úterý 15. září 2020

O ženách, hormonech a akné

Přemýšlím, kde tak začít. Toto téma je opravdu velké.

Jak už jsem zmiňovala v prvním článku o hormonech a taky na Instagramu... 

Žena, která nepodléhá hormonální antikoncepci, se během svého měsíčního cyklu setkává s několika fázemi. Jsou od sebe odlišné, ale jedna na druhou velmi hezky a srozumitelně navazují a obohacují se navzájem. Během nich dochází k nejrůznějším fyzickým a psychickým změnám. Co se týká psychiky, tak např. já samotná si procházím několika vlnami. V období menstruace jsem dost uzavřená, vše odkývám a jsem ráda, že jsem ráda. S folikulární fází ve mně přibývá energie, které mám často na rozdávání. Ovulace s sebou přináší Matku pečovatelku a luteální fáze Čarodějky zase citlivou, občas dost podrážděnou ženu, která je ale šíleně kreativní a moc ráda uklízí a dělá si ve všem pořádek. Myslím si, že většina žen, které vnímají svůj cyklus, to mají dost podobně. A je to přirozené. O jednotlivých fázích cyklu si můžete více přečíst v tomto článku.

Co se týká fyzických projevů, tak i ty jsou na dlouhé povídání. Již jsem vám psala o změnách hormonů v těle ženy a s tím spojené změny pleti. Někdy je více citlivá, někdy je ve skvělé formě, často se více mastí a tvoří se na ni nedokonalosti v podobě pupínků. A ne v podobě malých pupínků, ale vznikají i nejrůznější podkožní útvary, které opravdu bolí. Občas se jedná o 2-3 pupínky, v horších případech však můžou vyjít na povrch i velká ložiska nehezkého akné. A abych byla upřímná, tato ložiska se nemusí utvářet pouze ve fázi před menstruací, ale během celého cyklu. V tento moment už bychom se měly jako ženy podívat na naše hormonální zdraví.


Nechci tu vypisovat dlouhé odstavce jednotlivých problémů (to raději nechám na jiných odbornících), ale chci vám tu předat tu informaci, že nemusí jít o jídlo, o stres, ale může jít o úplně jiný problém (ve většině případů je však vše dokonale provázané). Vždy, když žena má v mladším věku, a o to více ve starším věku aknózní pleť, tak by se měla zajímat o svou hormonální rovnováhu. Akné se může tvořit z důvodů jako jsou nadbytky či deficity potřebných hormonů. Může se jednat o akné po vysazení hormonální antikoncepce; o akné, které je spojené s ženskými problémy jako je premenstruační syndrom (a jeho těžší formy), polycyklický ovariální syndrom, endometrióza a podobně. Když píšu tyto věty, tak se usmívám nad tím, že řeším nedokonalosti pleti. Ale! Pleť je velmi dobrý ukazatel našeho vnitřního zdraví. Odrazí se na ní téměř všechno, s čím není tělo spokojeno. 

Doufám, že je vám taky jasné, že tyto problémy se zdravím nemají akné jako jediný příznak. Často jsou doprovázeny spoustou a spoustou dalších komplikací jako je třeba silná/slabá/nepravidelná a podobně menstruace, bolesti hlavy, vyčerpanost a únava, problémy nejen s pletí, ale i s vlasy a jinými částmi těla. A spoustu dalšího. Co jsem se kde dočetla, tak většina medicíny toto ještě neustále řeší hormonálními pilulkami. Jde to ale i jinak. Slyšela jsem a četla spoustu příběhů žen, které se začaly starat naplno o své tělo a vypořádaly se s většinou problémů. Spousta uvědomělejších doktorek píše o pacientkách, které to zvládly. Takže zda potkalo něco takového i vás, tak vím, že to půjde! Naděje umírá poslední ♥.

Nebudu do těchto témat zabíhat více, ale ráda bych vám doporučila knihy, které mě v této oblasti nesmírně obohatily. Jsou velmi nápomocné.

🧡 Lara Briden a její kniha PERIOD REPAIR MANUAL
🧡 Dr. Jolene Brighten a její kniha BEYOND THE PILL
🧡 Dr. Terry Loong a její kniha THE HORMONAL ACNE SOLUTION

Později se vám v příspěvcích a v článcích ještě zmíním o pár osvědčených tipů (co se týká stravy, doplňků, atd...). A nebojte, toto téma vždy moc ráda nakousnu!

0 komentářů:

Okomentovat