středa 10. května 2023

Problematické suroviny - cukr a alkohol

Tímto prvním článkem se pouštím do tématu PROBLEMATICKÝCH POTRAVIN, které můžou škodit nejen naší pleti, ale celému tělu. Tato témata jsou velmi náročná na sepsání, a proto bych vám na začátek chtěla říct, že všechny tyto informace by vám měly napomoci v cestě k hledání příčiny kožních problémů. Nezmiňuji je tu kvůli tomu, abyste je striktně dodržovali a jakýkoliv krůček vedle by byl špatně a neprominutelný. Toto je na každém z nás. Existuje větší/menší citlivost lidí na různé potraviny. Někomu určitá potravina nedělá nic (nebo to aspoň momentálně nevidí), někomu stačí troška a hned na ni reaguje. Potraviny mají vliv nejen na pleť, ale i na hormony, tělo a celkové zdraví. Existují různé stupně citlivosti, alergie, intolerance a podobně. Proto články berte jako možné průvodce a najděte si v nich to své. Ani já nedodržuji nějaké přísné diety, ale našla jsem rovnováhu v tom, co ano a co už je na mé tělo příliš. A do budoucna se to samozřejmě může zase změnit. K celému tomuto povídání mi napomáhá Lara Briden, která je prostě úžasná, a každá žena by si měla přečíst její články a knihy. A ráda bych začala metabolickými distruptory – cukrem a alkoholem.


JAKÝ VLIV MÁ CUKR NA NAŠI PLEŤ?

Cukry, sacharidy jsou jedny z hlavních makroživin, které dodávají našemu tělu energii. Dělí se na několik skupin dle počtu cukerných jednotek. Tělo sacharidy potřebuje pro své fungování, ale ve velkém množství mu můžou i uškodit. Většina sacharidů se v organismu přeměňuje až na konečný produkt – glukózu. Zaměřme se tedy teď na cukr a jeho vliv na naši pleť, protože ji může bohužel negativně ovlivňovat hned několika způsoby. Když píšu o cukru, berme v potaz hlavně jednoduché cukry, které se nachází ve sladkých dobrůtkách. Cukr, co si přidáváme do kávy a podobně. Delší řetězce sacharidů ale obsahují třeba i brambory.

Prvním problémem pro naši pleť při vyšším příjmu cukru jsou pupínky, AKNÉ. A jiná kožní onemocnění. Proč tomu tak je? Nadměrný příjem cukrů způsobuje vyšší nárůst hladiny cukru v krvi. Tím se zvýší i produkce inzulínu, který se tvoří ve slinivce, a má za úkol snižovat hladinu cukru v krvi. Zvýšená hladina inzulínu bohužel dokáže stimulovat hormony androgeny (testosteron), které podporují tvorbu mazu v pleti. Následně pak může docházet k ucpávání pleti a ke tvorbě akné. Hyperkeratinizace je způsobena zvýšením růstového hormonu IGF-1, dochází tedy k rychlejšímu růstu kožních buněk. Vedle akné může tento proces vyvolat např. i seboreickou dermatitidu (vetší produkce mazu + rychlejší dělení buněk). A mohou tak vznikat velká zánětlivá ložiska kožních problémů.

Dalším problémem pro naši pleť je její urychlené STÁRNUTÍ, při vyšším příjmu cukrů. Nejen v pleti dochází k procesu zvanému glykace. V tomto procesu se vytváří vazba mezi aminokyselinami kolagenu a elastinu přítomnými v dermis. Tyto aminokyseliny jsou spojeny glukózou a fruktózou, což vede k produkci konečných produktů pokročilé glykace (AGE – Advanced Glycation End). Výzkumy naznačují, že jakmile je tělo vytvoří, není schopno tyto křížové vazby opravit. Při akumulaci AGEs může dojít ke strukturálním změnám v kůži, což má za následek zvýšenou tuhost a sníženou elasticitu kůže.

Zcela jednoduše se jedná o reakci mezi bílkovinami (aminokyselinami) a cukry. Díky těmto vazbám dochází k narušování a špatné tvorbě strukturních proteinů v pleti. Bílkoviny jsou poškozeny, pleť je bez života, více náchylná k tvorbě vrásek. Cukry mají negativní vliv i na přirozený antioxidační systém pleti.



