úterý 17. ledna 2023

Rozšířené póry a černé tečky

Kožní póry jsou zcela přirozenou součástí kůže. Nelze je nikterak odstranit. Proudí jimi kožní maz, který podporuje zdraví kůže. Kožní maz je potřebný k optimální hydrataci pleti, jejímu promaštění a zdravé kožní bariéře. Pokud se na povrch kůže dostává menší množství mazu, naše pleť je přirozeně sušší. Pokud se maz tvoří ve větší míře, pleť je přirozeně mastnější povahy. 

Póry se rozšiřují vlivem hromadění kožního mazu. Nadměrná produkce kožního mazu je způsobena např. vlivem změny hormonů v těle. Nahromadění kožní maz se mísí s odumřelými kožními buňkami a mazový pór se zvětšuje, může docházet k oxidaci mazu... – o tom však v dalším lehce odbornějším odstavci.

Kožní maz je tvořen triglyceridy, volnými mastnými kyselinami, squalenem, estery vosků a dalšími lipofilními látkami. Po vyloučení mazu na povrch pleti může dojít k oxidaci těchto tukových složek. Nejproblematičtější složkou je squalene, který tvoří 10-15 % kožního mazu. Při jeho oxidaci vznikají produkty (především jeho peroxidové formy), které vedou k ucpávání pleti, jelikož jsou vysoce komedogenní. Takto vznikají i černé tečky. V pórech dochází k oxidaci usazeného mazu (černá barva je důsledkem oxidace, nikoliv zanesení póru špínou). Černé tečky jsou větší otevřené komedony, které jsou tvořeny ztvrdlým kožním mazem a částmi odumřelých buněk. Je to druh akné.


Jak předcházet rozšířeným pórům a černým tečkám? 

Co dělat, když už se na pleti vyskytnou?


🌸 Naprosto nejdůležitější je pravidelné a pečlivé odličování a čištění pleti. Když se bavíme o rozšířených pórech a černých tečkách, určitě mi přijde jako první na mysl olejové čištění pleti (nepleťme si s klasickým odličováním). Oleje a jiné tukové složky mají velký potenciál mazový „problém“ vyřešit. Při pečlivém masírování pleti olejem může dojít k uvolnění usazených olejových struktur v pórech. Aneb „olej nám rozpustí olej“. Mé smíšené pleti velmi sedí lehčí oleje, olejové směsi, čistící balzámy. Pro sušší pleť bych volila jemnější čistící oleje, balzámy (např. ty, co mají ve složeních nejen oleje, ale i glycerin třeba). Oleje se vždy aplikují na suchou pleť, jinak technika nebude fungovat správně. A promasírovávat, promasírovávat. Z mého pohledu je čištění pleti olejem jedna z nejúčinnějších věcí. Následovat by pak mělo důkladné čištění pleti gelem, emulzí, pěnou. Záleží na tom, jaký máte typ pleti. Pokud máte např. spíše sušší pleť, můžete olejový produkt aplikovat jen na problematické zóny (na nos, bradu, čelo..).

Pro smíšenou, mastnější pleť bych doporučila čistící balzám UpCircle Beauty či Sunshine Dew od Earth Harbor. Z jednodruhových olejů pak klidně hrozen či šípek. Z těch jemnějších variant určitě doporučuji značku Kadalys a jejich čistící olejový gel. V rámci čištění pak u mě vede čistící emulze Hemptouch a v posledních dnech i Deep Pore čistič od Earth Harbor.


🌸 Tonika stahující póry, redukce kožního mazu, správná a dostatečná hydratace. To jsou další záležitosti, které mohou napomoci s rozšířenými póry a černými tečkami. Na trhu existují produkty, včetně tonik, které stahují póry, redukují kožní maz a přispívají rovnováze pleti – podporují její hydrataci. Pokud máte obecně mastnější pleť, můžete vsadit na tonika např. s kyselinou salicylovou či s nízkým obsahem alkoholu. Do péče určitě zkuste zařadit i hydratační séra na bázi kyseliny hyaluronové, aloe vera... Optimální hydratace je pro vzhled naší pokožky velmi důležitá. 

