úterý 16. ledna 2024

JE ALKOHOL V KOSMETICE NUTNÉ ZLO?

Opět se vracím po nějakém čase k tématu „Alkohol v kosmetice“. Někdy mě velmi zamrzí, jak „znalí“ lidé o něm dokáží šířit spoustu neúplných až nepravdivých informací. Setkávám se s tím neustále a kolikrát si řeknu jen „wow, ví vůbec dotyčný, kolik má alkohol v kosmetice funkcí?“. A i když to tak možná zní, tak ho tu teď nechci obhajovat a opěvovat jako nejlepší kosmetickou složku, ale vždy, když ho najdete ve složení produktu, je potřeba se zamyslet nad jeho celkovou kompozicí. Píšu to poměrně často a znovu to opakuji. Jednotlivé látky v produktech se prostě ovlivňují, mění textury a povahy produktů, různě se vyvažují a doplňují... A to je důležité brát v potaz. Zároveň, jak jsem již napsala, bych se ráda zmínila o tom, jaké základní funkce alkohol v produktech vlastně má. A že neexistuje pouze jeden jediný alkohol, ale jsou jich stovky. A nedají se házet do stejného pytle. Kosmetika je prostě věda, a i když i já samotná ráda zkoumám jednotlivé složky, tak je potřeba neustále nezapomínat na to, že nejdůležitější je celková kompozice, synergie složek a celkové vlastnosti a schopnosti produktu. Zároveň bych chtěla zdůraznit i to, že nejsem kosmetický vývojář, laborant, nic takového. Nedělám ze sebe žádného chytrolína. Článek sepisuji na základě mého samostudia a zkušeností s produkty.

Čím ale začít? Asi tím, že primárně se budeme bavit o alkoholu jako o ethanolu, ethylalkoholu. Alkoholy obecně jsou skupiny organických sloučenin, konkrétně hydroxylových derivátů uhlovodíků. Hydroxylové kvůli tomu, že ve své molekule obsahují jednu či více charakteristických skupin –OH. Ethanol má konkrétně jednu takovou skupinu, která je silně polární. Jedná se o bezbarvou hořlavou kapalinu, která je nejčastěji spojována s alkoholickými nápoji. V rámci kosmetiky jde především o sloučeninu s malou strukturou a těkavým charakterem. Používá se v kosmetice např. jako rozpouštědlo, konzervant a extrakční činidlo.


Různá ukázková INCI a můj názor na ně.

INCI cenově dostupnějšího krému s certifikací NaTrue (50 ml 90 Kč):

Aqua, Glycerin, Alcohol, Carthamus Tinctorius Seed Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Glyceryl Stearate Citrate, Olea Europaea Fruit Oil, Prunus Persica Kernel Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Myristyl Myristate, Hydrogenated Lecithin, Prunus Armeniaca Kernel Oli, Oenothera Biennis Oil, Xanthan Gum, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate.

Můj osobní komentář:

Jak můžete vidět ze složení, krém je tvořen známou trojicí voda, glycerin a alkohol. Následují oleje, máslo, nějaké emulgátory... Ze samotného složení absolutně nepoznáme, jaký je přesný poměr surovin. Je to 70 % voda, 10 % glycerin + 5 % alkohol + zbytek? Nebo 30 % voda + 15 % glycerin + 10 % alkohol + zbytek? Věřím, že formulátoři kosmetiky to nejspíše zvládnou nějak odhadnout, ale běžný uživatel nejspíše ne. Ano, vody může být v produktu až 70 %, ale nemusí to tak být vždy. Je v tomto případě tedy ve složení alkohol problém? Může být, ale taky nemusí. Krém je tvořen hutnějším glycerinem, oleji a máslem, které mohou negativní působení alkoholu na pleť „rozpustit, naředit ho, zneaktivovat ho“... Snad chápete, co tím myslím. Když se koukneme na celé složení, tak alkohol nemusí být vůbec problém. Ale zároveň může být... např. u suché, citlivé pleti. Velmi často je to opravdu o vyzkoušení produktu, protože kolikrát to INCI dokáže pěkně klamat a povaha toho produktu je pak jiná, než jsme odhadovali. A to se stává i mně po několika letech zkoumání složení a zkoušení různých produktů.