A jako neméně důležitou tu máme i souvislost mezi střevy a kůží. Jakmile cukry negativně ovlivní naše střeva, náš střevní mikrobiom, většinou se to projeví i na naší pleti. Cukr je spojován s tolika dalšími procesy, které mohou vyvolat zánět a jiné reakce našeho těla, a to se pak může projevit na naší pleti. Nejrůznější ženská onemocnění jako např. PCOS se často na venek projevuje zánětlivými ložisky pupínků. Tato náročnější témata však nechám jiným. Doporučuji však nakouknout do článků Lary Briden či si pořídit její skvělou knížku, která je již i v češtině, o ženském cyklu, o ženském zdraví. Berte kůži jako „pomocné“ zrcadlo našeho vnitřního zdraví. Můžeme na ni poznat, že uvnitř nás je něco v nepořádku. A začít hledat příčinu.


JAKÝ VLIV MÁ ALKOHOL NA NAŠI PLEŤ?

Jaký je Váš oblíbený drink? Máte rádi víno? Pivo? Já zbožňuji gin s tonikem a nepohrdnu dobrým bílým vínem. A pivo? To bylo součástí mého hodně mladého já a po několika letech „Pivo nechci ani vidět“, jsem se k němu zase vrátila.

O alkoholu, který je obsažený v kosmetických produktech, jsme si již nemálo povídali. Taky je většině z vás už jasné, že je zásadní rozdíl v typech alkoholů, které v složeních můžeme najít (např. ethanol, cetearyl alcohol, benzyl alcohol...). Celou dobu jsme se však bavili pouze o vnějším použití. No a dnes se podíváme na vliv alkoholu na naši kůži v případě vnitřního užívání.

Spousta z nás při vypití jakéhokoliv alkoholického nápoje cítí uvolnění. Často i pocity štěstí a spokojenosti. 


Jaké následky však má na pleť příležitostné ale zejména dlouhodobé a časté pití alkoholu?

1) DEHYDRATACE – je tomu stejně, jako když používáme alkohol v kosmetických produktech. Je tu velký potenciál dehydratace, která vede k tomu, že pleť vypadá velmi mdle, je suchá, zašedlá, matná, bez života. V důsledku toho může samozřejmě dojít k poklesu elasticity a šťavnatosti pleti. Můžou začít předčasně vznikat jemné linky a vrásky.

2) KOŽNÍ PROBLÉMY – dehydratace může velmi zhoršovat stav pleti a v návaznosti na to, se můžou vyskytnout nejrůznější kožní problémy (např. rosacea, akné, psoriáza, seborea...). Nejdříve však může dojít k zarudnutí kůže (alkohol uvolňuje histamin), rozšíření krevních cév, zvýšené produkci kožního mazu a rozšíření kožních pórů. Obličej může působit „nafoukle“. Můžou vznikat otoky očí a tmavé kruhy kolem nich. Celkově se také naruší přirozený antioxidační systém kůže a snižuje se významně produkce kolagenu (předčasné stárnutí).


Všem je asi jasné, že dlouhodobé a časté pití alkoholu, má vliv na stav jater, ledvin, trávení, mozku, hormonálního systému... zkrátka na celé tělo. Oslabení orgánů také můžeme vnímat na kůži. Alkohol oslabuje imunitní systém a snižuje schopnost absorbovat živiny a vitamíny (např. pro pleť důležitý zinek). Také vyčerpává vitamín A nesmírně důležitý pro zdraví pleti. Alkohol způsobuje oxidační stres, narušuje spánek, tudíž se v noci pleť neregeneruje a neopravuje tak, jak by měla. Kůže může být při požití alkoholu více citlivá na sluneční paprsky. V neposlední řadě má neblahý vliv na naše vlasy. Podporuje suchost, řídnutí a lámavost vlasů. Řekla bych, že nemusím pokračovat, že? A to jsem zmínila pouze „vady krásy“.

V souvislosti s alkoholem bych zmínila ještě míchané drinky (které spousta z nás tak zbožňuje). Jsou mimo alkohol tvořeny ještě cukrem, často i mlékem, různými barvivy... a mohli bychom znovu začít debatu o zánětlivých potravinách a jejich vlivu na inzulín, stárnutí pleti, kožní problémy... o narušení osy hormonů a dalších problémech.

A na závěr... komu se minimálně jednou v mladších letech nestalo, že by po party nelehl do postele úplně KO bez odlíčení a vyčištění pleti? Teď mě z toho mrazí, ale dříve jsem to tak vůbec nevnímala (promiň, tvářičko ❤️).


Zdroje:

https://ijdvl.com/role-of-insulin-resistance-and-diet-in-acne/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4565837/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4112259/
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2009/cislo-11/bilkoviny-poskozene-cukrem.html

0 komentářů:

Okomentovat