neděle 19. května 2024

Jak pečovat o pleť v letních dnech?

Jakmile začnou sluneční paprsky více svítit a hřát, tak většina z nás vyhledává nebo se vrací k oblíbené letní kosmetické péči. Začínáme své rutiny odlehčovat, příjemnější nám jsou jemné lehké textury. Vytahujeme opět své oblíbené SPF produkty jak na obličej, tak na tělo. Obzvláště my bledulky tyto první silné sluneční paprsky nesmíme podcenit, jinak se vybarvíme dočervena hned na začátku teplých dnů. Myslím si, že i když už to sluníčko pěkně hřeje, tak nikdy není na škodu si znovu zopakovat pár informací, ohledně jeho působení na naši kůži. Nechci tu rozebírat SPF produkty, ale spíše celkovou letní rutinu. Jak pokožku posilnit, aby nepodléhala spálení. Jaké složky a produkty např. zařadit do svých kosmetických rutin. Zkrátka si zopakujeme to, jak se v letních dnech o svou pokožku starat co nejlépe to jde, aby nebyla po létě spálená, vysušená, dehydratovaná a plná pigmentových skvrn.

Na začátek bych ráda zmínila, že veškerá péče se může malinko lišit v závislosti na tom, jaký jste barevný fototyp, jaký máte typ a aktuální stav kůže. Pokud je Vaše kůže momentálně velmi suchá, dehydratovaná a jste velmi světlý typ, je tu potenciál, že Vaše kůže nebude na sluníčko reagovat úplně podle představ. Kondice kůže se u žen může měnit během měsíce, kdy při menstruaci je citlivější, sušší, a tudíž náchylnější na spálení a podráždění od sluníčka. Během ovulace je na tom mnohem lépe, je odolnější, ale to neznamená, že bychom měly péči jakkoliv podcenit. Jsem pro postupné zvykání si na sluníčko. Obzvláště my bledule. Co tím myslím... z mého pohledu není dobrý nápad vystavit svou kůži prvnímu ostřejšímu sluníčku delší dobu přes poledne či několik hodin v kuse. Jsem za to, abychom kůži slunci vystavovali postupně, hlavně ze začátku. Avšak i při zvykání si doporučuji aplikovat SPF krém. Pokud se tu budeme bavit o desítkách minut na slunci.


ZAŘAĎTE SPF PRODUKTY A ANTIOXIDANTY!

Jak všichni víte, zcela nepostradatelné jsou v teplých slunečných dnech SPF produkty. Najděte si na obličej a tělo přesně takový, jaký Vám vyhovuje. Já osobně preferuji v ochranných slunečních krémech minerální UV filtry. Je náročnější, abyste našli ten, co bude sedět právě Vaší kůži, ale dá se to. SPF produkty můžeme podpořit nejrůznějšími séry a krémy s antioxidanty. Proč s antioxidanty? Protože antioxidanty jsou nám nápomocné s volnými radikály, které se vlivem slunečního záření mohou na pleti tvořit. Zároveň už se do kosmetických produktů přidávají i vysoce antioxidační suroviny, které jsou schopné pohlcovat UV záření, avšak nenahrazují běžný SPF krém. Tudíž můžete vsadit, a já to doporučuji, na kombinaci těchto produktů, a poskytnout tak pleti větší ochranu. Synergie těchto produktů má značný vliv na předčasné stárnutí kůže a na vznik pigmentace. 


HYDRATACE A VÝŽIVA JE NEUSTÁLE ZÁKLAD PÉČE.

Co se týká struktur pleťových produktů, tak vím, že většinu to táhne k tomu, aby byly produkty co nejlehčí. Já souhlasím, taky ranní péči v létě většinou odlehčuji, ale nezapomínejte na to, že pleť neustále potřebuje hydrataci i výživu. Tudíž není zrovna ideální používat např. jen hydratační séra. Věřte mi, že to sluníčko dokáže vlhkost z pleti vytáhnout opravdu rychle. A jakmile tu není žádná tuková složka, co by vypařování zachytila, tak i další problémy jsou na cestě... vysušení, dehydratace, spálení, vrásky... Proto doporučuji neustále používat jak vodné, tak tukové produkty či jejich směsi. A když jsme u těchto tukových složek, tak i když to nejsou žádná velká čísla, tak i rostlinné oleje a másla mají určité hodnoty SPF. Nejsem však názoru, že rostlinné oleje a másla jako ochrana stačí.


