čtvrtek 16. ledna 2020

Teorie barev - barevné základy

VIDITELNÉ ZÁŘENÍ

Viditelné záření neboli světlo je část elektromagnetického záření, která je viditelná lidským okem. Každé záření spadá do určitého intervalu vlnových délek. Viditelné světlo se nachází v rozmezí 380-760 nm (toto rozmezí se může u jiných zdrojů malinko lišit). Delší vlnové délky pak tvoří infračervenou oblast a kratší vlnové délky oblast ultrafialovou, která hraje svou významnou při slunění. 

Při rozkladu viditelného záření hranolem, je paprsek světla rozdělen (dle vlnových délek) na několik základních barev, jejichž mícháním vzniká celé barevné spektrum. Tento jev je nazýván také jako disperze světla. Každý odstín barvy má pak určitou škálu vlnových délek, kde působí. Tato oblast je u všech případů stejná, nemění se.


BAREVNÉ ZÁKLADY

Jak již bylo zmíněno – paprsek světla se na hranolu rozdělí na 6 základních barev, ze kterých se poté skládá zbytek barevné škály. Hranol bílé světlo rozdělí podle jednotlivých vlnových délek. Na základě tohoto faktu bylo vymyšleno barevné kolo, které nám ukazuje primární, sekundární a terciální barvy.

Základ kola tvoří 3 barvy a to: červená, modrá a žlutá. Tyto barvy jsou barvami primárními, protože nejdou vytvořit kombinací jiných barev. Ostatní barvy jsou směsí těchto základních.

Modrá barva – nejsilnější barva, symbolizuje chlad
Červená barva – dodává plnost, symbolizuje teplo
Žlutá barva – má nejnižší sílu, je teplá i chladná

Sekundární barvy jsou odvozeny od směsi dvou primárních barev ve stejném poměru. 

Žlutá + červená = oranžová
Červená + modrá = fialová
Žlutá + modrá = zelená

Terciální barvy jsou směsi primární barvy se sekundární, která leží v barevném kole hned vedle ní, např. nažloutlá (žlutá přidána do hnědé).

Doplňkové/komplementární barvy jsou barvy, které jsou v barevném kole naproti sobě. Při smíchání doplňkových barev dostanete hnědou či černou. Když jsou vedle sebe, tak rozjasňují vzhled a vzájemně se posilují. Na obličeji je však nedávat úplně vedle sebe.

Analogické barvy jsou vedle sebe na barevném kole, spadají do stejné barevné “rodiny” a dobře se harmonizují. To je důvod, proč se vyrábí paletky očních stínů v analogických barvách. Tmavší barvy definují tvar očí, přidávají hloubku. Světlé barvy paletky doplňují světlé plochy.

Teplé barvy – žlutá, červená, oranžová

Studené barvy – modrá, fialová, zelená

Barvy se žlutým, oranžovým a červeným podtónem jsou také teplé. Oblasti obličeje zvýrazňují a upozorňují na ně. Studené barvy či barvy se studeným podtónem jsou uklidňující a potlačují oblasti, kam se aplikují.


Praxe např. BAREVNÉ KOREKTORY
Díky jejich použití dochází k potlačení barevné oblasti a zakrytí nedokonalostí. Využívají komplementárních barev (barvy, které jsou v barevném kole naproti sobě).

Modrý korektor - potlačení červené, nadměrně opálené pleti
Fialový korektor - žluté plochy, pigmentové skvrny
Žlutý korektor - kruhy pod očima
Zelený korektor - červené stopy a jizvy, pupínky, ...

0 komentářů:

Okomentovat