pátek 20. března 2020

AKNÉ ve spojitosti s mužskými a ženskými hormony

Většina článků mluví o spojitosti vzniku akné a hormony androgeny. Androgeny jsou mužské hormony, které se však v určitém množství tvoří i u žen ve vaječnících, nadledvinkách a tukových buňkách. Mezi nejvýznamnější androgeny patří hormon testosteron. Nebo taky androstenedion. Při vyšším množství testosteronu v těle se jeho nadbytek přeměňuje za pomoci enzymu 5-α reduktázy na hormon dihydrotestosteron (DHT), který je zodpovědný za nadměrnou produkci kožního mazu a spouští hyperkeratinizační procesy v pleti. Tímto dochází k ucpávání pórů, k zánětům, množení bakterií a vzniká akné. Celý proces vzniku akné však není závislý pouze na mužských hormonech androgenech... tak se podívejme na další souvislosti.  

"Testosteron je steroidní hormon ze skupiny androgenů. Řadí se mezi anabolické steroidy, je to mužský pohlavní hormon. Má vliv na růst a vývin mužských pohlavních orgánů, je zodpovědný za tvorbu svalů, růst vousů a ochlupení."

"Dihydrotestosteron je účinná aktivní forma hormonu testosteronu. Vzniká redukcí testosteronu za přítomnosti enzymu 5-α reduktázy."

Schéma vzniku a propojení zmíněných ženských a mužských hormonů + další hormony.


Zdroj: http://www.genetika-biologie.cz/pohlavni-hormony

Vedle mužských hormonů existují samozřejmě i hormony ženské. Mezi ty nejznámější patří progesteron (patří do skupiny progestinů) a estrogeny. Tyto hormony jsou zodpovědné především za regulaci menstruačního cyklu u žen. Každý má své úkoly a navzájem se ovlivňují, z části i doplňují. Jakmile dojde k nevyváženému poměru hormonů v těle (hormonální nerovnováze), ženy můžou začít mít problémy s PMS, nadýmáním, náladami, akné a mnoho dalším (tyto problémy se objevují při nedostatku progesteronu).  

"Estrogeny jsou skupina steroidů. Primárně představují ženské pohlavní hormony, ale v malé míře se vyskytují i v těle mužů. Tři hlavní druhy estrogenů jsou estradiol, estriol a estron. Všechny tři se syntetizují z androgenů díky určitým enzymům."

"Estradiol vzniká přeměnou z testosteronu a je dominantním hormonem pro dívky od první menstruace až po menopauzu. Estron vzniká přeměnou androstenedionu. Tento hormon se vylučuje především v době po menopauze."

"Progesteron je steroidní ženský pohlavní hormon. Je řazený mezi progestiny. Navozuje sekreční fázi menstruačního cyklu, podporuje růst děložní sliznice po ovulaci. Nedojde-li k oplodnění vajíčka, tvorba tohoto hormonu ustane a dojde k menstruačnímu krvácení."

Graf zobrazující průběh menstruačního cyklu v rámci bazální teploty a změn hormonů.

Zdroj: https://www.otehotnet.cz/je-telo-v-hormonalni-rovnovaze/

Video, které popisuje změny hormonů v těle ženy během menstruačního cyklu.


Hormon progesteron se začíná tvořit při ovulaci, doprovází nás druhou částí cyklu a připravuje tělo na těhotenství. Jeho množství v těle je zásadní, má totiž vliv na snížení stresu, reguluje cyklus a má velký vliv na vznik pupínků. Z jakého důvodu? Jak jsem již psala... za mastnou pleť, akné může z určité části hormon dihydrotestosteron. Aby se testosteron přeměnil na DHT, je zapotřebí enzymu 5-α reduktázy. Bez něj přeměna nemůže probíhat. No a progesteron umí tento enzym inhibovat. Jakmile je tedy v těle dostatek progesteronu, inhibuje enzym, nevzniká DHT a tím pádem se pleť tolik nemastí a neucpává. Úžasné, co říkáte?  

Progesteron je úžasný hormon, který se využívá na tolika místech v těle. Proto je potřeba ho mít dostatek. Hladina progesteronu je ovlivněna stresem, inzulínem, stravou, zdravým životním stylem a dalšími faktory. 

Nedostatek progesteronu máte pokud: nemenstruujete každý měsíc, vaše menstruace trvá 1-2 dny, máte velmi krátký cyklus (21 dní či méně) či berete hormonální antikoncepci (neovulujete), trpíte PCOS a další...  

Je to logické? Z těchto faktů lze vyčíst, že zdravá krásná pleť je závislá především na hladině progesteronu v těle.  


Příklad pro lepší pochopení: 
V pubertě dochází ke zvýšení androgenů (testosteronu) jak u žen, tak u mužů. To, se může projevit problematickou pletí s pupínky. U mužů se hladina stabilizuje, ale u žen je neustále proměnlivá. V tomto smyslu mluvíme u žen o změnách hormonů během měsíce (menstruační cyklus), těhotenství či menopauzy.
Např. před menstruací je hladina estrogenu a progesteronu u žen velmi nízká (a je možná při tomto období i vyšší hladina androgenů) -> tvoří se pupínky, pleť se více mastí.

Veškeré informace mám načtené z článků a knih. Porovnané a sepsané. Velmi doporučuji knihu Period Repair Manual. Myslím, že by si ji měla přečíst každá žena, aby věděla informace o svém  těle, cyklu, o principu hormonální antikoncepce, o hormonální nerovnováze a dalších ženských věcech.

0 komentářů:

Okomentovat