sobota 3. února 2024

KDY A JAK POUŽÍVAT VŠECHNY TY OLEJOVÉ PRODUKTY?

Oleje hrají v kosmetických produktech jednu z hlavních rolí. Mají v nich velký význam a hned několik funkcí. Některé oleje či olejové směsi podporují výživu a hydrataci pleti. Jiné olejové směsi plné antioxidantů poslouží jako úžasná anti-age séra. Jiné zase dokonale rozpouští make-up, SPF a jiná malovátka. Oleje jsou obsaženy ve velké většině produktů, každý olej má svou povahu, schopnosti a texturu. Některé jsou lehčí, některé zase hutnější. V dnešním článku bych vám ráda rozebrala nejrůznější produkty, INCI seznamy a vysvětlila vám, jak s jednotlivými produkty zacházet, jak je používat, na co si dát třeba pozor a další záležitosti. Někomu se tyto věci mohou zdát poměrně triviální a zcela jasné, ale neustále se setkávám s tím, že uživatelé kosmetiky prostě nevědí. No a proto si to v následujících odstavcích objasníme.

Rostlinné oleje jsou převážně jednoduché lipidy složené z vyšších mastných karboxylových kyselin a trojsytného alkoholu glycerolu. Tento alkohol má tři funkční hydroxylové skupiny (-OH). Oleje a tuky mají hydrofobní charakter (tzn. že se “bojí vody”).  Lze je nazývat i látkami lipoidními či lipofilními (“mají rády lipidy”), nebo také nepolárními, což jsou látky, které nejsou rozpustné ve vodě. Olej je směs hlavně triacylglycerolů (triglyceridů).

Když se podíváme na hlavní používané olejové produkty, setkáme se nejčastěji s různými čistícími/odličovacími oleji, s aktivními olejovými séry a pečujícími regeneračními, výživnými pleťovými oleji. Případně ještě s oleji na vlasy a tělo (mycí oleje i pečující oleje). Tyto produkty mohou obsahovat olej jeden, dva, tři či celou olejovou směs.


1. ODLIČOVACÍ, ČISTÍCÍ, HYDROFILNÍ OLEJE

Na odlíčení, případné čištění pleti (nee v pravém slova smyslu, ale ve směru OCM), může člověk používat klasické jednodruhové za studena lisované oleje. V tento moment se bavíme o odličování a čištění pleti, kdy se olej aplikuje na suchou pleť, promasíruje se řádně a následně se olej stáhne namočeným teplým ručníkem či pokračuje v dalším kroku čištění v případě dvoufáze. Tyto jednodruhové oleje nejdou smýt vodou. Aby šly olejové produkty smýt vodou, musí produkt obsahovat emulgátory, díky kterým se dokáže spojit olej s vodou a tím i smýt z pokožky. V menší či větší míře, záleží na olejích a na použitém emulgátoru. Některé oleje s emulgátory nechají lehký olejový film na kůži a některé jdou dokonale odstranit z pleti společně s make-upem, SPF filtry atd. Následně je na každém z nás, zda budeme pokračovat dalším čističem či zůstaneme u jednoho kroku. Vše záleží na tom, zda jste ten den použili či nepoužili make-up, jaký je Váš typ a stav pleti...

Pozn. U čistících olejů bývají často problémem použité emulgátory, které zrovna nemusí být ok z hlediska přírodní, certifikované kosmetiky.


INCI hydrofilního oleje:

Helianthus Annuus Seed Oil, Sesamum Indicum Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Laureth-4, Tocopherol (Vitamin E), Ascorbyl Palmitate, Parfum (Natural Essential Oils), Linalool, Limonene, Geraniol, Citronellol, Coumarine, Citral, Eugenol.

Emulgátory jako PEG-40 Sorbitan Peroleate a Laureth-4 do těchto produktů z mého pohledu nepatří.


INCI čistícího oleje:

Coco-Caprylate/Caprate, Ricinus Communis Seed Oil, Cannabis Sativa Seed Oil, Polyglyceryl-4 Oleate, Vitis Vinifera Seed Oil, Squalane, Helianthus Annuus Seed Oil, Polyglyceryl-10 Caprylate/Caprate, Aqua, Tocopherol, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Citrus Aurantifolia Peel Oil, Pelargonium Graveolens Oil, Citral, Geraniol, Citronellol, Limonene.

Tento čistící olej se mi už líbí mnohem více. Emulgátory jako Polyglyceryl-4 Oleate a Polyglyceryl-10 Caprylate/Caprate jsou již přijatelné a jemnější záležitosti. Schváleny i certifikáty přírodní kosmetiky.


2. OLEJOVÁ AKTIVNÍ SÉRA

Olejová séra bývají „aktivnější“ a lehčí než vyživující pleťové oleje. Jedná se většinou o produkty, které se aplikují na tonizovanou pleť (případně namixované s hydratačním sérem), protože obsahují aktivnější ingredience rozpustné v tucích, lehké oleje velmi bohaté na antioxidanty či kyselinu linolovou. Když budu konkrétní, může se např. jednat o olejová séra s derivátem vitamínu C, o nejrůznější lehké konzistence na určité pleťové problémy. Já většinou v těchto případech dám na texturu a pocit na pleti. Pokud bych lehké aktivní olejové sérum třeba aplikovala až po hydratačním krému, aktivní látky by se nejspíš vůbec nezvládly dostat k pleti. Proto by měly přijít na pleť co nejdříve. Avšak je potřeba na pleti cítit to, že se zcela dobře vstřebaly a nevytvořily na ni nějakou velkou ochrannou vrstvu. V tom případě by další produkty již neměly žádnou šanci se k pleti dostat.

