pondělí 17. ledna 2022

Okouzlující hydroláty z bulharských růží

Rosa Damascena. Rosa Alba. 

Dvě velmi si podobné odrůdy růží, kterými se budeme zabývat v následujícím článku. Prozkoumáme je zejména z hlediska zpracování květů destilací, díky které přichází na svět úžasné růžové hydroláty, využívající se ve více odvětvích. Ale hlavně se samozřejmě zaměříme na kosmetiku. Začneme však od úplného začátku, od květů růže. Celý tento článek je sepsán ve spolupráci s Verunkou ze SoZoLe Rose s.r.o., která se zejména růžím věnuje opravdu ve velkém. Rodinná firma SoZoLe Rose s.r.o. připravuje květové vody a esenciální oleje nejen z růží, ale i z jiných rostlin. Růže jsou však stěžejní část. Verunka je opravdová milovnice růží, do SoZoLe Rose s.r.o. vkládá opravdu celé srdce a spokojenost koncových zákazníků je pro ni prioritou. Byla velmi ochotná mi vysvětlit veškeré procesy, ukázat dokumentace k testování a spoustu dalšího. Je pohlcena vědou, stejně jako já, a proto i tento článek píšu s velkou radostí a vděčností, že si přitahuji do života stejně nalazené jedince, a tak krásné příležitosti. Děkuji. Teď už ale zpět k oněm krásným růžím.


Růže je nazývána královnou květin, která již od starověku je symbolem čisté lásky a vášně. Pojí se se spoustou historických mýtů a legend. Často je spojována s nejrůznějšími bohyněmi minulosti.


Růžové květové vody SoZoLe Rose s.r.o. jsou pěstovány v BIO kvalitě, pochází od nejlepšího pěstitele s vlastní certifikovanou bio produkcí katalogizovanou v Balkan Biocert a má certifikaci Food Grade (hydroláty v potravinářské kvalitě). Květy růž se sbírají ručně po východu slunce, kdy je na nich ještě ranní rosa, a jejich okvětní lístky obsahují nejvyšší množství éterického oleje (0,02-0,04 %, výjimečně až 0,09 %). Rozdíly v květových vodách je možné pozorovat v důsledku vlivu teploty, vlhkosti, péče s každou novou várkou. Jak tomu u přírodní kosmetiky již bývá. 

Pole růží se hnojí pouze organickým odpadem z růžovarny (speciální bio destilárny pouze na růže), který se mísí s kravským trusem z místní biofarmy. Nepoužívají se pesticidy, odpleveluje se ručně. Po nasbírání velkého množství květů, se pytle s růžemi transportují k destilaci. Destilovat se musí ihned, v co nejkratší době od sběru.


Co je to hydrolát, květová voda?

Hydrolát je hydrofilní (ve vodě rozpustná) surovina, která je produktem parní destilace květů růže. Do dnešních dnů je mnoha firmami připravován jako vedlejší produkt (odpadní produkt) destilací při získávání éterických olejů. Pro SoZoLe Rose s.r.o.  je hydrolát však primární produkt, na který jsou při destilaci zaměření, tudíž se připravuje jiným způsobem destilace, jak éterické oleje z růží. 

Destilace růží probíhá ve speciálních růžovarnách. V těchto destilárnách se destilují pouze růže, žádné jiné rostliny. Růžové květy jsou destilovány pomocí vodní páry, která přes ně prochází, je obohacena o účinné aromatické látky, a poté se kondenzuje na výsledný hydrolát.


Chemické složení a testování hydrolátů

Teď přichází na řadu má nejoblíbenější část – složení hydrolátů. 

Dle dokumentací, které mi byly Verunkou poskytnuty, je zcela zřejmé, že hydroláty obsahují zbytkové množství esenciálního oleje a ethyl alcoholu (ethanolu). Zbytkový esenciální olej je dle druhu růže tvořen různými poměry terpenů a dalších složek definující EO jako je geraniol, linalool, nerol, citronellol... všechny součásti a jejich množství jsou detekovány GC/MS analýzou (kombinace plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie). Velkým překvapením a zjištěním pro mě byl přirozený obsah ethyl alcoholu, který by částečně vysvětlovat delší trvanlivost kvalitní květových vod. Dále je také zkoumána hodnota pH, která se u růžovek SoZoLe Rose s.r.o. opravdu pohybuje v kyselejších oblastech

Testy jsou zaměřeny na mikrobiologii, obsah těžkých kovů a alergeny... asi si dokážete představit, jak jsem se při pročítání těchto listů roztékala nadšením a štěstím.


