neděle 9. června 2024

Z jakých důvodů vzniká akné?

Jak moc dobře již všichni víme, tak pupínky se mohou tvořit v důsledku vnitřních a vnějších faktorů. Vaše pokožka může být postižena hlubším akné, protože vnitřní stav Vašeho těla není úplně v rovnováze. Něco mu vadí, něco mu škodí a Vaše kůže Vám to dává najevo. Tento fakt beru jako dar, protože podle stavu mé kůže tak můžu poznat, zda je mé tělo uvnitř spokojené. Vím, že toto propojení může někdo brát velmi negativně, protože se pupínek často objeví při každé příležitosti, ale myslím si, že je báječné to vnímat z té druhé strany. Naše tělo je tak chytré, že nám dává jasně a viditelně najevo, že se necítí uvnitř v pořádku a kolikrát je toho právě kůže ten první velký ukazatel. A to se nemusíme bavit jen o akné, ale i o různých ekzematických kožních problémech. Pokud je naše pleť náchylná na akné, nejspíše už bude náchylná celý náš život. Ale nemusíme z toho opravdu dělat něco příšerného, ale brát stav pleti jako ukazatele, co se odehrává v nás samotných.

Když se na to podíváme z té vnější strany, tak i vnější péče o pleť může způsobovat pupínky. Můžeme se tu samozřejmě bavit o nedostatečné nebo naopak přehnané péči o pleť. O potenciálu různých surovin pleť ucpávat, avšak v tomto povídání bych se ráda podívala hlavně na to, jak mohou pupínky na pleti vznikat v důsledku jakéhokoliv podráždění. Proč akné vzniká, když začneme používat nové produkty. Jak to vše souvisí s kožní bariérou kůže a jak o pleť pečovat, aby k pupínkům kvůli kosmetické péči nedocházelo tak často a hlavně, aby nesetrvávaly. A my se tak nedostaly do začarovaného kruhu poškozené kožní bariéry a neustálého střídání produktů na problematickou pleť.


Jak poznáme, že se jedná o pupínky, které „lezou“ z hloubky našeho těla?

Tyto pupínky jsou většinou větších rozměrů, delší dobu se „klubou“ na povrch, trvá jim, než „dozrají“, dlouhou dobu se hojí a zůstávají po nich jizvy. Může se jednat o pupínky po celém obličeji nebo o pupínky, které se shlukují ve velkém počtu na určité oblasti obličeje/těla. Já měla dříve obličej celý posetý těchto pupínků, protože životní styl, strava, hormony a hlavně psychika. Toto jsou hlavní faktory, které tyto pupínky způsobují a v tento moment může být kosmetika nápomocná, ale musíme se hlavně zaměřit na své nitro. Vybalancovat všechny zmíněné oblasti, najít možné spouštěče a pořešit je.


Jak poznáme, že se jedná o pupínky způsobené vnějším prostředí a péčí?

Toto akné je většinou drobnější. Nemáte pocit, že Vám narůstá pod kůží něco moc velkého. Jedná se spíše o drobnější pupínky, které se vyskytují jednotlivě či se shlukují do většího počtu. Tyto pupínky mohou být způsobeny nedostatečnou péčí, ale i přehnanou péčí. Mohou je způsobovat komedogenní suroviny (nejen oleje a másla) nebo čištění kůže, podráždění kůže a následný zánět. O nedostatečné péči si můžete přečíst ze všech stran. O komedogenních surovinách jste už také nejspíše slyšeli a četli, ale nejméně rozebírané jsou stavy kůže, kdy se pupínky tvoří v důsledku podráždění a vzniku zánětu. V tomto případě se můžeme bavit o přečištění kůže, o přecitlivělost kůže na určité ingredience, o zařazení velmi aktivních ingrediencí, a hlavně o tom, jaký vliv má přečištění, podráždění, aktivní ingredience a podobně na již narušenou kožní bariéru kůže. Postupně si probereme všechny tyto oblasti.

V následujících odstavcích Vám rozeberu z mého pohledu hlavní příčiny vzniku akné v rámci kosmetické péče. Veškeré informace, co mě k tomuto napadají rozdělí, ale asi je Vám jasné, že tyto věci spoustu úzce souvisí, prolínají se a většinou je akné způsobeno kombinací těchto faktorů. Tudíž netrhejte žádné informace nějak výrazně z kontextu, ale berte to jako celek, protože jedno se odvíjí od druhého.


