sobota 10. února 2024

Peptidy v kosmetických produktech

Peptidy se staly velmi významnými kosmetickými složkami. Jsem přesvědčena, že jste o nich již slyšeli nebo četli, ale vlastně ani moc netušíte, co to ten „peptid“ je. Naprosto tomu rozumím. Není to často užívané slovo běžného smrtelníka. Přemýšlím, že i já jsem se s ním setkala pouze v rámci kosmetických produktů (když pominu školní výuku). 

"Peptid je chemická sloučenina organického původu, která vzniká spojením několika aminokyselin (AK) peptidovou vazbou. Všechny peptidy, kromě cyklických peptidů, mají na konci řetězce N-ukončení (aminovou skupinu) a C-ukončení (karboxylovou skupinu). Podle počtu peptidových vazeb se peptidy dělí na oligopeptidy (dipeptidy, tripeptidy, tetrapeptidy a další), polypeptidy a bílkoviny (100 a více AK)."

Co z této definice tedy hlavně vyplývá? Že peptid je molekula, která je složená z aminokyselin. A teď přichází další otázka. Co jsou to aminokyseliny? V chemickém jazyku je to obecně jakákoliv molekula obsahující karboxylovou (-COOH) a aminovou (-NH2) funkční skupinu. Aminokyseliny jsou základní stavební jednotky peptidů a když jich za sebou opravdu hodně, tak vzniká protein (bílkovina). Tento pojem už je pro vás známější, že? Především ve spojitosti s výživou těla.


Takže máme základní stavební jednotku aminokyselinu. Několik aminokyselin spojených peptidovou vazbou = peptidy, dlouhé řetězce aminokyselinových jednotek = proteiny.


Když se na toto téma podíváme ještě do větší hloubky, tak si vlastně můžeme zmínit i fakt, že zcela přirozeně naše kůže je tvořena aminokyselinami, peptidy i proteiny. Podívejme se třeba na takový kolagen, keratin, filaggrin, elastin... Všechny tyto látky tvoří naši kůži či vlasy. Pak tu máme přirozený zvlhčující faktor NMF, který je tvořen např. volnými aminokyselinami. Jakmile naše pleť vlivem věku či jiných faktorů začne stárnout, dochází k degradaci těchto struktur a vznikají tak jemné linky a vrásky. 

Peptidy vykazují různé biologické aktivity, jako jsou antioxidační, anti-aging, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, což z nich dělá ideální ingredience pro kosmetické přípravky. Tyto bioaktivní peptidy jsou klasifikovány do čtyř kategorií: signální peptidy, transportní peptidy, neurotransmiter-inhibiční a enzym-inhibiční peptidy.


SIGNÁLNÍ PEPTIDY jsou aktivní sloučeniny, které mohou předcházet stárnutí tím, že stimulují fibroblasty v pokožce, což vede ke zvýšené produkci kolagenu, elastinu, fibronektinu, glykosaminoglykanů a proteoglykanů. Mohou také působit jako růstové faktory, protože aktivují proteinkinázu C, což je hlavní faktor zodpovědný za buněčný růst a migraci buněk. Podporují hojení kůže a redukují výskyt již vzniklých jemných vrásek. Zpomalují degradaci struktur kůže.


TRANSPORTNÍ PEPTIDY mají schopnost vázat a transportovat prvky do kůže. Jsou velmi účinné např. při hojení ran. V této skupině mě velmi zaujal tripeptid mědi Cu-GHK (glycyl-L-histidyl-L-lysinu). Měď je nejen nezbytným stopovým prvkem pro hojení ran, ale také kofaktorem pro enzymy lysyloxidázu, superoxid dismutázu a tyrosinázu, které jsou důležité pro syntézu kolagenu, antioxidační vlastnosti kůže a melanogenezi. Tripeptid mědi Cu–GHK hraje roli v extracelulární matrix podporou tvorby kolagenu, elastinu, glykosaminoglykanu a syntéza proteoglykanů. To vede ke stimulaci buněčných regulačních molekul regenerace a hojení kůže. Zlepšuje elasticitu a vlhkost pokožky, vyhlazuje pleť zvýšením syntézy kolagenu, čímž se zmenšují mimické vrásky a jemné linie.


PEPTIDY INHIBUJÍCÍ NEUROTRANSMITERY nabízí významné účinky proti vráskám a podporují hydrataci kůže. Stimulují produkci strukturních proteinů a inhibují nadměrné množství melaninu (kožního barviva). Peptidy z této skupiny ovlivňují pohyb obličejových svalů. Působí např. i na uvolnění svalů zodpovědných za tvorbu mimických vrásek. Jsou považovány až jako neinvazivní botox.


PEPTIDY INHIBUJÍCÍ ENZYMY mohou přímo nebo nepřímo inhibovat enzymy, které rozkládají kolagen a další kožní proteiny. Narušují proces degradace. Často se proto používají jako suroviny proti stárnutí, zvlhčující pokožku a jako látky podporující růst vlasů. Některé peptidy jsou schopny inhibovat zánět, konkrétně zvýšením protizánětlivé aktivity. 


Nutné je poznamenat, že existují stovky různých peptidů, z nichž každý plní jedinečnou funkci. Některé typy peptidů jsou v kosmetických produktech více účinné a některé zase méně.


Jak mohou být tedy peptidy v kosmetice obecně nápomocné naší pleti?

  • Zpevní ji, zregenerují a vyhladí.
  • Sníží výskyt jemných linek a vrásek.
  • Zrelaxují obličejové svaly.
  • Rozjasní ji a redukují její barevné nedokonalosti.
  • Významně podpoří hydrataci.

Jelikož se blížím ke konci článku, tak tu pro vás mám pár produktů, které peptidy obsahují. Avšak pouze je zmíním, protože kdybych měla o každém sepisovat další info, tak je tento článek o moc delší. Takže jen takový nástřel přírodních produktů, co byste mohli omrknout. Je dobré brát v potaz, že některé peptidy jsou získávány určitými speciálními metodami z přírody a spousta z nich je vyrobena synteticky. To však neznamená, že jsou automaticky špatné.



Tři důležité poznámky na závěr.

Spousta peptidových kosmetických produktů je určena na den i noc. Z mého pohledu bych je však více směřovala do večerní rutiny, aby je pleť při noční regeneraci dokázala využít na maximum.

Peptidy mohou ztratit své vlastnosti při velmi nízkém pH. Nekombinujte je proto např. s produkty obsahující kyseliny či vitamín C – kyselinu askorbovou. To by byla velká škoda.

V některých článcích jsem se dočetla o tom, že jedinci s citlivou kůží by měli být opatrní s množstvím aplikovaných produktů s peptidy. Může se při použití většího množství dostavit lehké svědění, zarudnutí. Nejspíše bude záležet i na použitém peptidovém zástupci.

Tato tvrzení však nemám potvrzena studiemi. Pouze info ze zahraničních článků.



0 komentářů:

Okomentovat