středa 5. února 2020

AKNÉ - obličejové mapování

Pupínky, pupínky a pupínky. Obličej je jimi posetý a naše tělo těmito projevy volá o pomoc.  

Existuje tolik článků, tolik videí a průzkumů na toto téma. Proč se mi tvoří akné zrovna na této části obličeje? Proč jeden pupínek „vyléčím“ a další dva přibydou? Co sakra dělám špatně?  

Články většinou mluví o volání o pomoc jednotlivých orgánů (orgánových drah), které nejsou úplně v pořádku. Na základě toho vzniklo obličejové mapování, o kterém jste již určitě slyšeli. Avšak i já bych ráda k tomuto tématu přidala svůj názor a zkušenosti. Aby toho na tom internetu nebylo málo! Hurá do toho. 

Všechno to začalo už před mnoha a mnoha lety ve východních zemích. Začaly se zde rozvíjet medicínské směry jako ajurvéda a tradiční čínská medicína. A do dnešních dnů tyto medicíny setrvávají. Někdo se s nimi setkává více a někdo o nich nikdy neslyšel. Já se s nimi setkávám poměrně často, využívám jejich informací, ale striktně se jimi neřídím. Pořád si zanechávám svůj vlastní pohled na věc a hodně dám na své pocity.  

Nebudu se více rozepisovat na téma východních medicín, ale chtěla jsem Vám objasnit alespoň původ tohoto obličejového mapování v rámci akné. Co bych ale ještě ráda zmínila je fakt, že tradiční čínská medicína zmiňuje určité energetické dráhy v těle meridiány, které protkávají celé naše tělo. A právě s nimi je spojeno mapování obličeje, protože i částmi obličeje tyto dráhy procházejí. Něco není v pořádku s játrami? Honem poslat signál po dráze na obličej do oblasti mezi očima. A hop, pupínek je na světě. Nejčastěji opakovaně. 

Jaký na to mám pohled já? 

Za ty roky praxe s pupínky jsem si prošla vším možným. Z prvopočátku jsem dost trpěla na nehezké čelo, které jsem řešila zastřiženou ofinou. Skvělý nápad, že? Pleť nemohla pomalu ani dýchat, ale hlavně, že byly pupínky před všemi skryty. Pak přišlo období líček a tváří. Toto období bylo opravdu náročné, protože se mi na tváří dělaly velké podkožní boláky, které jen tak za den nezmizely. A pak se rozlézaly ke spodní čelisti, k oblasti brady a krku. Když to tak shrnu, tak si myslím, že během těch 10ti let nebylo místo na obličeji, kde bych neměla pupínek.


Tyto fakta za 10 let bych teď ráda vztáhla na mapování obličeje. Takového míň děleného mapování.  
T-zóna, tudíž oblast čela a nosu, je spojena s dospíváním, stresem, kávou, alkoholem a špatným krevním oběhem. Tato oblast mě trápila od nějakých 14ti let do nějakých 16ti. Ano, bylo to období puberty, dospívání. Bylo to období, kdy jsem začala popíjet kávu (samozřejmě, že tu instantní) a chodit na akce, kde jsem měla v oblibě vodku s džusem. Má játra měla určitě co dělat. Do toho všeho jsem měla skrze pubertu opravdu náročnou situaci doma, která mě šíleně stresovala. Tuto situaci jsem nedokázala jako mladá vyřešit (někdy mám pocit, že ji nedokážu vyřešit do dnešních dnů, ale jde to líp) a pupínky přibývaly a přibývaly.  

Poté přišlo období kolem 18. roku, kdy čelo krapet opadlo, ale začaly mě dost nepříjemně svědit tváře. V noci jsem se vzbouzela, musela jsem se škrabat a obličej jsem měla v jednom ohni. Toto období pro mě bylo velmi nepříjemné. Věřím tomu, že se mi na obličeji množily bakterie a já se pak mohla uškrábat. Bakterie jsem si do kůže zanášela neustálým ohmatáváním a pitváním pupínků.  

No a poslední oblast, se kterou se tedy setkávám do dnešních dnů. Oblast brady a čelistí je sídlem hormonů. K hormonům se přidává i zpracování cukrů a kandidóza. Toto téma je opravdu obrovské. Četla jsem na něj opravdu hodně článků od lidí, kteří těmto věcem rozumí více. Za mě souhlasím s tou hormonální stránkou. U nás žen se tato oblast projevuje více v rámci menstruačního cyklus. Kolem 20. roku to byla má nejproblematičtější část obličeje. Měla jsem vždy pocit, že mám bradu dvakrát tak velkou a pupínky na čelisti a pod ušima na krku jsem skrývala dlouhými vlasy. A dodnes se mi alespoň jeden pupínek vytvoří, jakmile mám ovulaci či se blíží čas menstruace. V jednom videu jsem zaslechla i spojitost mezi lymfou a hormony.  

Celkem by to sedělo, co myslíte? Obličej jsem tedy nerozdělila podrobně dle jednotlivých orgánů v těle (o tom v příštím článku), ale toto schéma mi přijde rozumné. A dle mých zkušeností odpovídající. Toto mapování bych ale brala vážně pouze v případě neustálého množení pupínků na jenom místě nebo v jeho okolí. Určitě bych se jím nezabývala, když by se mi udělaly dva pupínky mezi očima. Nezačala bych vyvádět, že mám problém s játry.

Je dobré se na akné jako kožní nemoc dívat z více směrů. A to i z těch nejzákladnějších jako je hygiena, péče o pleť, strava a další. Hygiena a péče o pleť je dle mě velmi důležitá. Myslím si, že právě tyto dvě věci jsou příčinou lehkých forem problematické pokožky. Pupínek sem, tam. Žádná velká neustále se množící ložiska pupínků. V obou případech bychom se ale měli o pleť řádně a svědomitě starat. Měli bychom ji hýčkat, ale tak akorát.  

Za vznikem akné může stát jak nedostačující, tak přehnaná péče o pleť. Na vyčištění pleti voda rozhodně nestačí a ani přehnaná několika kroková péče není to pravé ořechové. Ještě když se může jednat o produkty chemické kosmetiky. Ve všem si najděte rovnováhu. Tak akorát toho i toho.  

Jsem zastánce přírodní kosmetiky. Nikomu konvenční produkty nehaním, ale sama jsem přišla na to, že obzvlášť problematické pleti ta chemická nedělá zrovna dobře. Nebo aspoň u mě tomu tak bylo. Přechod na přírodní kosmetiku byl totiž můj první krůček v samoléčbě akné.  

Čištění je základ. A to zejména večer. Využívejte čistících a odličovacích pěn, mlék, mýdel, vod, … Nezapomínejte na krémy a oleje. Využijte účinků pleťových masek a sér. Hýčkejte pleť, ale pořád s rozumem. Měňte si častěji ručníky, povlečení na polštářích udržujte v čistotě. Pleť si zbytečně nepaplejte špinavýma rukama, pupínky zbytečně neprovokujte. Stravujte se, jak nejlépe dovedete a přijímejte dostatek tekutin. Hurá do toho!

0 komentářů:

Okomentovat