čtvrtek 23. dubna 2020

Rozbory jednotlivých rostlinných olejů a másel

Dnešní článek pomalu navazuje na článek předchozí, který naleznete ZDE. Psala jsem o mastných kyselinách, které tvoří velkou část rostlinných olejů a másel. No a dnes rozeberu podrobněji spoustu rostlinných olejů a másel. Zaměřím se především na jejich složení v rámci mastných kyselin, na jejich komedonicitu a obecné vlastnosti. 

Vybrat si ten správný olej pro svůj typ pleti bývá někdy náročné. A proto bych Vám těmito rozbory chtěla aspoň trošku pomoci. 

Zcela obecně – komedonicitu oleje udává POMĚR komedogenních a nekomedogenních mastných kyselin v něm obsažených. Nejčastěji to bývá poměr kyseliny olejové a linolové, ale může jít i o jiné mastné kyseliny, protože každá má svou vlastní komedonicitu (jak jste se dozvěděli v minulém článku).

Dalším faktem je to, že na mastnou aknózní pleť jsou vhodnější oleje s vyšším obsahem kyseliny linolové. Na druhou stranu, oleje s vyšším obsahem kyseliny olejové se perfektně starají o pleť suchou a citlivou.

Doufám, že najdete ten pravý olej pro Vaši pleť! 
Těchto tipů můžete využít i pro olejovou čistící metodu (OCM – oil cleansing method). 
Pod zkratkou CR je uvedena komedonicita (CR = comedogenic rating).
_________________________________________________________________________

 🌼 MERUŇKOVÝ OLEJPrunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil
Kyselina olejová – až 70 %
Kyselina linolová – 23 %
Kyselina alfa-linolenová – 0,22 %
CR = 2

Meruňkový olej obsahuje vysoké množství kyseliny olejové, proto je velmi vhodný pro suchou, citlivou pleť. V pleti zadržuje vlhkost a dobře ji chrání. Je vhodný i na dětskou pokožku a dá se využít k masážím. Je protizánětlivý, vyživuje (působí anti-age) a zvláčňuje pokožku. Není ve velké míře vhodný jako péče o aknózní pleť, mohl by ucpávat póry a tvořit pupínky. Smíšená pleť ho snáší dobře. Je získáván z jader meruněk – nejlépe lisovaný za studena. Je velmi podobný mandlovému oleji. Obsahuje větší množství vitamínu A a E – vitamíny rozpustné v tucích. Ajurvéda využívala účinků meruňkového oleje již v historii, zejména pro jeho vlastnost zpomalování stárnutí pleti. 
Podrobnější info ZDE.


🌼 ARGANOVÝ OLEJ Argania Spinosa Kernel Oil
Kyselina olejová – 43 %
Kyselina linolová – 37 %
Kyselina alfa-linolenová – 0,5 %
CR = 0

Arganový olej má vyvážené množství kyseliny olejové i linolové, proto je vhodný pro všechny typy pleti. I pro tu problematickou aknózní, protože jeho komedonicita je rovna 0. Rychle se absorbuje do pleti, nezanechává mastný pocit na povrchu pokožky. Díky kyselině olejové zajišťuje dostatečnou ochranu a podporuje zadržování vlhkosti uvnitř pleti. Bývá prohlašován za krále olejů (marocké tekuté zlato). Je výborný na zralou pokožku – obsahuje vitamín E. Hojně se využívá i ve vlasové kosmetice. Lisuje se za studena z oříšků argánie trnité.
Podrobnější info ZDE.


🌼 AVOKÁDOVÝ OLEJ – Persea Gratissima (Avocado) Oil
Kyselina olejová – 65 %
Kyselina linolová – 15 %
Kyselina alfa-linolenová – 0,8 %
CR = 3

Avokádový olej má vyšší obsah kyseliny olejové, tudíž je vhodnější na suchou a citlivou pleť. Pleť uklidňuje, dokáže si poradit se suchostí, šupinkami a zarudnutím. S tímto stupněm komedonicity bych se bála používat ho v čisté formě na pleť náchylnou k ucpávání pórů a tvorbě akné. Avokádový olej působí na pleť regeneračně a zklidňuje ji. Používá se jako nosný olej při masážích a při výrobě mýdel.
Podrobnější info ZDE.


