sobota 27. ledna 2024

Barvení vlasů hennou

HISTORIE HENNY 

Historie henny sahá až do doby před více jak 5400 lety, kdy byla objevena v Egyptě. V té době si ji začali první lidé nanášet na vlasy a kůži. Velkou fanynkou henny byla dávná egyptská královna Kleopatra, která si jí barvila nejen vlasy, ale i nehty. Henna byla v té době velmi populární v oblasti zkrášlování. Byla používána nejen k barvení vlasů, ale i proti jejich vypadávání.

Historie také ukazuje, že henna byla aplikována na těla během mumifikace. Egypťané věřili, že henna zachovává spiritualitu člověka. Barvivo v henně také učinilo kůži silnější a odolnější vůči rozkladu. Některé mumie byly objeveny s planoucími červenými vlasy, které byly obarveny hennou. Henna se používala i na léčbu nejrůznějších kožních onemocnění. V některých kulturách se henna využívala (a často neustále využívá) k vytváření složitých vzorů na tělech mužů a žen při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby, slavnosti, narozeniny, festivaly... Nesmíme zapomenout ani na barvení látek jako je kůže, hedvábí a vlna.


CO JE HENNA? SLOŽENÍ HENNY.

Henna je perský keř, který dorůstá do výšky 10–15 stop. Nachází se v horkém podnebí, jako je Egypt, Indie, Afrika a Maroko. Listy henny se usuší a rozdrtí na jasně zelený prášek, z kterého se pak pomocí olejů a čaje vytvoří pasta. Tato pasta se poté aplikuje na pokožku a obarví pouze horní vrstvu. Henna ve svém přirozeném stavu obarví pokožku oranžovou až hnědou barvou, i když při aplikaci vypadá tmavě zelená, tato zelená pasta se odlupuje a odhaluje světle až středně hnědou skvrnu. Přírodní hennu při správné aplikaci a obarvení nelze vydrhnout a neodstraní ji žádné chemikálie.

Za pravou hennu je považována rostlinka zvaná LAWSONIA INERMIS, která při barvení dodává vlasům zrzavé až červené odstíny. Lawsonia Inermis dokáže vlasy obarvit, jelikož její listy obsahují oranžové a červené pigmenty. Jedním z nich je barvivo LAWSONE (2-hydroxy-1,4-naphthoquinone), které má schopnost chemicky reagovat s proteinem keratinem ve vlasech, případně v kůži, pokud se budeme bavit o dočasném tetování hennou. K reakci dochází prostřednictvím Michaelovy adiční reakce, díky které se pigment začne navazovat na vlasovou kutikulu každého vlasového pramene.

Vedle této henny pak existuje i „henna bezbarvá“ – Cassia Obovata, která vlasy nebarví. K této dvojce přidám ještě též poměrně známé Indigo. A pak existuje spousta dalších bylinek a rostlinek, které se s hennou míchají za vzniku různých hennových odstínů od světlejších barev po černou.


MŮJ PŘÍBĚH S HENNOU

Přirozeně jsem bruneta. Mám takovou středně tmavou barvu, kterou jsem již od mladých let tónovala do světlejších odstínů u kadeřnice. Melíry u mě velmi frčely, že jsem si je za nějakou dobu začala dělat i samotná doma. Když nad tím teď přemýšlím, tak vůbec netuším, jak jsem to dělala :D Myslím, že jsem si barvila hlavně vlasy, na které jsem viděla v zrcadle a vzadu mi to možná barvila mamka. Ale opravdu teď netuším. Po několika barveních už se ze mě stávala postupně blondýnka (ahoj mé blonďaté období). Avšak v moment, kdy jsem se začala seznamovat s první přírodnější kosmetikou, tak jsem chtěla i barvit vlasy přírodněji. A tak jsem si koupila drogerkovskou hennu v odstínu kaštan. Samozřejmě, že jsem vůbec nevěděla, jak se s hennou manipuluje, a tak jsem si sypkou směs pěkně zalila horkou vodou a nanesla na ty peroxidem prosvětlené vlasy. Z celkového barvení si bohužel pamatuji jen výsledný šok – totálně zrzavo oranžové vlasy. Tradááá. „Kaštan“ na světě :D Teď si však říkám, že to mohlo dopadnou ještě hůře. Kdybych nezničila teplotou indigo, tak jsem mohla být i zelená :D Každopádně takové bylo mé první hennování a první seznámení s výraznými zrzavými vlasy. A ano, byla jsem poměrně nešťastná, avšak nedalo se s tím nic moc dělat v ten moment. 