Damašská a bílá růže

Tradiční bulharská zákonem chráněná odrůda damašské růže (Rosa Damascena Mill nebo také Kazanlašská růže) se pěstuje ve 120 km dlouhém pásu tzv. růžového údolí, které se překrývá s údolím thráckých králů zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO. Její aromatické květy se přibližně během jednoho měsíce v roce postupně otevírají a celým údolím se nese její opojná vůně. Růžová voda SoZoLe Rose s.r.o. pochází nejen z organického zemědělství, ale i každý růžový keř na těchto polích je zapsán v registru pěstitelů této chráněné odrůdy. Její příbuzná bílá růže (Rosa Alba) je více ojedinělá odrůda, proto ji nevidíme v kosmetických složení a v podobě hydrolátů tak často. Je vzácná a její vůně velmi okouzlující.  


Hydrolát z růže damašské voní z prvopočátku velmi svěže, zemitě a až později přijdou na řadu sladší voňavé tóny. Kdežto bílá růže vás ihned překvapí sladkými tóny, a proto mě tak moc oslovila. Já sladší vůně prostě můžu. Z chemických analýz růžových hydrolátů vyplývá, že vůně je odlišná zejména kvůli jiným obsahům voňavých komponentů ve zbytkovém esenciálním oleji. Bílá růže má ve svém složení nižší množství citronellolu než růže damašská. A v důsledku toho má nasládlejší vůni. To jsou krásy přírody, že? Já opět koukám se spadenou bradou.


Kosmetické využití hydrolátů

Růžový hydrolát vyzkoušel už snad každý z nás. Dá se využít jako pomocník při čištění pleti (já ho třeba velmi ráda používám na ranní “čištění” pleti). Pleť tonizuje, podporuje její kyselé pH a napomáhá její hydrataci. Pokud jste kosmetičtí minimalisté, růžovou vodu můžete aplikovat na pleť před použitím jakéhokoliv oleje, másla (bezvodého produktu) a nahradit tak klasickou vodu, protože jak všichni určitě víte, bezvodé produkty se vždy aplikují na vlhkou pleť. Zároveň ji můžete využít i před použitím hydratačního produktu, např. hydratačního lehkého séra s kyselinou hyaluronovou. Krásně se s ní fixují minerální formy make-upů či pudry a takové růžové osvěžení během teplých dnů taky není k zahození. 

Růžová květová voda se dá používat i do vlasů, k jejich lepšímu rozčesávání (není to však náhrada kondicionéru) nebo přímo na vlasovou pokožku. Já ráda hydrolát aplikuji i před olejem na konečky vlasů. A jako neméně skvělé je použití po holení na zklidnění pokožky nebo opět před aplikací tělového oleje či másla. 

A pak se samozřejmě využívá i v obsáhlejších recepturách kosmetických produktů, např. jako náhrada klasické vody.


Co chceme číst ve složení, aby se jednalo opravdu o čistou růžovou květovou vodu?

Na trhu se můžete setkat s nemalým množstvím produktů pojmenovaných jako “růžová voda”. Pokud si chcete pořídit úplně čistý hydrolát z růže, najděte si INCI složení a hledejte v něm výraz “Rosa Damascena Flower Water”, v případě bílé růže “Rosa Alba Flower Water”. Často u čistých hydrolátů můžete ve složení objevit za těmito výrazy i součásti éterických olejů s hvězdičkou (např. geraniol*), že se jedná o přirozenou součást hydrolátu. To je také v pořádku. Avšak jakmile najdete v INCI další suroviny jako konzervanty, vodu, hydratační suroviny atd.…, tak už se nejedná o čistý hydrolát. 


Další využití růžových vod

Růžové hydroláty se používají i v rámci jemné aromaterapie. Mají celkově zklidňující účinky. Růže působí na srdeční čakru, rozšiřují ji, činí ji otevřenější a vnímavější. Vyrovnávají emoce a rozpouští bloky. Zklidňují přebytek ohně v organismu (energii pitty). Vyzývá k většímu prožívání lásky. Jsou velmi vhodné pro dětskou aromaterapii, když má dítě např. záchvat vzteku. 

V rámci kulinářství se může růžový hydrolát použít do smoothies a ovocných šťáv. Velmi chutný je i v moučnících v kombinaci s malinami, jahodami či borůvkami. Verunka mi také prozradila, že velmi dobře chutná v kombinaci se sladším vínem. To budu muset někdy vyzkoušet! Pár jejich ozkoušených receptů můžete najít zde. SoZoLe Rose s.r.o. pro tyto účely má větší bag-in-box balení. 


Děkuji všem, kteří jste dočetli do konce. Děkuji Verunce za čas, který mi věnovala. Můžete se těšit už brzy na soutěž o tyto krásné hydroláty!

Článek není sponzorovaný. Je psán v duchu zájmu o přírodu, přírodní produkty a vědu. Ať žijí nové zajímavé informace, krásné spolupráce a seberozvoj! ♥


Zdroje článku:
https://sozole.cz/blog/
Kniha hydrolaterapie - Lydia Bosson

0 komentářů:

Okomentovat