středa 27. března 2024

PLEŤOVÉ KOSMETICKÉ KOKTEJLY A SMOOTHIES

Myslím si, že spousta z vás jen kouká a zatím vůbec netuší, co si pod tímto názvem článku představit. Buďte v klidu, i já bych před pár lety vůbec nevěděla. Vlastně možná ještě před pár měsíci bych nevěděla, že někdo již pojmenoval veškeré to kosmetické alchymistické míchání různých produktů pro aktuální potřeby pleti. Ano, přesně toto si představte pod pojmem „pleťový koktejl“ či „pleťové smoothie“. Úplně jednoduše řečeno se jedná o vlastní směs různých kosmetických produktů. Pár kapek hydratace, pár kapek aktivních látek a trošku tohoto oleje či másla na výživu a regeneraci pleti. Této magické alchymii propadnou především velcí kosmetičtí nadšenci, blázni do kombinování produktů. A já jsem jedním z nich. Prostě mě to tak moc baví.

Celé toto kosmetické mixování začalo před pár lety v moment, kdy jsem si velmi oblíbila pleťové oleje. Naprosto jsem se do nich zamilovala, ale zároveň jsem používala make-up, tvářenky, rozjasňovače a co si budeme? Nee všechny make-upy mají tu schopnost, aby vydržely na mastném olejovém podkladu. Takže ke mně přišla úplně jasná myšlenka, že si začnu oleje míchat s hydratačním produktem. Přestala jsem tedy tyto produkty vrstvit, ale začala si je míchat v dlani. Tím smícháním jsem si vytvořila takovou vlastní krémovou emulzi, kterou jsem následně aplikovala na obličej. A vida! Tato emulze se do pleti už mnohem lépe vsákla a make-up na ni držel tak, jak jsem si přála. Vlastně je to zcela logické. I krémy jsou tvořeny vodnou a tukovou složkou, tudíž když jsem si na dlani smíchala hydratační sérum (např. tvořeno hydroláty, glycerinem, aloe vera, kyselinou hyaluronovou...) s olejovým produktem, vytvořila jsem si takový vlastní krém, který jsem si mohla upravovat dle libosti.



Postupem času jsem takto produkty začala míchat ještě více a dnes se upřímně bez míchání již neobejdu. Při tvorbě těchto pleťových koktejlů a smoothies však musíte dbát na základní pravidla. Musí být vždy dodržen obsah hydratační i tukové složky v celkové rutině, protože naše pleť potřebuje oboje. Hydrataci i výživu. Není tedy úplně ideální míchat obohacená tonika s hydratačním sérem a tím konec. Chybí tu tuk, olej, máslo. Na druhou stranu... namíchat si olejové vitamínové aktivní sérum s jiným olejem či máslem, to také není ideální, protože by pleti zase chyběla hydratace. Pokud se tedy do míchání pustíte, nezapomínejte na tyto dvě důležité složky koktejlů.

Obohatit si můžete i svůj běžný krém. Pokud je lehčí povahy a na zimu vám nestačí, můžete i do něj přikápnout pár kapek oblíbeného oleje, a tak mu dodáte více tu tukovou ochrannou schopnost. Pokud máte naopak hutnější olejovější krém a potřebovali byste si na něj dát výjimečně make-up, můžete do něj dát pár kapek hydratačního séra, aby se krém lehce „naředil“. A takto si můžete vyhrát se spoustou produktů.

Pokud budete používat základní ingredience, základní hydratační a jiná séra, tak se nemusíte ničeho bát. Pozor bych si však dala na kombinace aktivních ingrediencí. Osobně bych se vyhnula kombinacím aktivnějších složek jako je vitamín C, různé kyselinky, retinol... abyste své pleti spíše neuškodily. Když se budete pohybovat v rámci produktů jedné značky, tak se řiďte pokyny dané značky (pokud např. značka nedoporučuje používat dva produkty současně atd). Pokud budete vytvářet kombinace napříč značkami, tak zde je už potřeba mít nějaké vzdělání ohledně složení kosmetiky.


Buďme upřímní pleťové koktejly a smoothies nejsou pro každého. Avšak někdo si v nich určitě najde zálibu jako já. Tuto mou míchací vášeň podpořila zejména značka EARTH HARBOR, která má na svém webu i nejrůznější doporučení, jak jednotlivé EH produkty míchat. Tato kosmetika je k míchání prostě dělaná. A pak míchání doporučuje i značka LUMI.


Co se mi na míchání produktů tolik líbí?

Díky nim můžu dokonale přizpůsobovat kosmetickou péči aktuálním potřebám mé pleti. A zároveň můžu neustále používat jen pár produktů, které mixuji v různých poměrech.


Čeho docílíme mícháním produktů?

  • Můžeme zjemnit účinky aktivních ingrediencí, po smíchání aktivního séra v základním krému. Může být vhodné třeba pro citlivější pleť.
  • Vytvoříme lehčí a lépe vstřebatelné konzistence.
  • Přidáním oleje do krému zvětšíme tukovou ochrana kůže v zimním období.
  • Můžeme zvolit vhodné ingredience na aktuální potřeby pleti (mastí se mi více pleť, je více začervenalá, tvoří se mi pupínky...).
  • Můžeme se zbavit „lepivosti“ některých zejména hydratačních sér.
  • Když máme potřebu, můžeme snížit krytí tekutého make-upu (např. do make-upy dát trošku hydratačního krému).
  • Do gelového čističe můžeme přidat malé množství mechanického peelingu a při čištění pleť velmi jemně opeelingovat.

0 komentářů:

Okomentovat