pátek 11. října 2019

Květové vody a hydroláty

Květové vody nebo taky hydroláty, aromatizované vody se získávají jako vedlejší produkt při destilaci éterických olejů. Proces destilace spočívá v zahřívání vody s neutrálním pH, která se při bodu varu odpařuje a mění v páru. Horká pára poté prochází přes rostlinný materiál a pří ochlazování kondenzuje. Při výborných podmínkách destilace vzniká éterický olej a vedlejší (néé méně významný) produkt = květová voda. Esenciální olej se při kondenzaci usazuje na hladině a poté je sbírán. V destilační nádobě pak zůstává hydrolát, který je obohacený o malé množství esenciálního oleje a dalších látek rozpustných ve vodě. V dřívější době byly hydroláty považovány za odpad při výrobě drahých olejů. Dnes už je však vše jinak.

Květinové vody jsou velmi háklivé na mikroorganismy, tudíž se ve většině případů musí konzervovat. Některé květové vody jsou i „šmelené“ v tom smyslu, že nevznikají destilací, ale vyrábí se smícháním éterického oleje a destilované vody. Toto prosím není pravá podoba hydrolátu. 

Hodnota pH výsledného hydrolátu se pohybuje v kyselé oblasti. Studie uvádějí pH v rozmezí 3,5 až 6,5. Toto pH je velmi výhodné, protože lidský ochranný film je také kyselý (více informací o kyselinovém filmu ZDE). Vůně květové vody se může lišit od mírné až po silně aromatickou. Může příjemně vonět či zapáchat. Vše záleží na době shromažďování květové vody a dalších faktorech. 

Rozdíl mezi květovou vodou a hydrolátem?
Píše se o tom, že pojem „květová voda“ se používá v tom případě, kdy jsou na výrobu použity pouze květy rostliny. Hydrolát pak pochází nejen z květů, ale i z kořenů, dřeva, listů, jehličí, větviček, semen atd.


Obecné vlastnosti květových vod:

  • pleť hydratují a osvěžují v teplých dnech
  • jsou skvělé přírodní fixátory make-upu
  • vyrovnávají pH pleti
  • jsou vhodným pomocníkem při nanášení olejů
  • pleť tonizují a dočišťují
  • mají aromaterapeutické účinky
  • jsou zkrátka boží!

Jednotlivé květové vody a jejich účinky:

Růžová voda z růže damašské je vhodná pro všechny typy pleti včetně té citlivé. Pleť významně hydratuje a má vysoce pěstící a regenerační účinky. V dobré kvalitě se dá využívat i pro přípravu pokrmů. 
Levandulová voda pleť dezinfikuje a zklidňuje. Odstraňuje pocit pnutí, začervenání a má svůj značný vliv na problematickou pokožku. Využívá se i pro snadnější rozčesávání vlasů. Má své charakteristické aromaterapeutické účinky. Zmírňuje bolest hlavy a napomáhá lepšímu spánku.
Voda z pomerančových květů nebo taky jinak zvaná voda neroli. Pomáhá stahovat póry mastnějšímu typu pleti. Voda má zklidňující, hydratační účinky a pozitivně působí na psychiku.
Mátová voda je ideální pro smíšenou a mastnou pleť. Pleť výborně osvěžuje, chladí ji a projasňuje. Má pozitivní vliv na cirkulaci krve v pokožce. Velmi dobrým parťákem je v horkých letních dnech.
Rozmarýnová voda je má nejoblíbenější. Má moc pěknou bylinkovou vůni. Velmi se hodí na problematickou aknózní pleť. Čistí ucpané póry a pokožku hydratuje. 
Vilínová voda je vhodná pro mastnější typ pleti s nedokonalostmi. Má antibakteriální účinky a jemně stahuje póry. Pleť dočišťuje a tonizuje. 
Slaměnková voda je používána zejména ženami se zralejší sušší pletí. Má zklidňující účinky a pomáhá sjednocovat barevný tón pleti. Za mě jedna z nejvíce nepříjemně zapáchajících květových vod. 
Heřmánková voda je vhodná pro všechny typy pleti a hodí se i na tu problematickou a citlivou. Má protizánětlivé účinky a mírní začervenání pokožky. Je vhodná i pro malé děti na opruzeniny. 
Tea Tree voda napomáhá mastné a problematické pleti harmonizovat produkci kožního mazu. Voda příjemně osvěžuje a je antimikrobiální.
Meduňková voda je určena pro citlivější pleť. Citlivou pokožku zklidňuje a hydratuje ji. Snaží se předcházet vzniku začervenání a vyrážek.
Chrpová voda zklidňuje především unavené a podrážděné oči a redukuje otoky. Pokožku zklidňuje a hojí. Je vhodná pro všechny typy pleti, včetně citlivé. 
a další....

Při výběru květových vod se nebojte značek Purity Vision, Nobilis Tilia, Zahir či Farfalla. Tyto mám osobně ozkoušené. Či si můžete vyrobit svou vlastní doma. 

0 komentářů:

Okomentovat