Zároveň je z mého pohledu důležité zamyslet se nad tím, že neee každý člověk, chce dávat za kosmetiku stovky korun. Někdo hledá třeba cenově dostupnou přírodní variantu a tou tento krém určitě je. I když samotná používám produkty s nadupanými složeními, tak jsem velmi vděčná, že existují takové značky. Složení je přírodní a když se Vám produkt osvědčil a sedí Vám? Proč ne?


INCI krému přírodní značky s certifikací BDIH, který obsahuje větší množství extraktů (50 ml 350 Kč):

Aqua, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Polyglyceyl-6 Distearate, Alcohol, Cetyl Alcohol, Glycerin, Potassium Palmitoyl Hydrolyzed Wheat Protein/Glyceryl Stearate/Ceterayl Alcohol, Chamomilla Recutita Flower (heřmánek) Extract, Achillea Millefolium Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Lavandula Hybrida Oil, Triticum Vulgare Germ Oil, Olea Europaea Fruit Oil, Citrus Limon Peel Oil, Melissa Officinalis (meduňka) Oil, Cananga Odorata Flower Oil, Solum Fullonum, Lactic acid, Xanthan gum, Styrax Benzoin Resin Extract, Berberis Vulgaris bark Extract, Tocopherol.

Můj osobní komentář:

Zde vidíme alkohol také na prvních příčkách ve složení. Co je pro mě v tento moment ukazatelem? Je to zmíněná skupina extraktů, které se v krému nachází. Často se totiž alkohol vyšplhá ve složení poměrně vysoko, protože se používá jako účinné extrakční činidlo. Je spousta značek, které si zakládají na extraktech, tudíž pak i alkohol je ve složení poměrně vysoko. Musím však zase zmínit, že nevíme procentuální zastoupení jednotlivých složek a na druhém místě v INCI máme zase hutnějších mandlový olej a dále pak i glycerin. V tento moment se na produkt dívám úplně jinak.


INCI tonika na mastnou pleť přírodní značky s certifikací Ecocert (200 ml 450 Kč):

Aqua, Alcohol, Rosa Damascena Flower Water, Glycerin, Acorus Calamus (Sweet Flag) Root Extract, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Betaine, Quercus Robur (Oak) Bark Extract, Salvia Officinalis Leaf Extract, Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate.

Můj osobní komentář:

Jako další tu máme ta šílená pleťová tonika s alkoholem. Dali byste si tonikum s alkoholem na pleť? Já s mou mastnější odolnější pletí ano. Přírodní značky jsou z mého pohledu v tomto velmi opatrné, a přece neudělají tonikum extrémně vysušující. Obzvláště ty, které už stojí větší peníz. Účelem přece není pleť vysušit, dehydratovat vlivem vysokého obsahu alkoholu. Ten podíl v toniku může tedy být, ale vůbec nemusí být tak vysoký, aby pleti uškodil (třeba max 10 %). Když se tedy bavíme o té smíšené, mastnější. Právě naopak ji může udělat dobře (zbavuje pleť kožního mazu, zvyšuje penetraci látek hlouběji do kůže, dezinfikuje ji a stahuje rozšířené póry...). Někteří z nás mají totiž opravdu zcela přirozeně pleť, která tvoří větší množství kožního mazu. A bohužel nejen v moment, když je dehydratovaná :D. Proto mě nebaví komentáře typu „Ta pleť se Ti mastí, protože ji hodně odmašťuješ a snaží se chránit“. Tyto komentáře jsou pravda, ale jen v moment, když o svou pleť člověk neumí správně pečovat. Jinak prostě někteří z nás mají zcela přirozeně více toho kožního mazu než jiní, a to může být naše rutinka mega vyšperkovaná :D.