Pro všechny typy pleti můžu s naprosto čistým srdcem doporučit hydratační a rozjasňující esenci Hemptouch. Na mastnější pleť pak můžu doporučit čistící tonikum od Mádary.


🌸 Je vhodné čistotu pleti a podpořit její správnou exfoliaci peelingy na bázi AHA kyselin či enzymů. Kromě exfoliace AHA kyseliny napomáhají i hydrataci, působí anti-age a rozjasňují pleť. Enzymy jsou vhodné i pro citlivější pleť, která AHA kyseliny nezvládne. Jemně obnovují povrch pokožky, podporují záři pleti, většina působí protizánětlivě a anti-age. Na rozšířené póry a černé tečky pak existuje jedna speciální kyselina – konkrétně kyselina salicylová – o které si povíme v následujícím odstavci.

Mé doporučení je jasné – enzymatické masky Blue Haven. Avšak pozor! Možná se do nich totálně zamilujete.


🌸 Vyzkoušejte v pleťové péči následující suroviny: 

  • Kyselina salicylová je BHA kyselina rozpustná v tucích. Má antibakteriální a protizánětlivé schopnosti, jejich účinků se využívá hlavně v moment, kdy jedince trápí ucpané rozšířené póry, černé tečky, pupínky a nadměrná tvorba kožního mazu. Dokáže prostoupit až do póru, rozpustit kožní maz a vyčistit pór. Salicin (extrakt z vrbové kůry) je jemnější formou kyseliny salicylové.

Určitě moc moc doporučuji kúru na akné a póry od Mádary. Tohoto výrobku jsem měla už asi 4 balení, je úžasný a funkční.

  • Vitamín B3 (niacinamid) stahuje a čistí zvětšené póry, dokáže redukovat nadměrnou tvorbu kožní mazu, dodává pleti při pravidelném používání matnější vyhlazenější vzhled. Podporuje regenerační účinky v pleti a stará se o podrážděnou pokožku. Zároveň je i anti-age a inhibuje syntézu kožního barviva melaninu, což znamená, že působí na pigmentové skvrny, flíčky po akné a podporuje přirozenou zář pleti.

Vitamín B3 jsem zatím nezkoušela, ale určitě mě velmi láká koncentrované práškové sérum Niacinamide od 100% Pure.

  • Také můžete vyzkoušet nejrůznější produkty s obsahem jílů nebo aktivního uhlí. Na trhu se dají jíly pořídit v čisté formě (zelený, bílý, marocký – vybíráme dle typu pleti), z kterých si následně můžete doma vyrobit masky či si pořídit rovnou vytvořenou a namíchanou od nějakého výrobce. Všechny druhy jílu mají na pleť blahodárné účinky. Pleť čistí do hloubky a stahují póry. Jsou bohaté na minerální látky, které pleti prospívají. Nezapomínejte však, že všechny jílové masky bychom měli na pleti neustále zvlhčovat (např. květovou vodou), aby při zaschnutí pleť nevysušovaly, nedehydratovaly a nepodráždily. 

Mou jílovou jedničkou je určitě italská značka Argital a její maska Argiltubo. Zároveň zbožňuji i jejich krémy s obsahem zeleného jílu. Vedle Argitalu musím zmínit i Linné čistič/masku na bázi jílu a dalších čistících složek.


🌸 Osobně bych se vyhnula veškerému domácímu mechanickému vymačkávání. Pokud chcete i tak mechanicky, pomocí přístroje póry vyčistit, svěřila bych svou pleť do rukou profesionálů. Ale i tak je důležité dát si pozor, abychom si nezadělali na další problémy v podobě rozšířených červených žilek a jizviček.


Hodně štěstí všem, které rozšířené póry a černé tečky trápí. Nezapomínejte na to, že pravidelná péče je klíčová. A taky na to, že kožní póry jsou přirozenou součástí pleti.

0 komentářů:

Okomentovat