🌼 MANDLOVÝ OLEJPrunus Amygdalus Dulcis Oil
Kyselina olejová – 62-86 %
Kyselina linolová – 20-30%
Kyselina linolenová – 0,4 %
CR = 2

Mandlový olej se získává zejména lisováním za studena semen sladké mandloně, která pochází z Číny. Dá se používat téměř na všechny typy pleti, zejména na suchou, citlivou se sklony k červenání, a i na dětskou pokožku (koupele, mazání). Díky vysokému procentu kyseliny olejové by ale mohl ucpávat aknózní pleť. Uzamyká vlhkost v kůži. Je velmi vhodný jako nosný olej na masáže celého těla, stačí si do něj přidat oblíbený éterický olej. Je bohatý na vitamín A, který má schopnost stimulovat růst buněk a vyhlazuje jemné vrásky. Hojně se využívá i jako prevence strií. Může na něj být však i alergie.
Podrobnější info ZDE.

Zdroj obrázku: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/almond-oil-for-face

🌼 ČERNUCHOVÝ OLEJBlack Cumin Seed Oil, Nigella Sativa
Kyselina linolová – 53 %
Kyselina olejová – 22 %
Kyselina alfa-linolenová – 0,24 %
CR = 2

Černuchový olej nebo taky olej z černého kmínu se za studena lisuje ze semen fenyklu. Díky jeho vysokému obsahu kyseliny linolové je velmi vhodný pro problematickou aknózní pleť (navíc je antibakteriální). Do pleti se rychle vstřebává a nezanechává mastný film. Obsahuje vysoké procento antioxidantů, tudíž bojuje proti stárnutí pokožky. Je možné ho vyzkoušet i na ekzematickou pleť. Uklidňuje zánět a zrychluje hojení. Má svou vlastní specifickou vůni. 
Podrobnější info ZDE


🌼 HROZNOVÝ OLEJVitis Vinifera (Grape) Seed Oil
Kyselina linolová – 63-72 %
Kyselina olejová – 21 %
CR = 1

Hroznový olej ve vhodný především pro mastnější pleť, protože neucpává póry a obsažená kyselina linolová vyrovnává nadměrnou produkci mazu. Jedná se o velmi lehký olej, který se lehce vstřebá do pokožky. Je bohatý na vitamín E a obsahuje i beta-karoten (poskytuje ochranu před poškozením sluncem). Olej se lisuje za studena ze semen vinných hroznů. Má svou neméně významnou funkci i v ředění hustějších olejů a olejových směsí. Hojně se přidává do výrobků na strie.
Podrobnější info ZDE


🌼 KOKOSOVÝ OLEJCocos Nucifera Oil
Kyselina laurová – 45-52 %
Kyselina olejová – 5-8 %
Kyselina linolová – 1-3 %
Kyselina linolenová – 0,2 %
CR = 4 

Kokosový olej je nejvhodnější pro velmi suché typy pleti. Měla by se mu vyhnout pleť náchylná k akné, protože jeho komedonicita je příliš vysoká. Obsahuje nejvíce kyseliny laurové, což je nasycená mastná kyselina, která má vyhlazující vlastnosti. Avšak její komedonicita je 3-4. Pak v kokosovém oleji najdeme i antibakteriální a antimykotické kyseliny – kyselina kaprinová a kaprylová (kvůli těmto vlastnostem ho spousta jedinců zkouší na aknózní pleť). Hojně se využívá i v kuchyni.
Podrobnější info ZDE.


🌼 KONOPNÝ OLEJ – Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil
Kyselina linolová – 56 %
Kyselina linolenová – 10 %
Kyselina olejová – 11 %
CR = 0

Konopný olej je díky vysokému množství kyseliny linolové vhodný na mastnou i aknózní pleť. Je to jeden z olejů, který neucpává pleť a napomáhá i při léčbě ekzémů a lupénky. Při dlouhodobém používání dokáže redukovat produkci kožního mazu. Má regenerační, hojivé a protizánětlivé účinky. Olej se hezky vsakuje do pleti, nezanechává mastný film. Využívá se i k zábalům na svědící pokožku hlavy. Měl by se vždy uchovávat v lednici!
Podrobnější info ZDE.


