pátek 18. června 2021

Barva kůže a mechanismus (hyper)pigmentace

Barva lidské kůže nabývá odstínů od nejtmavší po nejsvětlejší. Rozdílné barvy kůže jsou způsobeny změnou pigmentace, která závisí na genetice, expozici těla sluníčku, ale i na hormonech, pohlaví, věku a dalších faktorech.

Antropoložka Dr. Nina Jablonski mluví o tom, že odstíny lidské kůže jsou evoluční adaptace na měnící se intenzitu UV záření v různých částech světa. UV záření je nejintenzivnější podél rovníku a je nejslabší na pólech. V Africe převažuje tmavá pleť, protože lidé zde potřebují vysokou přirozenou ochrana pleti před UV paprsky. Proto se lidem z oblasti rovníku tvoří více pigmentu melaninu. Dále od rovníku je pleť méně tmavá. U těchto lidí se tvoří menší množství melaninu, aby se UVB paprsky dostaly do pleti a mohl se tvořit života důležitý vitamín D. Existuje jasná korelace mezi intenzitou UV záření a zeměpisnou šířkou.

Vlnové délky světla se odrážejí nebo absorbují pigmentem v kůži zvaným melanin. Melanin je syntetizován v organelách nazývaných melanosomy, které jsou produkovány buňkami melanocyty. Existují dva primární typy melaninu: feomelanin, který je červenožlutý a eumelanin, který je hnědočerný.

Eumelanin dokáže přirozeně absorbovat velkou škálu vlnových délek, zejména UV záření o vyšší energii. UV záření může poškodit biologické molekuly, včetně DNA. Když UV záření zasahuje eumelanin, pigment absorbuje záření a většinu přemění na tepelnou energie, což z něj činí účinný opalovací krém, který chrání před poškozením UV zářením. Feomelanin je méně účinný jako opalovací krém než eumelanin a může ve skutečnosti produkovat škodlivé molekuly známé jako volné radikály, když interaguje s UV zářením.

Barva pleti člověka je určena především poměrem eumelaninu k feomelaninu, celkovým množstvím produkovaného melaninu, počtem a velikostí melanosomů a způsobem jejich distribuce. Lidé s přirozeně tmavší kůží mají melanosomy, které jsou velké a naplněné eumelaninem. Lidé s přirozeně bledší pletí mají menší a méně melanosomů, které obsahují různá množství eumelaninu a světlejšího pigmentu feomelaninu. Jelikož je eumelanin nerozpustný, jeho účinky na ztmavnutí pokožky trvají relativně dlouho, ve srovnání s dočasným účinkem feomelaninu.

Vedle melaninu je důležité zmínit i hemoglobin a karoteny. Hemoglobin je červený pigment obsažený v krvi. Je viditelný na červenějších místech kůže, protože se krevní cévy přibližují k povrchu (např. rty) nebo v důsledku fyzického cvičení či při hněvu (v oblasti proudí více krve). Barvu kůže ovlivňují i další ne méně významné pigmenty.


Barevná typologie dle Fitzpatrickovy škály:

Typ I Extrémně světlá kůže, vždy se spálí, nikdy se neopaluje.
Typ II Světlá kůže, skoro pokaždé se spálí, někdy lehce opálená.
Typ III Střední kůže, někdy spálená, ale opaluje se.
Typ IV Olivová kůže, zřídka popálená, vždy opálená.
Typ V Středně pigmentovaná hnědá kůže, nikdy se nespálí, vždy se opaluje.
Typ VI Výrazně pigmentovaná černá kůže, nikdy se nespálí, vždy se opaluje.



MECHANISMUS (HYPER)PIGMENTACE

Velmi se zvyšuje poptávka po kosmetických produktech mající vliv na hyperpigmentaci kůže. Hyperpigmentace je charakterizována jako porucha tvorby či distribuce pigmentu (hyperaktivita melanocytů). Zejména ženy více trpí na větší pigmentaci kůže způsobenou UV zářením, ale i hormony, různými onemocněními a vlivem několika dalších faktorů. Na pleti tak můžou vznikat nejrůznější skvrnky, ale i větší skvrny a tmavší pigmentová ložiska. Nadměrná pigmentace má mnoho forem, nejrozšířenější je však pozánětlivá hyperpigmentace, melasma či stařecké skvrny. Melanocyty např. hrají svou roli při zánětlivých reakcích a díky zánětu produkují více pigmentu melaninu.  O jednotlivých druzích si povíme jindy.

K tvorbě melaninu (v procesu zvaném melanogeneze) je zcela obecně nutná přítomnost aminokyseliny tyrosinu a enzymu tyrosinázy v pleti. Tyrosináza je klíčovým enzymem v tvorbě kožních pigmentů.

Výchozí látkou pro syntézu melaninu je aminokyselina tyrosin (hydroxyfenylalanin), který se prostřednictvím tyrosinázy přes dihydroxyfenylalanin (DOPA) oxiduje na dopachinon. Po vytvoření dopachinonu dochází k rozdělení na dvě metabolické cesty. Při první cestě dochází postupnou přeměnou dopachinonu na cyklodopu, dopachrom a 5,6-dihydroxyindol k vytvoření tmavšího eumelaninu. Druhou metabolickou cestou dopachinonu přes cysteinyldopu vzniká světlejší feomelanin.



Jakmile dojde z nějakého důvodu k vyšší nerovnoměrné tvorbě melaninu v kůži, existuje několik variant, jak se nadměrné pigmentaci postavit. Produkty dnešní doby obsahují už několik aktivních účinných surovin, které se snaží předejít pigmentaci, snaží se inhibovat zejména enzym tyrosinázu, působí jako bělící činidla pomáhající redukovat již vzniklé skvrny, zvyšují rychlost epidermálního růstu či jsou alespoň nápomocné k "maskování" kožního problému.

Mezi takové produkty patří např. ochranné opalovací krémy, make-upy, pudry, produkty s obsahem vitamínu C, E, exfoliačních AHA kyselin, zeleného čaje, lékořice, kyseliny azelaové, bakuchiolu, extraktů z řas a spoustu dalších, o kterých si více napíšeme v budoucím článku.

V tomto článku zmiňují především nadměrnou tvorbu melaninu v kůži, ovšem existují i kožní onemocnění, která jsou charakterizována nižší či žádnou tvorbou melaninu (např. vitiligo - bílé skvrny na kůži). A i o těch si časem napíšeme.


Zdroje informací:

První ilustraci pro mě tvořila Denissa Ant.

0 komentářů:

Okomentovat