DŮKLADNÉ ODLÍČENÍ A ČIŠTĚNÍ PLETI PO POUŽITÍ SPF.

Když jsme u té péče, tak je určitě vhodné zamyslet se i nad odlíčením, čištěním a exfoliací pleti. Při večerní péči je potřeba velmi důkladně rozpustit SPF z kůže a pokožku vyčistit. Pokud používáte např. SPF, make-up, pudr a jiná líčidla, doporučila bych tyto produkty nejdříve odlíčit nějakým mastnějším produktem (pleťovým mlékem, olejem, balzámem) a následně dočistit gelem, emulzí či pěnou. V případě sušší pleti nebo silně dehydratované klidně jen dočistit tonikem. Pokud máte vhodný produkt, který zvládne odlíčit i vyčistit pleť, tak můžete klidně použít ten 2x za sebou. Záleží opět na tom, jaký máte typ a aktuální stav pleti. Ranní čištění nepřehánějte, ať není pleť příliš přečištěná.


POZOR NA CHEMICKOU EXFOLIACI!

Co se týká exfoliace pleti během letních měsíců... náročnější téma a nechci se moc zdlouhavě rozepisovat. Pokud používáte exfoliační produkty na bázi nejrůznějších kyselin a enzymů, tak bych byla opatrná a při jejich používání doporučuji vždy aplikovat SPF na den. Kyseliny a enzymy jsou na exfoliaci pleti báječné, avšak jsou to aktivní ingredience, které činí pleť citlivější a náchylnější ke spálení. Pokud tyto produkty nebudeme kombinovat s SPF produktem, tak můžeme na své pleti nadělat pěknou paseku. To samé platí v případě, pokud používáme aktivní séra na rozjasnění pleti a pigmentové skvrny. Vždy společně s SPF ochranou, jinak té pigmentace vyleze na povrch ještě více a jste v začarovaném kruhu. No a ještě se, prosím, vyvarujte jakýmkoliv peelingům, pokud jste se spálili. Exfoliace pleti teď opravdu nepomůže, právě naopak.


LETNÍ RADOVÁNKY A VNITŘNÍ VÝŽIVA TĚLA.

Co se týká letního koupání, nezapomínejme na účinky slané a chlorované vody na kůži a řádně o ni pečujme. Nejen SPF produkty, ale i péčí poté. Během výletů a jiného dobrodružství s sebou noste pokrývky hlavy a z osobní zkušenosti i barvy oblečení, co tolik nepřitahují sluníčko. Pár let zpět jsem podcenila první sluneční paprsky a vyrazila si na výlet s nižším faktorem a v černém tílku... Nooo, co myslíte? Do večera jsem byla nádherně vybarvená. Pokud se však povede, tak nezapomeňte spálenou pokožku opečovat. Již ji nevystavujte sluníčku, hydratujte ji, vyživte a zklidněte. Vynechejte na nějakou dobu i různé aktivní látky, peelingy a zaměřte se na řádný repair, ať se co nejdříve kůže zahojí a zregeneruje. Napadají mě ještě děvčata, slečny, ženy blondýnky, světlovlásky, co mají jemné vlasy a nemají jich moc – pozor na ty pěšinky ve vlasech

Hlídejte si dostatečný příjem tekutin. Přidejte do své stravy více potravin bohatých na antioxidanty, omega mastné kyseliny, čerstvé ovoce, zeleninu, fermentované potraviny, oříšky... Nezapomínejte na to, že stav kůže, naší ochranné kožní bariéry velmi závisí na stavu našeho střevního mikrobiomu a celkového trávení. Pokud vyrazíte na nějaký večírek a vrátíte se pozdě v noci či k ránu, nevynechejte odlíčení a čištění pleti (ano, někdy to může být náročné, ale aspoň tyto dva krok pleti dopřejte). No a mějte na paměti, že ponocování a případná konzumace alkoholu, také mají vliv na stav pokožky 😝.

0 komentářů:

Okomentovat