NEDOSTATEČNÁ ČI PŘEHNANĚ NEUVÁŽENÁ PÉČE O PLEŤ
Pod tímto bodem asi víte, co mám na mysli. Pleť nebude spokojená, pokud ji např. líčíte a večer lehnete do postele bez odlíčení a vyčištění make-upu. Nebude nadšená, když ráno vstanete a aplikujete na ni pouze olej. A večer po celém dni to samé. Na druhou stranu Vám nepoděkuje, pokud ji budete čistit silnými čističi nebo několikrát denně. Nebude se jí líbit, když na ni budete používat velké množství alkoholu ve snaze zbavit se veškerého toho mazu, případně pupínků. Peeling 3x do týdne, aby pleť byla jakože "opravdu čistá", taky není ideální. Jako ve všem, tak i ve skincare je potřeba balanc. Najít produkty a péči, která sedí právě té Vaší pleti. Pleť by neměla být po použití kosmetických produktů napjatá, vysušená, začervenalá a podrážděná. Pokud je, možná byste se měli nad svou péčí zamyslet a zvolit nějakou jemnější variantu péče o ní. Zda je Vaše kůže naopak už od pohledu nečistá a na péči moc nedbáte, tak byste se měli zamyslet, zda by nebylo fajn zařadit alespoň na začátek základní kroky v péči o pleť do svých dnů. Nedostatečná i přehnaná péče o pleť může způsobovat ucpané póry, černé tečky a pupínky. Avšak všeho s mírou, rozumem a láskou ke své pleti.


KOMEDOGENNÍ SUROVINY V KOSMETICE
Pod komedogenními ingrediencemi si většina z nás představí zejména rostlinné oleje a másla. Takový kokosový, olej z pšeničných klíčků, olivový a kakaové máslo. Toto jsou kosmetické suroviny, na které si hlavně lidé s potenciálem ucpávání pleti, budou dávat pozor a většinou je nebudou chtít ve svých produktech. Absolutně tomu rozumím. Důkladně studuji složení produktů a jelikož mám mastnější typ pleti náchylný k ucpávání, tak bych si nepořídila pleťový olej, který bude obsah pouze dříve zmíněné oleje nebo když je uvidím na prvních místech. Prostě se jim vyvaruji. Nesmíme však zapomenout, že každý jedinec reaguje jinak. Znám uživatele kosmetiky, které se hned ohází po kakaovém másle, avšak já i se svou mastnější pletí s ním v kosmetických formulacích nemám problém. A to ani když je na předních příčkách složení.

Druhou důležitou věcí, co bych chtěla zmínit je fakt, že nejen rostlinné oleje a másla mohou pleť ucpávat. Existují i jiné komedogenní ingredience, které nám na pleti udělají paseku. Můžeme se tu bavit o různých extraktech, emulgátorech, konzervantech. Takže nee vždy jsou na vině pouze rostlinné oleje a másla. Články píší např. i o potenciálu ucpání pleti složek jako jsou mé oblíbené extrakty z mořských řas. Mějte však na paměti, že tato záležitost je zcela individuální.

Komedogenní pro naši kůži nemusí být pouze pleťové pečující oleje a séra, ale i čisticí oleje, SPF produkty, make-upy. Zkrátka téměř jakýkoliv kosmetický produkt.


ČIŠTĚNÍ KŮŽE
Ucpané póry, černé tečky a pupínky mohou vznikat i v důsledku čištění pleti. K čištění pleti dochází zejména v moment, kdy zařadíte nové kosmetické produkty či se začnete o svou pleť starat více než jste se starali doposud. Začnete třeba pleť čistit a na chvíli se může stát, že se její stav zhorší. Nebo Vás již nějaké kožní problémy trápí, zařadíte nové produkty či vyměníte celou rutinu a stav Vaší pokožky se zhorší. Nejsem moc zastáncem toho, aby se toto pleti stávalo, ale vím, že se to děje, takže toto čištění tak nějak respektuji. Je to již známější fakt, takže někteří uživatelé s tím již počítají. Avšak chtěla bych Vás upozornit, že z mého pohledu by toto čištění pleti by nemělo trvat déle než měsíc... a to je opravdu pro mě hraniční doba, ale respektuji ji a chápu kvůli 4týdenní obnově kůže. Pokud by údajné čištění pleti (důvod tvorby pupínků může být úplně jiný) probíhalo delší dobu a stav se výrazně nelepšil, tak bych hledala už problém jinde a vyhodnotila to tak, že Vaše pleť potřebuje aktuálně úplně něco jiného.

