pátek 20. září 2019

Kosmetické složení INCI

Jeden z mých první větších snů byl, abych si vzala do ruky nějaký kosmetický výrobek, podívala se na jeho složení a věděla z něj všechno. Jak mi pomůže, jak mi uškodí. Zda se cena opravdu odvíjí od složení a podobně. V mých mladších náctiletých dnech jsem ale ze složení nevěděla vůbec nic. Hlouběji jsem se o něj začala zajímat až na vysoké škole, kde jsme řešili hlavně ty chemické konvenční výrobky. Později jsem ale všemu začala přicházet na kloub.

Zkratka INCI je odvozena z anglického International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. V češtině pak znamená Mezinárodní nomenklatura kosmetických přísad. Toto INCI (jednodušeji se tato zkratka dá označit jako "složení/ingredience") musí být uvedeno na každém kosmetickém výrobku na trhu (či musí být snadno dohledatelné). Je sestaveno z názvů ingrediencí, které jsou v produktu obsaženy. Některé ve větším, některé zase v menším množství. Většinou se jedná o chemické názvosloví, anglická či latinská slova. Kosmetické složky jsou v INCI poskládány podle jejich celkového obsahu ve výrobku. Na prvních místech jsou nejvíce zastoupené složky a na pozdějších ty méně zastoupené. Látky, jejichž množství tvoří méně jak 1 % obsahu produktu, jsou poskládány již náhodně. INCI je jednotné ve všech zemích celého světa.

Když si chceme pořídit např. výživný krém, tak je velmi důležité, aby jeho složení bylo opravdu pěkné a kvalitní. Na trhu je k sehnání bezpočet výrobků, které stojí několik stokorun, někdy i tisíce a složení (buďme upřímní) stojí za velké nic. Jeho výplň je tvořena převážně ropou a účinné látky nikde. Rozhodně tu ale nehodlám nějak hanit konvenční věci, i když je mi o hodně bližší ta přírodní kosmetika. Ráda bych však uvedla rozdíly ve složení té konvenční a přírodní kosmetiky. Obrázek si poté musí udělat každý sám.


Nejdříve bych zmínila to, že kosmetické výrobky (nejčastěji krémy, mlíčka) bývají nejčastěji v chemické podstatě emulze. Emulze je směs dvou kapalin, které nejdou většinou za normálních podmínek smísit nebo pouze částečně. Závisí na jejich hustotě a polaritě (polární kapalina se mísí s vodou, nepolární nemísí). Dle množství jednotlivých kapalin se emulze dělí na dvě skupiny: V/O - emulze voda v oleji a O/V - emulze olej ve vodě. Emulze olej ve vodě je např. u krémů častější, kvůli lepší vstřebatelnosti do pleti. Pro lepší smísení kapalin je potřeba produkty šlehat a přidávat do nich emulgátory. Důležité je taky vědět, že jakmile vzniká nějaký výrobek s obsahem vody, tak vždy musí být konzervován, protože ve vodě se mikroorganismům moc líbí. Nekonzervovaná kosmetika by se rychleji kazila a docházelo by k jejímu úplnému znehodnocení.

Vodnou fázi v emulzích tvoří nejčastěji voda, květové vody, glycerin a další polární látky. Složku olejovou pak tvoří např. rostlinné oleje a másla. U levnějších produktů přírodní kosmetiky i u té konvenční je častokrát složení vystaveno na trojici: voda, glycerin, alkohol. Jsou to velmi levné látky, které vyplní většinu obsahu výrobku. U konvenční kosmetiky sem spadají i ropné deriváty - minerální oleje a podobně. V INCI najdeme dále nejrůznější extrakty z rostlinek a stromů, živočišné složky, látky, které umožňují, aby se ostatní látky lépe vstřebávaly do pokožky, emulgátory, konzervanty, silikony a další užitečné/neužitečné složky.

Když se zaměřím nejdříve na konvenční kosmetiku, tak ta je nejčastěji složena z levnějších přísad - voda, glycerin, alkohol, ropné deriváty, silikony a až na konci složení bývají nějaké účinné látky v minimálním množství. Častokrát se mi stane i to, že ze složení nerozluštím, co některá látka vlastně znamená a jak vlastně působí na kůži. Je v ní spoustu PEGů, dimethiconů a dalších děsivých chemických názvů. Takový výrobek pak stojí několik stovek, nenáročný člověk je spokojený a kupuje si ho dále. Avšak co si budeme.. to složení opravdu není nic moc a zda odpovídá té ceně? Myslím si, že častokrát rozhodně ne. Zamyslete se nad tím.

Na druhou stranu tu máme přírodní kosmetiku. Ano, levnější a dostupnější výrobky mají taky jako základ "levná plnidla", avšak zde už nenajdeme nějaké zmiňované PEGy a silikony. Výrobek pak může být prohlašován za přírodní, stačit však bude opět jen nenáročnému uživateli. Kvalitní přírodní kosmetika může mít jako základ taky vodu, ale její obsah je dále tvořen i výživnými oleji a extrakty. Nejrůznějšími přírodními přísadami, které se snaží zpomalit stárnutí pokožky. Máme tu i látky, co bojují s pupínky. A to vše ve velmi pěkných koncentracích. Žádná stopová množství. Velmi často se poté stává, že ceny konvenčního i přírodního produktu se od sebe až tak neliší. Chceš však kosmetiku plnou účinných přírodních látek, které Tvé pleti prospějí nebo raději konvenční výrobek, v kterém je kde co a častokrát název složky ani nezvládneš rozluštit?

0 komentářů:

Okomentovat