Jelikož si ráda míchám produkty v dlani a až následně aplikuji, taky bych ráda poznamenala, že jsou olejové produkty, které jsou hutnější, bohatší třeba na kyselinu olejovou a po smíchání s vodným hydratačním sérem už není potřeba na pleť dávat následně krém. Té pleti to může takto stačit. Zároveň olejové sérum namixované se sérem olejovým by pleti stačit nemuselo. O tom vám však více napíšu v nějakém budoucím článku.


INCI olejového séra:

Caprylic/Capric Triglyceride, Squalane, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil, Hydrogenated Vegetable Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Plankton Extract, Tocopherol (Vitamin E), Rosmarinus Officinalis Leaf Extract.

Lehké oleje jako squalane, hroznový a konopný olej obohacené o derivát vitamínu C, extrakt z planktonu a rozmarýnový extrakt.


INCI koncentrovaného olejového séra tvořeného extrakty:

Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract, Alchemilla Vulgaris (Wild Lady’s Mantle) Extract, Centaurea Cyanus (Cornflower) Flower Extract, Rubus Idaeus (Wild Raspberry) Leaf Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil, Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil, Rosa Canina (Rosehip) Seed Oil, Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Oil, Tocopherol (Vitamin E), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Juniperus Communis (Juniper Berry) Fruit Oil, Limonene.

Směs extraktů a lehkých antioxidačních olejů. Jsem názoru, že budou stačit 2-3 kapky a díky vysoké koncentraci složek bude produkt velmi účinný.


3. PEČUJÍCÍ PLEŤOVÉ OLEJE

A na závěr tu máme nejrůznější pečující, regenerační, výživné oleje či jejich směsi, které poskytují blaho naší pleti. Někdo je miluje, ale někdo je prostě na pleti nedává. Teď se budeme bavit o olejích, které jsou už výživnější, mohou být i hutnější. V tomto případě můžete taky sáhnout po jednodruhovém oleji, ale výrobci kosmetiky kombinují i nejrůznější olejové zástupce. A samozřejmě, že je mohou kombinovat s dalšími extrakty, esencemi, v tucích rozpustnými ingrediencemi.

Je hned několik způsobů, jak tyto oleje můžete používat ve své rutině. Buď se dají mixovat s hydratační produktem, obohatit jimi krém či aplikovat na závěr pleťové rutiny. Vše záleží na Vaše typu a stavu pleti, na Vašich požadavcích, často i na ročním období, zda používáte make-up či ne a tak dále. Proto to můžete prozkoušet a uvidíte, co Vám sedne nejlépe.


INCI pleťového oleje:

Prunus Armeniaca Kernel Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Sesamum Indicum Seed Oil, Oenothera Biennis Oil, Rosa Canina Fruit Oil, Passiflora Edulis Seed Oil, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Citrus Aurantium Bergamia Peel Oil, Pelargonium Graveolens (Geranium) Oil, Cinnamomum Camphora Linalooliferum Leaf Oil, Tocopherol (Vitamin E), Parfum, Citral, Geraniol, Citronellol, Limonene, Linalool.

Tento konkrétní výživný pleťový olej měla doma a mé pleti naprosto stačilo ho míchat společně s hydratačním sérem. Již jsem nepotřebovala používat žádný krém. Zároveň jsem ho však velmi ráda v zimním období aplikovala na závěr své rutiny, když jsem nechtěla používat make-up.


Závěrem bych chtěla připomenout pár důležitých informací a poznatků, co jsem za celou dobu v oblasti kosmetických produktů načerpala.

Každý máme zcela unikátní pleť. Při výběru produktů berme v potaz náš typ a stav pleti. To z mého pohledu znamená, že je potřeba vybírat olejové produkty, které sednou právě naší kůži. Pokud mám např. sušší pleť, můžu volit hutnější olejové textury, ale taková textura ani zdaleka nemusí sedět mastnější pleti. Naopak ji může někdy i ucpávat. Citlivá pleť by se třeba měla vyhnout esencím a extraktům, avšak mastné problematické, odolné pleti tyto suroviny mohou dělat dobře. Můžeme si v tomto ohledu nastudovat i profily jednotlivých olejů, pokud třeba trpíme na větší ucpávání pleti (existují oleje, které jsou v čisté formě méně či více komedogenní). Nezapomínejme však na to, že je vždy potřeba brát v potaz celkové složení produktu. A v neposlední řadě jsou tu naše požadavky a představy o produktu a pocitu na pleti po jeho aplikaci. Někdo prostě nechce olejovější vrstvu na pleti. Někdo nechce řešit, že se mu pleť po olejích více leskne. A někdo toto zase naprosto miluje. Co se týká odličování a čištění pleti, tak někdo prostě nedokáže vše olejem na pleti „smíchat“. Všechen make-up, líčidla, nečistoty z celého dne a následně smýt. Někdo si prostě chce dát to mlíčko na tamponek a v klidu vše sundat tímto způsobem. Proto od srdce radím – najděte si ty správné postupy a produkty právě pro Vás ♥.

0 komentářů:

Okomentovat