úterý 18. února 2020

Mastné kyseliny a jejich účinky na pleť

Dnešní téma bude velké. Spousta z nás využívá při péči o pleť rostlinných olejů a másel, ale pojďme se na ně podívat více do hloubky. První hlubší článek na téma rostlinných olejů a másel najdete ZDE. A dnes přicházím s tématem mastných kyselin, z kterých jsou oleje a másla složené, a jejich vlivem na pleť. Budu se zmiňovat o jednotlivých mastných kyselinách, ale i o komedonicitě, která je s nimi úzce spjatá. První obecnější článek o komedogenitě si můžete přečíst ZDE.

Začnu od začátku. Rychle velmi zjednodušeně zopakuji, že oleje a másla jsou z největší části tvořeny mastnými kyselinami. Tvoří jejich základ a od nich se odvíjí vlastnosti olejů a másel. A proto bych část z nich ráda vyjmenovala a popsala. 

KYSELINA OLEJOVÁ (Oleic Acid)
Kyselina olejová je vyšší mononenasycená mastná kyselina (ve své struktuře má jednu dvojnou vazbu), která je obsažena v nejrůznějších rostlinných i živočišných tucích. Jedná se o omega-9 nenasycenou mastnou kyselinu. V pleti utěsňuje vlhkost, léčí zanícenou a podrážděnou pokožku. Oleje s jejím vyšším obsahem jsou mastnější a komedogenní, proto jsou více vhodné na suchou citlivou pleť.

Oleje s větším obsahem kyseliny olejové: mandlový, meruňkový, avokádový, lískový, … 

KYSELINA LINOLOVÁ (Linoleic Acid)
Kyselina linolová patří do skupiny esenciálních omega-6 mastných kyselin. Jedná se o vyšší nenasycenou kyselinu s dvěma dvojnými vazbami. Nachází se v tucích buněčných membrán. Oleje s vyšším obsahem kyseliny linolové jsou lehčí, vstřebávají se do pokožky a nezanechávají mastný film na povrchu. Kvůli tomuto faktu může dojít po delší době používání k vysychání kůže (sušší typ, nedostatečné uzamčení vlhkosti v pleti). Oleje s jejím obsahem jsou doporučovány při léčbě akné mastné pleti, protože studie ukazují, že právě problematická mastná aknózní pleť má této kyseliny nedostatek. Kyselina linolová je vhodná pro normální, spíše mastnější typ pleti. 

Oleje s větším obsahem kyseliny linolové: černuchový, pupalkový, hroznový, malinový, …


KYSELINA ALFA-LINOLENOVÁ (Alpha Linolenic Acid) - ALA
Kyselina alfa-linolenová je esenciální omega-3 mastná kyselina. Ve své struktuře má tři dvojné vazby. Její stupeň komedogenity je 3-4, tudíž je nevhodná pro pleť, která je náchylná k ucpávání. U suché citlivé pleti tvoří hlavně ochrannou bariéru a zabraňuje ztrátě vlhkosti v pleti. Nachází se ve lněném, dýňovém a sójovém oleji.

KYSELINA ARACHIDONOVÁ (Arachidic Acid) - ARA
Kyselina arachidová patří mezi nenasycené mastné kyseliny se čtyřmi dvojnými vazbami. Jedná se o omega-6 kyselinu. Její stupeň komedogenity je 1, tudíž je vhodná na mastnější, aknózní pleť. Vyskytuje se např. v arašídovém oleji a kakaovém másle.

KYSELINA BEHENOVÁ (Behenic Acid)
Kyselina behenová je nasycená mastná kyselina (ve své struktuře nemá dvojnou vazbu). Nejvýznamnější zastoupení má v moringovém oleji. Její komedogenita je 0-2. Má velký vliv na regeneraci a celkovou ochranu pleti. 

KYSELINA KAPRINOVÁ (Capric nebo taky Decanoic Acid)
Kyselina kaprinová je, stejně jako kyselina behenová, nasycená mastná kyselina, která má komedogenitu 2. Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Nalezneme ji především v kokosovém a palmojádrovém oleji.