🌼 JOJOBOVÝ OLEJ – Simmondsia Chinensis Seed Oil
Kyselina eikosenová – 65-80 %
Kyselina olejová – 5-15 %
Kyselina linolová – 5 %
Kyselina linolenová – 1 %
CR = 2

Jojobový olej je svým složením a konzistencí velmi podobný kožnímu mazu. Je vhodný pro všechny typy pleti, i pro mastnější typ. Velmi dobře se vstřebává do pokožky a mně osobně je velmi příjemný. V rámci olejové čistící metody je považován za "neutrální" olej, který se může použít na kterýkoliv typ pleti. Kyselina eikosenová není komedogenní, vyrovnává množství oleje v pleti. Jojobový olej příjemně posiluje ochrannou bariéru pleti. 
Podrobnější info ZDE.

🌼 ŠÍPKOVÝ OLEJ – Rosehip Seed Oil
Kyselina linolová – 44 %
Kyselina olejová – 14 %
CR = 1

Šípkový olej je známý hlavně díky jeho vyrovnávacím schopnostem. Snaží se bojovat s jizvami, striemi a hyperpigmentací. Jeho účinků můžou využívat všechny typy pleti, v rámci složení mastných kyselin ho obzvlášť uvítá smíšená pleť. Nezanechává mastný film na pleti a často je považován za "suchý" olej (opravdu krásně a rychle se vstřebává do pleti). Podporuje přirozený tón kůže a pleť dokáže prozářit, barevně sjednotit. 
Je to jeden z mých nejoblíbenějších olejů! ♥
Podrobnější info ZDE.


🌼 RICINOVÝ OLEJ – Ricinus Communis (Castor) Oil
Kyselina ricinolejová – až 90 %
Kyselina olejová – 4 %
Kyselina linolová – 4 %
CR = 1

Ricinový olej obsahuje až 90 % kyseliny ricinolejové. Tato kyselina dokáže velmi důkladně čistit pleť a to bez jejího následného ucpávání. Proto se ricinového oleje často využívá v OCM metodě. Avšak vždy by se měl míchat s jinými rostlinnými oleji, aby nedošlo k dehydrataci pokožky. Jeho účinků můžete využít taky v rámci podpory růstu obočí, řas a vlasů. Díky jeho nízké komedonicitě je vhodný pro všechny typy pleti. I pro aknózní, akorát musíte počítat s jeho hustější konzistencí.
Podrobnější info ZDE.


🌼 OLIVOVÝ OLEJOlea Europaea Fruit Oil
Kyselina olejová – 60-80 %
Kyselina palmitová – 7-14 %
Kyselina linolová – 5-15 %
CR = 2-3 (některé zdroje uvádí i vyšší)

Olivový olej je hojně rozšířenou surovinou nejen v kosmetice. Díky jeho složení mastných kyselin dokáže velmi velmi dobře zadržovat vlhkost v pleti. Je vhodný pro sušší typy pleti, které nejsou náchylné k ucpávání. Čistý olej nedoporučuji používat na pleť, která se více mastí a tvoří se jí pupínky. Stav pleti by se mohl zhoršit kvůli vyššímu obsahu kyseliny olejové.
Podrobnější info ZDE.


🌼 NIMBOVÝ OLEJ – Melia Azadirachta Seed Oil
Kyselina olejová – 50 %
Kyselina palmitová – 15 %
Kyselina linolová – 15 %
Kyselina stearová – 15 %
CR = 1-2

Nimbový olej má silné antibakteriální účinky. Využívá se jich např. na kůži postiženou akné. Snižuje zánět a zarudnutí. Buď se dá používat samostatný (pokud ho Vaše pleť snese) či se přidat malé množství do krému. Má svou charakteristickou vůni, mi připomíná čínskou polévku :D. Ale mám ho moc ráda, na pleti mi vůbec nevadí. Má podobný bod tuhnutí jako kokosový olej, takže je možné, že v zimním období bude mít hustější konzistenci.
Podrobnější info ZDE.

2 komentáře:

  1. Ja nedám dopustiť na šípkový olej, ten mi krásne zmizíkuje jazvičky po akné. Mala som aj jojobový, ale ten mi veru neviem prečo nesedel a nič mi s pleťou nerobil. Nuž a mandľový presne ako píšeš skôr pre suchšiu pleť.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šípkový olej je úžasný! ♥
      Dlouhou dobu jsem jej používala taky na jizvičky a moc ráda se k němu vracím.
      Děkuji za komentář :)

      Vymazat