V případě suché, citlivé pleti se však přikláním k tonikům a pleťovým vodám bez alkoholu. Tam ten potenciál vysušení a podráždění je vyšší. Opět však platí pravidlo, že pokud produkt nesedne, tak prostě nepoužívat. Poslat dál, věnovat. Jak často opakuji... To, že něco nesedí Vám konkrétně neznamená, že to nemůže sedět někomu jinému a že produkt je ve výsledku špatný. A platí to i naopak, když si produkt někdo vychvaluje.


INCI lokálního produktu na pupínky s certifikací Ecocert (8ml 280 Kč):

Alcohol, Aqua (Water), Salicylic Acid, Ilex Paraguariensis Leaf Extract, Potassium Hydroxide, Cetraria Islandica (Iceland Moss) Thallus Extract, Usnea Barbata (Lichen) Extract, Juniperus Communis (Juniper) Callus Culture Extract.

Můj osobní komentář:

A jako poslední produkt tu mám můj velmi oblíbený roll-onek na pupínky. Alkohol na prvním místě... áááá, utíkejmeeee :D To jsem si nemohla odpustit. Nee, nadechnout se a zapřemýšlet, jakou funkci má opět alkohol ve složení. Vidíme v něm zase nějaké extrakty, a hlavně se jedná o produkt na lokální péči. V tento moment nevidím nic špatného na tom, že má v základě alkohol. Alkohol dezinfikuje a takovéto alkoholové produkty mi na lokální péči zabírají nejvíce. Žádná zinková tyčinka a podobně bohužel nemá takový rychlý účinek. Samozřejmě, že takový produkt nemusí sedět každému, ale nezavrhujme je a neodsuzujme je. Jejich příznivci se najdou.


Tyto odstavce nemají být o tom, abych všechny z vás povzbudila používat alkoholové kosmetické přípravky ve velkém. To vůbec, to nebylo mým účelem. Mým účelem bylo to, abyste se zastavili a trošku zapřemýšleli nad tím, že ta celková kompozice produktu je opravdu důležitá. Neměli bychom vytrhávat tak drasticky složky z INCI (pokud se tedy nebavíme o složkách, které by v přírodní kosmetice neměly co dělat, to už je pak jiná). Mám někdy pocit, že většinu lidí to spíše extrémně vystresuje a neví co a jak a kam. Přemýšlejte nad tím. Když Vám produkt sedí několik měsíců a jste s ním spokojení, proč ho najednou vyřadit? Protože mě někdo někde vyděsil kvůli alkoholu? Možná jsem teď až moc povolila ze svých přísnějších pravidel, ale co se týká tohoto tématu, tak se snažím k němu přistupovat otevřeně. Věřím, že účelem přírodních značek není Vaši pleť vysušit, zničit její kožní bariéru a podobně. Proč by to ta kosmetická firma vůbec dělala? Aby jejich produkty nikdo nekupoval? Aby zákazníci nebyli spokojení? Nemyslím si. Toto opravdu není účelem. Určitě se může stát, že někomu něco nesedne, že ho nějaký produkt vysušuje, to rozhodně, je to běžná záležitost, ale nemusí to tak být vždy a u všech. 

Toť mé názory s poměrně emočním zabarvením :D Věřím tomu, že mě spousta z vás minimálně v mysli ukamenuje, ale to nevadí :D.

Prosím, buďme rozumní. Ano, alkohol v kosmetice nemusí být pro všechny prospěšný, existují produkty, které ho obsahují velké množství, ale nee vždy je alkohol nutné zlo.

Zároveň ještě jedno malé doplnění na závěr. Věděli jste, že není alkohol jako alkohol?

0 komentářů:

Okomentovat