úterý 22. listopadu 2022

Kompozice esenciálních olejů

Historie esenciálních olejů

Používání esenciálních olejů představovalo nedílnou součást tradice ve většině raných kultur. Nejznámější a nejbohatší informace o využívání aromatických materiálů pochází ze starověkého Egyptu. Papyrusové rukopisy odtud pocházející hovoří o jemných olejích a vonných látkách jako je kadidlo, cedr a myrha, které se používaly např. při balzamování, kdy oleje poskytly ošetření těla a ochranu duši zesnulého. Tato starověká kultura kladla velký důraz na péči o sebe a hygienu a pěstovala různé rostliny pro každodenní kosmetické použití, jako jsou tělové oleje a parfémy.

Mnoho starověkých čínských a indických civilizací začalo také zkoumat léčebné využití bylin a rostlin. Bylo zaznamenáno použití aromatických olejů v tradiční čínské a indické (ajurvédské) medicíně, které se obě zaměřují na holistické přístupy k lékařskému ošetření a emoční rovnováze. Mezi rostliny často používané v těchto léčebných postupech patří skořice, zázvor a santalové dřevo.


Co to jsou esenciální oleje?

Esenciální oleje jsou komplexní směsí rostlinných organických těkavých sloučenin. Biosyntéza těchto aromatických těkavých sloučenin probíhá na speciálních místech – zejména v siličných kanálcích či žláznatých trichomech, přítomných téměř ve všech částech rostliny, od listů nebo květů až po kořeny v závislosti na rodu rostliny. 

Silice jsou nerozpustné a nemísitelné s vodou. Jsou rozpustné v lipofilních (nepolárních) rozpouštědlech a mísí se s tuky. EO jsou extrahované z květů, listů, kůry, kořenů a dalších částí rostlin. Proč rostliny produkují tyto esenciální oleje? Chemické sloučeniny obsažené v silicích rostlině poskytují ochranu před infekcí, přitahují opylovače a chrání před predátory.

Deriváty terpenoidy a fenylpropanoidy jsou hlavními složkami obsaženými v esenciálních olejích. U většiny rostlin obsahují jejich silice v největší míře terpenoidy. Přítomnost derivátů fenylpropanoidů však dodává esenciálním olejům výraznou chuť, vůni a pikantnost. Tyto dvě základní skupiny sloučenin jsou odvozeny ze dvou různých drah z různých primárních metabolitů.



KOMPOZICE ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ

Esenciální oleje obsahují desítky složek odlišné chemické struktury. Jsou složeny z těkavých aromatických sloučenin, což jsou malé organické molekuly, které mají tendenci se měnit z kapalného skupenství do plynného skupenství při pokojové teplotě (vysoce těkavé látky). Každá taková složka má svou charakteristickou vůni a účinky na tělo.

Každý esenciální olej obvykle obsahuje několik stovek jednotlivých aromatických molekul, přičemž převážná většina je v množství nižší než 1 %. Tyto molekuly spolupracují jako kompletní synergická jednotka pro maximalizaci účinnosti oleje.

Většina těchto aromatických sloučenin je široce distribuována po celém rostlinném království. Např. limonen, linalool a pineny se nacházejí ve velkém množství esenciálních olejů, jen velmi málo EO neobsahuje žádnou z těchto složek. I když esenciální oleje obsahují mnoho různých druhů aromatických látek v různých poměrech, jedna nebo dvě složky často dominují.

Aromatické molekuly jsou tvořeny základními prvky: uhlíkem, vodíkem, kyslíkem, dusíkem..., a jelikož se jedná o organické látky, uhlíky tvoří uhlíkatý řetězec. Monoterpeny (10 uhlíků) a seskviterpeny (15 uhlíků) se vyskytují v esencích nejčastěji. 

  • Monoterpeny jsou opravdu velmi malé, lehké, vypařují se velmi rychle a jsou náchylnější na oxidaci.
  • Seskviterpeny mají větší struktury, jsou stabilnější a vypařují se pomaleji.

V rostlinách nalezneme zejména spoustu okysličených derivátů zmíněných skupin terpenů (jsou od nich odvozeny) – např. alkoholy, aldehydy, estery, ethery, ketony, fenoly...

Teď už však někteří ze zástupců těchto skupin sloučenin.

LIMONEN, PINEN, MYRCEN, FARNESOL, NERAL, LINALOOL, EUGENOL, LINALYL ACETATE, GERANIOL, THYMOL a spousta dalších. Každá tato látka má svou chemickou strukturu a specifické vlastnosti.


Někdy mohou mít esenciální oleje získané z botanicky identických rostlin výrazně odlišný soubor chemických složek a terapeutických účinků. To může být způsobeno různými podmínkami pěstování, umístěním, klimatem atd. Když k tomu dojde, jsou různé oleje klasifikovány jako chemotypy. Toxicita některých esenciálních olejů velmi závisí na chemotypu.

Tymián (Thymus vulgaris) je skvělým příkladem – tymián červený (tymián chemotyp Thymol) obsahuje více fenolů a tymián sladký (tymián chemotyp Linalool) obsahuje více alkoholů.

Existuje i spousta dalších faktorů ovlivňujících odchylky ve složeních: geografické umístění, povětrnostní podmínky, typ půdy a použité hnojivo. Dále také stáří rostliny a denní nebo roční doba, kdy se sklízí.


Zdroje článku:

0 komentářů:

Okomentovat