neděle 5. března 2023

Enzymatická ovocná exfoliace pleti

Pleťové peelingy používá již většina z nás. Dopřávají nám rovnoměrnější, zářivější, na dotek hebčí pleť. Někdo vsází na klasické mechanické peelingy obsahující malé částečky, které exfoliují povrch pleti. Někteří z nás si zase oblíbili chemickou podobu peelingu za pomoci AHA, BHA a PHA kyselin (např. kyselina mléčná, glykolová...). V tomto článku si představíme další skupinu exfoliantů – peelingy na bázi ovocných enzymů. Ovocné enzymy jsou nejčastěji získávány z tropického ovoce, např. papája, ananas, kiwi...

Začneme však opět od začátku. Obecně jsou enzymy jednoduchá či složená bílkovina s katalytickou aktivitou. Vždy vykonávají specifickou funkci. Ovocné enzymy používané pro exfoliaci pleti jsou proteázové (nebo proteolytické). Mají schopnost štěpit jiné proteiny, tzn. že dokážou narušovat svrchní keratinovou vrstvu pleti. Enzymy nabízejí pokožce velmi jemnou exfoliaci. Jsou vhodnou variantou pro všechny typy pleti (výjimečně na ni může citlivá pleť reagovat), které nezvládají silnější účinky kyselin a různých scrubů či raději vsází na něžnější způsob uvolňování odumřelých kožních buněk. Ovocné enzymy jemně obnovují povrch pokožky, podporují záři pleti, většina působí protizánětlivě a pomáhají předcházet vzniku pupínků. U smíšeného a mastného typu pleti se snaží redukovat kožní maz, čistit a stahovat póry. Působí i na barevné nerovnosti v podobě jizviček a nadměrné pigmentace. Rozjasňují matnou, mdlou pleť. Jedná se o velmi vhodný způsob exfoliace v zimním období.

Nejčastěji v recepturách produktů můžeme zahlédnout extrakty z papáji, ananasu, kiwi a dalšího tropického ovoce.

🧡 PAPÁJA (Carica Papaya Fruit Extract) – obsahuje vysoké procento enzymu PAPAINU, který dokáže narušovat a „rozpouštět“ bílkovinu keratin, která tvoří buňky kůže. Kromě papainu obsahuje i vyšší množství vitamínu C, který je silným antioxidantem a podporuje syntézu kolagenu v pleti. Pomáhá s ucpanými póry a je účinný při léčbě pleti se sklonem k akné. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

💛ANANAS (Ananas Sativus Fruit Extract) – extrakt z ananasu obsahuje proteázový enzym BROMELAIN. Bromelain je glykoprotein se schopností katalyzovat hydrolýzu peptidů. Pomáhá jemně uvolňovat starou vrstvu pokožky a stimuluje tvorbu nových kožních buněk, redukuje tmavé skvrny, snižuje matnost a má antioxidační vlastnosti.

💚 KIWI (Actinidia Chinensis Fruit Extract) - extrakt z kiwi obsahuje proteolytický enzym známý jako AKTINIDIN. Aktinidin rozpouští keratin a pomáhá tak olupovat horní vrstvu odumřelých kožních buněk. Zanechává pleť rozjasněnou s rovnoměrnějším tónem. Extrakt z kiwi obsahuje také vysoké množství vitamínu C, který chrání pleť před volnými radikály, předčasným stárnutím pleti a pomáhá redukovat pigmentaci.


MÁ OBLÍBENÁ ENZYMATICKÁ MASKA BLUE HAVEN


💜Ibiškovo medová maska mě okouzlila po prvním použití. Kvůli své problematické pleti jsem většinou vsázela jen na silně čistící masky zejména na bázi jílů. Značka Blue Haven mě však okouzlila složeními svých masek. Ibišková maska má krásnou tmavou vínovou barvu a voní a chutná po medu. Jak jinak, když ho má v základu receptury. Je prezentovaná především jako enzymatická maska, ale já vidím a pociťuji na vlastní kůži tolik jejich dalších schopností. Příjemně pleť vyhlazuje, zlepšuje její texturu, vyživuje, podporuje její hydrataci. Po použití je pleť příjemně hebká na dotek a šťavnatá. Obsahuje nemálo anti-age surovin, které bojují s volnými radikály, snaží se předejít tvorbě vrásek a vyhladit jemné linky. Nemálo důležité jsou i protizánětlivé složky, které napomáhají pleť čistit, předcházet pupínkům a hojit již vzniklé. Na vyčištěné pleti nechávám masku tak 20 minut a užívám si jejich účinků. Na závěr pleť lehce promasíruji a podpořím tak odloupnutí svrchních odumřelých buněk.


Složení: Raw melaleuka med (med z kajeputu střídavolistého), hydrosol Argentum Metallicum (stříbro), olej z marakuji (mučenky), květy ibišku, kaolín, glycerin, extrakt z hroznů, voda, extrakt z vilínu, bílé vrby, květy růže a měsíčku, extrakt z šípkové růže, arónie, kokosu, kúry topolu, olej z grapefruitu a sladkého pomeranče. Konzervace fermentovaným filtrátem.

Melaleuka Med produkují včely, které opylují floridský strom kajeput střídavolistý. Melaleuka je bohatá na antioxidanty, enzymy a jiné pro pleť významné látky. Olej z marakuji je tvořen prospěšnými mastnými kyselinami a je bohatý na spoustu antioxidantů. Pleť příjemně vyživuje a podporuje ochrannou bariéru pleti před vnějším okolím. Stříbro má antibakteriální účinky, podporuje hojení pleti. Ibišek obsahuje velké množství vitamínů, antioxidantů. Je to velmi schopná surovina, co se týká anti-age péče. Kaolínový jíl se snaží bojovat s vyšší tvorbou kožního mazu a pupínky. Pleť pročišťuje. Obsažené extrakty taktéž obsahují spoustu antioxidantů, některé působí exfoliačně. Pročišťují póry a dodávají pleti zářivý lesk.

Aktuálně zkouším i šmoulí enzymatickou masku, takže o té vám již brzy taky něco sepíšu.

0 komentářů:

Okomentovat