neděle 31. října 2021

Samoopalování, opalování a solárium

Někteří z nás se nechtějí ani po létě rozloučit s bronzovými tóny kůže, s krásným opálením, a proto saháme po nejrůznějších samoopalovacích produktech, které nám pomohou prodloužit opálení a dodají naší pleti barvu. Někteří jedinci sahají po opalovacích produktech celoročně, protože je více pigmentovaná kůže prostě baví. Je dokázáno, že lidé si přijdou dokonce i atraktivnější a vzhledově přitažlivější. A proto si dnes o samoopalovacích produktech napíšeme něco více. A podíváme se zejména na to, díky jakému procesu se takové falešné opálení na kůži zázračně objeví.

Samoopalovacích produktů existuje velká řada. Na trhu můžete najít ke koupi pleťové i tělové produkty. Vodičky, krémy, mlíčka i pěny. Všechny tyto produkty mají společnou nejméně jednu surovinu a tou je dihydroxyaceton (zkratka DHA). Ano, většina dostupných produktů obsahuje tento sacharid, který je zodpovědný za ztmavnutí pokožky. V produktech se ho nejčastěji používá 3-5 %, avšak některé konvenční produkty obsahují až 15 % objemu výrobku. Čím větší je koncentrace DHA v produktu, tím větší je výsledné „opálení“. S vyššími koncentracemi bohužel dochází k nechtěnému nerovnoměrnému samoopálení.


"Dihydroxyaceton je jednoduchý sacharid, konkrétně trióza. Nejčastěji se získává z rostlinných zdrojů jako je cukrová řepa a třtina a fermentací glycerinu. DHA je hygroskopický bílý krystalický prášek."


Při procesu samoopalování dochází k reakci mezi aplikovaným DHA a nejsvrchnější vrstvou kůže, konkrétně s odumírajícími buňkami. V kůži dochází k reakci aminokyselin (zejména arginin, lysin a histidin) s původně bezbarvým DHA za vzniku řady sloučenin melanoidinů podobných pigmentu melaninu. Malanoidiny absorbují vlnové délky světla, což má za následek zhnědnutí pokožky. Tato reakce se nazývá Maillardova reakce (stejný proces, který vede ke karamelizaci cukrů a zhnědnutí chleba). Falešné opálení nesmyje voda ani mýdlo. Zpravidla trvá několik dní a ztrácíme ho až následnou přirozenou exfoliací kůže.



Další surovinou, která je schopna takové pigmentace je sacharid erythrulóza. Její opalovací účinek je pozvolnější. Nepoužívá se však do produktů samotná, spíše do kombinace s DHA, protože jejich směs vytváří přirozenější opálení.

Dejte si však pozor na to, že falešné opálení nechrání pleť před UV paprsky, a pleť je až 24 hodin po aplikaci velmi náchylná na spálení. Jsou dokonce studie, které varují, že po aplikaci samoopalovacího produktu dochází k větší tvorbě volných radikálů v kůži. Proto jsou tyto výrobky často obohaceny o řadu antioxidantů. Nezapomínejte i po aplikaci samoopalováku chránit pleť ochranným krémem s SPF. Některé studie píšou i o částečném narušení produkce vitamínu D po použití produktu s DHA. Na druhou stranu je samoopálení velmi oblíbené u lidí, kteří chtějí maskovat vitiligo.


Opalování na slunci a opalování v soláriu

Většina z nás se před slunečními paprsky chrání, protože si je vědoma faktů ohledně jejich účinků na pleť. Sluneční paprsky dokážou pleť hezky natónovat, opálit, avšak i spálit, mohou způsobovat hyperpigmentaci, její předčasné stárnutí a bohužel však i další nehezké problémy. Na svědomí to všechno mají UV paprsky, které se uměle promítají i v soláriích. 

Více informací o přirozeném opalování najdete v této celé sekci článků.

Solárium je opalovací zařízení, které k pigmentaci kůže používá UV záření. Vyzařují téměř 6x silnější záření, jak letní sluneční paprsky v poledne. Neexistuje něco takového jako bezpečné opalování v soláriu. Zcela známý je fakt, že solária způsobují silné poškození kůže a mají vliv na vznik rakoviny kůže. Některé druhy solárií jsou v této době již zcela zakázány.

0 komentářů:

Okomentovat