úterý 18. února 2020

Mastné kyseliny a jejich účinky na pleť

Dnešní téma bude velké. Spousta z nás využívá při péči o pleť rostlinných olejů a másel, ale pojďme se na ně podívat více do hloubky. První hlubší článek na téma rostlinných olejů a másel najdete ZDE. A dnes přicházím s tématem mastných kyselin, z kterých jsou oleje a másla složené, a jejich vlivem na pleť. Budu se zmiňovat o jednotlivých mastných kyselinách, ale i o komedonicitě, která je s nimi úzce spjatá. První obecnější článek o komedonicitě si můžete přečíst ZDE.

Začnu od začátku. Rychle velmi zjednodušeně zopakuji, že oleje a másla jsou z největší části tvořeny mastnými kyselinami. Tvoří jejich základ a od nich se odvíjí vlastnosti olejů a másel. A proto bych část z nich ráda vyjmenovala a popsala. 

KYSELINA OLEJOVÁ (Oleic Acid)
Kyselina olejová je vyšší mononenasycená mastná kyselina (ve své struktuře má jednu dvojnou vazbu), která je obsažena v nejrůznějších rostlinných i živočišných tucích. Jedná se o omega-9 nenasycenou mastnou kyselinu. V pleti utěsňuje vlhkost, léčí zanícenou a podrážděnou pokožku. Oleje s jejím vyšším obsahem jsou mastnější a komedogenní, proto jsou více vhodné na suchou a citlivou pleť. 

Oleje s větším obsahem kyseliny olejové: mandlový, meruňkový, avokádový, lískový, … 

KYSELINA LINOLOVÁ (Linoleic Acid)
Kyselina linolová patří do skupiny esenciálních omega-6 mastných kyselin. Jedná se o vyšší nenasycenou kyselinu s dvěma dvojnými vazbami. Nachází se v tucích buněčných membrán. Oleje s vyšším obsahem kyseliny linolové jsou lehčí, vstřebávají se do pokožky a nezanechávají mastný film na povrchu. Kvůli tomuto faktu může dojít po delší době používání k vysychání kůže (sušší typ, nedostatečné uzamčení vlhkosti v pleti). Oleje s jejím obsahem jsou doporučovány při léčbě akné, protože studie ukazují, že právě problematická aknózní pleť má této kyseliny nedostatek. Kyselina linolová je vhodná pro normální, spíše mastnější typ pleti. 

Oleje s větším obsahem kyseliny linolové: černuchový, pupalkový, hroznový, malinový, …


KYSELINA ALFA-LINOLENOVÁ (Alpha Linolenic Acid) - ALA
Kyselina alfa-linolenová je esenciální omega-3 mastná kyselina. Ve své struktuře má tři dvojné vazby. Její stupeň komedonicity je 3-4, tudíž je nevhodná pro pleť, která je náchylná k ucpávání. U suché a citlivé pleti tvoří hlavně ochrannou bariéru a zabraňuje ztrátě vlhkosti v pleti. Nachází se ve lněném, dýňovém a sójovém oleji.

KYSELINA ARACHIDONOVÁ (Arachidic Acid) - ARA
Kyselina arachidová patří mezi nenasycené mastné kyseliny se čtyřmi dvojnými vazbami. Jedná se o omega-6 kyselinu. Její stupeň komedonicity je 1, tudíž je vhodná na mastnější, aknózní pleť. Vyskytuje se např. v arašídovém oleji a kakaovém másle.

KYSELINA BEHENOVÁ (Behenic Acid)
Kyselina behenová je nasycená mastná kyselina (ve své struktuře nemá dvojnou vazbu). Nejvýznamnější zastoupení má v moringovém oleji. Její komedonicita je 0-2. Má velký vliv na regeneraci a celkovou ochranu pleti. 

KYSELINA KAPRINOVÁ (Capric nebo taky Decanoic Acid)
Kyselina kaprinová je, stejně jako kyselina behenová, nasycená mastná kyselina, která má komedonicitu 2. Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Nalezneme ji především v kokosovém a palmojádrovém oleji.