KYSELINA KAPRYLOVÁ (Caprylic nebo taky Octanoic Acid)
Kyselina kaprylová, systematickým názvem kyselina oktanová, je nasycená mastná kyselina s osmi atomy uhlíku. Stupeň komedogenity je roven 2. Má také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Nachází se v kokosovém oleji

KYSELINA EIKOSENOVÁ (Eicosenoic Acid)
Jedná se o nenasycenou omega-9 mastnou kyselinu s jednou dvojnou vazbou. Její komedogenita je rovna 2. Kyselina zvyšuje vstřebávání ostatních složek do pleti. Vyskytuje se např. v jojobovém oleji.

KYSELINA ERUKOVÁ (Erucic Acid)
Kyselina eruková je mononenasycená omega-9 mastná kyselina a její stupeň komedogenity je neznámý. Oleje s jejím vyšším obsahem vytváří hladký pocit na pokožce. Najdeme ji v brokolicovém a jojobovém oleji.

KYSELINA GAMA-LINOLENOVÁ (Gamma Linolenic Acid) - GLA
Kyselina gama-linolenová patří mezi omega-6 mastné kyseliny a ve své struktuře má tři dvojné vazby. Její komedogenita je taktéž neznámá. Kyselina regeneruje pokožku a redukuje záněty. Nalezneme ji např. v brutnákovém, pupalkovém a konopném oleji

KYSELINA LAUROVÁ (Lauric Acid)
Kyselina laurová je nasycená mastná kyselina, která tvoří hlavní složku palmojádrového a kokosového oleje. Její stupeň komedogenity je vysoký 3-4. Má antibakteriální účinky. Pro zajímavost - z kyseliny laurové jsou vyráběny tenzidy používané v konvenčních šamponech a tekutých mýdlech.

Struktury vybraných nasycených mastných kyselin


KYSELINA MYRISTOVÁ (Myristic Acid)
Kyselina myristová je nasycená mastná kyselina s komedogenitou 3. Nachází se v kokosovém, palmojádrovém a babasu oleji. Vyskytuje se i v muškátovém oříšku, podle kterého je pojmenovaná (latinský název pro muškátový oříšek Myristica fragrans).

KYSELINA PALMITOVÁ (Palmitic Acid) 
Kyselina palmitová je nasycená vyšší mastná kyselina, která se nachází v palmovém, neemovém, makadamiovém a baobabovém oleji. Má zejména bariérové a regenerační schopnosti a stupeň komedogenity je roven 2. Na suchou a podrážděnou pokožku působí zklidňujícími účinky.

KYSELINA PALMITOOLEJOVÁ (Palmitoleic Acid)
Kyselina palmitolejová je mononenasycená mastná kyselina (přesněji kyselina omega-7) s neznámou komedogenitou. Má regenerační a hojivé účinky. Vyskytuje se hlavně v makadamiovém oleji a rakytníku.

KYSELINA PUNIKOVÁ (Punicic nebo taky Trichosanic Acid)
Kyselina puniková je nenasycená vyšší mastná kyselina se třemi dvojnými vazbami. Je chemicky podobná kyselině linolové, a proto má stupeň komedogenity 0-1. Jedná se o omega-5 mastnou kyselinu, která má velmi silné anti-age účinky. Je obsažena např. v oleji z granátového jablka – tvoří až 65 % ze všech obsažených mastných kyselin. 

KYSELINA RICINOLEJOVÁ (Ricinoleic Acid)
Kyselina ricinolejová je nenasycená omega-9 mastná kyselina. Tato kyselina je hlavní složkou ricinového oleje (tvoří až 90 % mastných kyselin). Stupeň komedogenity je 1, tudíž je vhodná i na aknózní pleť. Má antibakteriální, detoxikační a čistící účinky. 

KYSELINA STEAROVÁ (Stearic Acid)
Kyselina stearová je nasycená mastná kyselina s hodnotou komedogenity 2. Má vysokou schopnost zadržovat v pleti vodu. Najdeme ji v kakaovém a bambuckém másle, dále v kokosovém a neemovém oleji.

Vyčerpávající, já vím. Rozbory jednotlivých vybraných olejů a jejich vlastnosti zase příště.

Při psaní tohoto článku mi byly nápomocné tyto weby:
www.holistichealthherbalist.com
www.healthyskinglows.com

0 komentářů:

Okomentovat