntéza hormonů jako je progesteron, estrogen, aldosteron, testosteron či kortizol, začíná u mateřského hormonu pregnenolonu (vzniká z cholesterolu). 

Pro větší orientaci, co z čeho se tvoří, Vám pomůže schéma z článku o hormonech.

V souvislosti stres a akné jsou pro nás teď podstatné hormony progesteron a kortizol

"Progesteron je steroidní ženský pohlavní hormon. Je řazený mezi progestiny. Navozuje sekreční fázi menstruačního cyklu, podporuje růst děložní sliznice po ovulaci. A má velmi pozitivní vliv nejen na pleť!"

"Kortizol je hormon, řadící se mezi glukokortikoidy. Snaží se tělu pomáhat se zvládnutím stresu. Krátkodobá produkce je pro tělo nezbytná, ale dlouhodobá může být spojená s velkými problémy."

Další velmi užitečné informace o kortizolu a jeho vlivu na tělo najdete v tomto článku.

Progesteron a kortizol se vzájemně ovlivňují. Produkce kortizolu při stresu je pro tělo více prioritní než produkce progesteronu. Kortizol se tvoří z progesteronu, takže jeho množství je při stresu dost omezeno. A jak jsem již psala v článku o hormonech. Navíc kortizol i blokuje receptory progesteronu. Je to až děsivé, že? A to si představte permanentní stres. Třeba jako ten můj pubertální. 

V období puberty navíc nejde pouze o pleť, ale progesteron plní v ženském těle dalších stovky funkcí. Během celého života ženy může stres zásadně ovlivňovat hormonální rovnováhu v těle. Může docházet k nejrůznějším problémům v rámci ženského cyklu, které ve srovnání s akné jsou mnohem komplikovanější. 


Kortizol nemá vliv nejen na progesteron, ale i na hladinu cukru v krvi (vyšší tvorba při stresové situaci, tělo si vyrábí zdroj energie). S vyšší hladinou cukru v krvi dochází k vyšší produkci inzulínu slinivkou (na téma inzulínu bude článek zvlášť). A inzulín je bohužel napojen na aktivitu mužských pohlavních hormonů androgenů, tedy i na nám již velmi známý testosteron. A tím pokračuje celý řetězec reakcí, který vede k zvýšení množství dihydrotestosteron, k následné vyšší produkci mazu v pleti, k ucpávání pleti a vznikají nové a nové pupínky. Tradááá. 

Určitě jsem nezmínila všechny možnosti vzniku, ale tyto mi přijdou asi nejzajímavější. Je jasné, že stres má vliv i na další hormony, na další fyzické reakce našeho těla (např. špatné trávení, imunitu, spánek), které naši pleť ovlivňují, ale o tom zase někdy příště.

Článek pojednává pouze o stresu jako spouštěči akné. Avšak v organismu dokáže napáchat mnohem a mnohem větší škody! Informujte se na toto téma.

Zdroje pro článek:
cs.wikipedia.org - základní informace o hormonech

0 komentářů:

Okomentovat