KYSELINA KAPRYLOVÁ (Caprylic nebo taky Octanoic Acid)
Kyselina kaprylová, systematickým názvem kyselina oktanová, je nasycená mastná kyselina s osmi atomy uhlíku. Stupeň komedonicity je roven 2. Má také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Nachází se v kokosovém oleji

KYSELINA EIKOSENOVÁ (Eicosenoic Acid)
Jedná se o nenasycenou omega-9 mastnou kyselinu s jednou dvojnou vazbou. Její komedonicita je rovna 2. Kyselina zvyšuje vstřebávání ostatních složek do pleti. Vyskytuje se např. v jojobovém oleji.

KYSELINA ERUKOVÁ (Erucic Acid)
Kyselina eruková je mononenasycená omega-9 mastná kyselina a její stupeň komedonicity je neznámý. Oleje s jejím vyšším obsahem vytváří hladký pocit na pokožce. Najdeme ji v brokolicovém a jojobovém oleji.

KYSELINA GAMA-LINOLENOVÁ (Gamma Linolenic Acid) - GLA
Kyselina gama-linolenová patří mezi omega-6 mastné kyseliny a ve své struktuře má tři dvojné vazby. Její komedonicita je taktéž neznámá. Kyselina regeneruje pokožku a redukuje záněty. Nalezneme ji např. v brutnákovém, pupalkovém a konopném oleji

KYSELINA LAUROVÁ (Lauric Acid)
Kyselina laurová je nasycená mastná kyselina, která tvoří hlavní složku palmojádrového a kokosového oleje. Její stupeň komedonicity je vysoký 3-4. Má antibakteriální účinky. Pro zajímavost - z kyseliny laurové jsou vyráběny tenzidy používané v konvenčních šamponech a tekutých mýdlech.

Struktury vybraných nasycených mastných kyselin


KYSELINA MYRISTOVÁ (Myristic Acid)
Kyselina myristová je nasycená mastná kyselina s komedonicitou 3. Nachází se v kokosovém, palmojádrovém a babasu oleji. Vyskytuje se i v muškátovém oříšku, podle kterého je pojmenovaná (latinský název pro muškátový oříšek Myristica fragrans).

KYSELINA PALMITOVÁ (Palmitic Acid) 
Kyselina palmitová je nasycená vyšší mastná kyselina, která se nachází v palmovém, neemovém, makadamiovém a baobabovém oleji. Má zejména bariérové a regenerační schopnosti a stupeň komedonicity je roven 2. Na suchou a podrážděnou pokožku působí zklidňujícími účinky.

KYSELINA PALMITOOLEJOVÁ (Palmitoleic Acid)
Kyselina palmitolejová je mononenasycená mastná kyselina (přesněji kyselina omega-7) s neznámou komedonicitou. Má regenerační a hojivé účinky. Vyskytuje se hlavně v makadamiovém oleji a rakytníku.

KYSELINA PUNIKOVÁ (Punicic nebo taky Trichosanic Acid)
Kyselina puniková je nenasycená vyšší mastná kyselina se třemi dvojnými vazbami. Je chemicky podobná kyselině linolové, a proto má stupeň komedonicity 0-1. Jedná se o omega-5 mastnou kyselinu, která má velmi silné anti-age účinky. Je obsažena např. v oleji z granátového jablka – tvoří až 65 % ze všech obsažených mastných kyselin. 

KYSELINA RICINOLEJOVÁ (Ricinoleic Acid)
Kyselina ricinolejová je nenasycená omega-9 mastná kyselina. Tato kyselina je hlavní složkou ricinového oleje (tvoří až 90 % mastných kyselin). Stupeň komedonicity je 1, tudíž je vhodná i na aknózní pleť. Má antibakteriální, detoxikační a čistící účinky. 

KYSELINA STEAROVÁ (Stearic Acid)
Kyselina stearová je nasycená mastná kyselina s hodnotou komedonicity 2. Má vysokou schopnost zadržovat v pleti vodu. Najdeme ji v kakaovém a bambuckém másle, dále v kokosovém a neemovém oleji.

Vyčerpávající, já vím. Rozbory jednotlivých vybraných olejů a jejich vlastnosti zase příště.

Při psaní tohoto článku mi byly nápomocné tyto weby:
www.holistichealthherbalist.com
www.healthyskinglows.com

0 komentářů:

Okomentovat