Možná se ptáte, proč to tak mám. Proč nejsem úplným zastáncem tohoto přirozeného čištění pleti... Dívám se na tyto věci z mnoha úhlů a jak většina z vás ví, tak velmi řeším stav kožní bariéry. Většinou ji řeším jako první věc, protože vím, jak jednoduché je v dnešní době dospět k její nerovnováze a narušení. A teď se zamyslete nad tím, jak asi reaguje narušená kožní bariéra na nové, kolikrát i aktivnější produkty? Jak reaguje narušená kožní bariéra na nejrůznější zázračné aktivní ingredience? A vlastně i ta nenarušená... Pokračujte směle dále, protože po následujícím odstavci se na Vaše akné možná budete dívat úplně jinak.


AKNÉ V DŮSLEDKU PODRÁŽDĚNÍ KŮŽE
Jakmile má jedinec poškozenou kožní bariéru je možná reakce úplně na vše. Ano, opravdu si to myslím a ze zkušeností se mi to potvrzuje. Dříve jsem si např. říkala „Jak je možné, že ten produkt prostě pleti nesedí, když má tak krásné složení...?“ a podobně. V tento moment tu vůbec nejde o to, zda produkt má hezké složení. Zda je určený pro daný typ a stav pleti. Protože jakmile máme poškozenou kožní bariéru, tak naše kůže může reagovat opravdu na cokoliv a naším hlavním úkolem je ji opravit. A často tu nejde o dokonalé rutiny – pořádně čistit, hydratovat, vyživovat, SPF... Ale o velmi minimalistické rutiny z produktů, které naše pleť zvládne, na které nereaguje. Aby se ochranná vrstva zregenerovala. Důležité samozřejmě je, abychom ji podporovali i vnitřní výživou.

Kosmetické produkty nemusejí nutně obsahovat komedogenní ingredience, aby se Vaše pleť ucpávala. Produkty mohou obsahovat složky DRÁŽDIVÉ pro Vaši pleť, které vyvolávají zánět a následnou tvorbu nedokonalostí. A to bez ohledu na to, zda je Vaše kožní bariéra narušená či není.

Tak joo. Toto pro mě bylo před nějakou dobou velmi přelomové zjištění. Jakmile začnete používat nový produkt a objeví se pupínky, tak většina to vyhodnotí tak, že produkt pleti ucpává póry. Avšak neee moc lidí začne mluvit o tom, že produkt pleť podráždil a v důsledku toho vznikly na pleti pupínky. Jsou to dvě zcela odlišné věci. Vaše pleť takto může reagovat na nejrůznější složky kosmetiky od alkoholu, esenciálních olejů až po zázračné aktivní látky jako je vitamín C, kyselinky, retinoidy. Pokud je navíc Vaše bariéra poškozená, tak ta reakce pleti může být opravdu obrovská. V podstatě i normálně bezproblémová pleť se může absolutně osypat pupínky.

I absolutně zdravá pleť s kožní bariérou v perfektní formě může reagovat na určité kosmetické složky. A nemusí hned, ale v průběhu času, jakmile se podráždění „nastřádá“ a poté propukne ve formě pupínků. To je důvod, proč můžete na některé produkty či ingredience reagovat až s odstupem času. 

Já vím, jakmile jste si přečetli všechny tyto informace, tak Vám z toho může jít hlava kolem a vlastně nedokážete určit, proč akné máte. Proto je velmi důležité naučit se vnímat svou pleť a nečekat, že někdo udělá všechny práci za Vás. To Vy musíte cítit, co Vaší pleti dělá dobře a co nikoliv. A nedělat v tom kompromisy. Najděte ty správné produkty právě pro Vaši pleť, ať se spokojená a výjimečně září. Pokračování zase příště.

0 komentářů:

Okomentovat