Myslím, že o několik týdnů později, jsem navštívila kadeřnici, aby mi to přebarvila, ale po vymytí barvy ta zrzavá opět prosvitla :D Zrzavé henny se člověk prostě jen tak nezbaví a musí ji nechat odrůst. Později jsem myslím ještě absolvovala nějaké zesvětlování a pak jsem najela na barvení klasickou zrzavou barvou. Po gymnáziu mě tato barva začala velmi přitahovat. A tak jsem se dlouhou dobu barvila zářivou zrzavou. Někdy více do zrzava, někdy více do červena. A za nějakou chvíli jsem dokonce začala kombinovat tyto klasické chemické barvy s hennou. Dokážete si představit, jak skvěle henna chytala na ty vysušenější a zničenější barvené vlasy? Úplně neskutečně! :D Ale nikomu bych to již nedoporučovala. I když já jsem s tím neměla vůbec žádný problém. A ty vlasy byly. To byla barvička neskutečná a já byla několik měsíců velmi spokojená.

Avšak s úplným přestupem na kvalitní přírodní kosmetiku jsem vyřadila i chemické barvy. Myslím, že to byl jeden z mých posledních „hříchů“. A od té doby používám již jen hennu. Mé vlasy hennou ztratily na objemu, protože ty vysušené barvené vlasy byly prostě objemnější, ale nabyly na lesku a zdraví. Zároveň jsem hennou vytvořila příjemnější barvu vlasů k mému obličeji. A mrkejte, jak neustále na sluníčku září. V henně hodlám rozhodně pokračovat, moc jsem si ji za ty roky oblíbila.


ZÁKLADNÍ PRAVIDLA BARVENÍ. 
NA CO SI DÁT POZOR.

Na začátek je důležité vybrat vhodnou značku hennových barev a následně odstín. Z mých zkušeností – to, co je na krabičce ≠ tomu, co na vlasech vznikne, bohužel. Přijde mi, že hennování je takové hraní si s barvami vlasů a člověk nikdy pořádně neví, jaký odstín přesně vyleze. Nebo aspoň tak jsem tomu měla na začátku.

Velmi důležitá je příprava barvící směsi (záleží na teplotě vody, jak dlouho necháme směs odležet...) a samotných vlasů. Vždy se myjí vlasy před barvením a na umyté vlasy se tentokrát nepoužívá žádný kondicionér ani maska, aby barva co nejlépe chytla. Taky je dobré na obličej v linii vlasů namazat mastnější krém, aby vám někde nevznikl výrazný hennový flek. Avšak někdy se prostě poštěstí.

Barvení hennou musíte i lehce naplánovat. Minimálně kvůli svinčíku, který poté třeba já osobně mívám v koupelně. Kolikrát nejen v koupelně. Může se lišit i doba působení henny na vlasech. Někdo nechává max 2 hodiny, někdo třeba i celou noc. Důležité je důkladné vymytí barvy a následně již neumývat šamponem. Já nechávám několik dní ještě barvu „dojít“, tudíž si dávám s dalším mytím na čas.


ODKUD HENNU KUPUJI?

Já nejraději hennu objednávám ze zahraniční stránky Aroma-Zone. Kupuji klasickou lawsonii inermis ve 200 g balení certifikovanou. Nejraději mám tu z Rajasthanu, je totiž nejvýraznější. K této henně si často dokupuji i jiné bylinky. Momentálně budu experimentovat s ibiškem, měsíce zpět jsem kombinovala s práškem jménem katam, který dodává vlasů v kombinaci s hennou lehce čokoládovější tón. Avšak na stránkách toho najdete spoustu spoustu, stačí si vybrat. Když bych měla kupovat nějakou značku u nás v ČR, volila bych certifikovanou značku CosmetikaBio. Případně existují už i kadeřnictví, které hennou barví.

Barvení vlasů hennou je opět obsáhlejší téma, takže můžete již brzy vyhlížet další článek, ve kterém se např. dozvíte, jak o vlasy barvené hennou já osobně pečuji.

0 komentářů:

Okomentovat