úterý 9. července 2024

Čištění kůže - dočasné zhoršení stavu pleti

Čištění pleti je poměrně běžná, dočasná reakce pleti na aktivní složky v nejrůznějších kosmetických produktech. Nejčastěji se setkáváme s výskytem nových pupínků v důsledku čištění pleti. Proč tomu tak je? Tato reakce pokožky nastává v moment, kdy dochází vlivem aktivních kosmetických surovin k urychlení obnovy kožních buněk. Zkrátka díky kosmetice popoháníme naši pleť, aby se rychleji vyčistila, aby odešly staré svrchní buňky a nahradily je nové. Aby se pročistily naše póry. Snad je to takto pochopitelné.

V kontextu s čištěním pleti se bavíme zejména o kosmetických surovinách jako jsou AHA a BHA kyseliny, vitamín C a retinoidy. Je tedy možné a velmi časté, že začnete používat nový produkt s obsahem těchto ingrediencí a na pár dnů či týdnů se stav Vaší kůže zhorší. Může se začít čistit jak bezproblémová pleť, tak pleť, kterou již trápí pupínky a černé tečky. Chápu, že tento proces nás může odradit od používání produktů a prohlásíme je za nefunkční. Nebo dokonce za špatné. A absolutně tomu rozumím, protože samotná nejsem zastáncem toho, abychom kůži takto... jak to jen napsat... „vyprovokovali“, aby se začala čistit. Ale je to proces, který se prostě děje a já ho tak nějak respektuji. Píšu to z toho důvodu, protože si myslím, že na kůži můžeme jít jemněji a dát ji trochu více času. A často lidé zapomínají na první krok a tím je repair pokožky. Protože dokážete si představit, co udělají takto aktivní ingredience s poškozenou pletí? Nebudu to však dramatizovat a budu se držet tématu.



Toto čištění pleti většinou nastává u produktů, které jsou navrženy tak, aby lidem pomohly s aknózní pletí. Je to proto, že mnoho takových produktů stimuluje proces buněčného obratu, pomáhá odstraňovat nahromaděné kožní buňky a čistí póry. Bavíme se tu např. o velmi využívané kyselině salicylové. Aktivní ingredience způsobující zrychlený buněčný obrat mohou na povrch kůže „vytáhnout“ nečistoty ve vrstvách kůže, což může mít za následek větší výskyt pupínků a černých teček.

Čištění pleti probíhá zpravidla několik dnů až týdnů. Já jsem toho názoru, že jakmile se pleť po 4 týdnech nezačne zlepšovat, tak problém bude někde jinde, a pleť se nečistí, ale reaguje na produkty z úplně jiného důvodu. Pokud se však pleť postupně zlepšuje a reakce na produkty ustupuje, tak jste na té správné cestě. Vím, že většina z vás se smíří s tím, že na nějakou tu chvíli čištění pleti přetrpí, ale i tak vám tu sepíšu seznam mých doporučení, jak jít na pleť jemněji, aby se hned neosypala pupínky a vy nebyli nešťastní. Myslím si, že naše kůže si nezaslouží takový šok a že je důležité, aby na celý proces čištění byla připravena.


JAK ZMÍRNIT PROCES ČIŠTĚNÍ PLETI??

  • Nejdříve si vaše kůže zaslouží řádný repair, abyste si byli jistí, že je odolná a připravená na aktivní ingredience. Proto ji posilněte. Ujistěte se, že ji jemně čistíte, dostatečně hydratujete, vyživujete a chráníte před okolními vlivy.
  • Produkty zařazujte do svých rutin postupně. Buď nahrazujte postupně staré produkty novými nebo začněte nové produkty začleňovat do svých rutin nejdříve občas, párkrát do týdne, každý den, aby měla kůže šanci si na ně pomalu zvyknout.
  • Můžete začít s nižšími koncentracemi. Platí u všech aktivních ingrediencí. Nechte pleť, ať si na konkrétní surovinu nejdříve zvykne a až později vsázejte na účinnější formy a vyšší aktivní koncentrace.
  • Můžete do svých kosmetických rutin zařadit více surovin jako jsou ceramidy, peptidy, aloe vera, kyselina hyaluronová...
  • Pečujte o svou pleť s láskou a ochraňujte ji. Určitě nezapomínejte SPF ochranu na den.


Je však důležité si uvědomit, že pupínky a černé tečky se můžou začít tvořit i v důsledku podráždění kůže novým produktem. Toto podráždění může být, ale nemusí být, doprovázeno začervenáním, suchostí a svěděním. Většinou nebývá a kůže se pouze osype novými pupínky. A nee z důvodu, že se pleť čistí, ale že jí produkt prostě nesedí a takto nám to dává najevo. Jakmile naše pokožka má slabou či narušenou kožní bariéru, tak takové podráždění je raz dva, a my si dlouho nemusíme uvědomovat, že tento stav kůže nemá nic společného s čištěním. Můžeme se však setkat s tím, že čištění i podráždění probíhá bohužel současně, a proto bych šla na pleť opravdu pomalu.

Pozor si také dejte na to, abyste nezůstali v začarovaném kruhu, kdy nové produkty Vaši pleť díky čištění zhorší a Vy situaci vyhodnotíte tak, že Vám produkt nesedí, že Vás ucpává a podobně... A zařadíte nové aktivní produkty, se kterými dojde k tomu stejnému a Vy se zacyklíte v něčem, co akorát způsobí silné narušení kožní bariéry a zhoršení celkového stavu. A když si člověk toto neuvědomí, tak se v tomto může cyklit opravdu dlouhou dobu. Proto Vás prosím, abyste své pleti více naslouchali a byli k ní šetrní.

0 comments:

Okomentovat