středa 23. října 2019

Rostlinné oleje a tuky

Rostlinné oleje a tuky jsou převážně jednoduché lipidy složené z vyšších mastných karboxylových kyselin a trojsytného alkoholu glycerolu. Tento alkohol má tři funkční hydroxylové skupiny (-OH). Oleje a tuky mají hydrofobní charakter (tzn. že se “bojí vody”).  Lze je nazývat i látkami lipoidními či lipofilními (“mají rády lipidy”), nebo také nepolárními, což jsou látky, které nejsou rozpustné ve vodě. Rozpouští se v nepolárních rozpouštědlech.

Jinak řečeno je olej směs hlavně triacylglycerolů (triglyceridů). Do "olejové" směsi pak patří i diacylglyceroly a monoacylglyceroly, které taktéž vznikly reakcí glycerolu a mastných kyselin a lipoidní látky, což jsou látky rozpustné v tucích, např. vitamín E, karotenoidy. V závislosti na fyzikálních vlastnostech acylglycerolů existuje skupina pevných sloučenin (tuky) a kapalných sloučenin (oleje). Tuky mají ve své molekule navázané spíše nasycené mastné kyseliny a oleje nenasycené mastné kyseliny. 

Chemický vznik triacylglycerolu (esterifikace):


Při vzniku diacylglyceroly glycerol reaguje pouze se dvěma karboxylovými kyselinami a podobně.

MASTNÉ KYSELINY jsou mnohouhlíkaté karboxylové kyseliny s jednou funkční skupinou -COOH. Patří mezi ně např. kyselina palmitová, stearová či olejová.

Můžeme je dělit do dvou velkých skupin:
1) nasycené mastné kyseliny - patří sem kyseliny, které mají ve své struktuře pouze jednoduché vazby. Obecně jsou stabilnější, mají vysokou teplotu tání a nežluknou (neoxidují) tak snadno.
2) nenasycené mastné kyseliny - patří sem kyseliny, které mají jednu či více dvojných vazeb ve své molekule. Tyto dvojné vazby jsou pak náchylné na oxidaci, jsou méně stabilní.

GLYCEROL se jinak používá v pleťové kosmetice a mýdlech jako hydratační složka. Avšak je důležité si všímat jeho množství ve výrobku. Může mít i negativnější účinky na naši kůži, např. ji při dlouhodobějším používání ve vyšších dávkách vysušovat.

ŽLUKNUTÍ OLEJŮ A TUKŮ

Žluknutí je proces oxidace dvojných vazeb nenasycených mastných kyselin vzdušným kyslíkem. Při žluknutí vznikají nižší karboxylové kyseliny, např. kyselina máselná, aldehydy a ketony, díky nimž vzniká nehezká vůně a chuť. Poté dochází k znehodnocení oleje či másla. 
Chemický proces oxidačního žluknutí spočívá v adici molekuly kyslíku O2 na dvojnou vazbu mastné kyseliny, při které vzniká na chvíli peroxid. Ten se poté štěpí na sloučeniny s koncovou aldehydovou skupinou. 
Tekuté oleje jsou k oxidaci náchylnější. Oxidaci navíc podporuje UV záření, teplo a enzymy. Naopak oxidaci potlačují antioxidanty. Při pečení, smažení a pražení (za vyšších teplot) dochází k oxidaci i nasycených mastných kyselin. 

VÝZNAM OLEJŮ A MÁSEL V KOSMETICE

Kvalitní rostlinné oleje jsou nejčastěji panenské oleje lisované za studena bez jakékoliv rafinace a chemických úprav. Oleje a másla tvoří lipofilní základ nejrůznějších kosmetických přípravků (mastí, krémů). Masti a mastnější krémy jsou tvořeny z velké části hydrofobními složkami. Jakmile je použita ve výrobku společně s oleji a másly vodná část, tak se při výrobě musejí používat emulgátory, aby byly výsledné emulze stabilní. Společně s emulgátory je potřeba přidávat i konzervanty, aby se ve výrobku nemnožily bakterie a tím pádem produkt déle vydržel. 

rostlinné oleje a másla se využívají při výrobě tuhých a tekutých mýdlech. Z olejů se kromě pleťových krémů a mlék vyrábějí hydrofilní odličovací oleje, sprchové a koupelové oleje, vlasové a pleťové olejové směsi. A spousta dalších kosmetických produktů. V pleti zadržují její vlastní vlhkost a chrání ji před nepříznivými podmínkami.

Každý rostlinný olej či máslo má jiný charakter a používá se v kosmetice z jiných důvodů.

Pár příkladů olejů a jejich použití v kosmetice (používají se i v čisté podobě na navlhčenou pleť):
  • Arganový olej se využívá v kosmetických anti-age řadách. Má regenerační účinky a snaží se obnovit vitalitu suché, citlivé, poškozené a zralé pleti.
  • Nimbový a černuchový olej se využívají pro jejich antibakteriální účinky na problematickou pokožku. Oba mají svou charakteristickou vůni.
  • Ricinový olej se využívá na podporu růstu řas a obočí. Buď se používá v čisté podobě, či ve směsi s dalšími oleji.
  • Šípkový olej je známý díky svým hojivým účinkům. Snaží se bojovat s nehezkými jizvami a barevnými nedokonalostí pleti. 
Mezi české distributory rostlinných olejů patří např. značka Nobilis Tilia, Saloos, Zahir a další.

0 komentářů:

Okomentovat